Hlavní obsah

Skripalová odmítla ruskou konzulární pomoc

Foto: Profimedia.cz

Julija Skripalová.

Reklama

Dcera Sergeje Skripala Julija byla po útoku nervově paralytickou látkou Novičok propuštěna z nemocnice a převezena na bezpečné místo.

Článek

Dcera bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, která byla počátkem března spolu se svým otcem na jihu Anglie otrávena nervově paralytickou látkou, odmítla nabídku konzulární pomoci ze strany ruského velvyslanectví v Londýně. Potvrdila to v prohlášení, které ve středu z jejího pověření zveřejnila britská policie. V něm také informovala, že její otec je nadále vážně nemocný a ona sama stále trpí účinky nervové látky, která byla proti nim použita. O odmítání Skripalové využít nabízenou konzulární pomoc předtím informoval také list The Times.

Třiatřicetiletá Ruska rovněž podle BBC uvedla, že ještě není dost silná na to, aby dala médiím úplný rozhovor, ale ujistila, že za ni ani za jejího otce „nikdo nemluví“. Rovněž uvedla, že se nyní ocitla v „naprosto odlišném životě než v tom obyčejném“, který opustila před měsícem.

Ruské velvyslanectví v Londýně, jež dlouhodobě usilovalo o kontakt se Skripalovou, obvinilo Británii z jejího únosu.

Julija Skripalová si byla plně vědoma toho, že může požádat ruské velvyslanectví v Londýně o konzulární pomoc, rozhodla se tak ale neučinit. „Mám přístup k přátelům a rodině a byla jsem uvědomena o svých zvláštních kontaktech s ruskou ambasádou, kde mi laskavě nabídli jakoukoli pomoc, kterou mohou poskytnout,“ stojí v jejím středečním prohlášení. „V tuto chvíli si nepřeji využít jejich služeb, ale pokud si to rozmyslím, vím, jak je kontaktovat,“ ujistila Skripalová.

Rusko přitom Británii v uplynulých týdnech opakovaně kritizovalo kvůli tomu, že údajně odmítá umožnit ruským diplomatům přístup ke Skripalové, která je ruskou občankou.

Dcera Sergeje Skripala byla v pondělí propuštěna z nemocnice a odvezena na bezpečné místo. Podle listu The Times se s největší pravděpodobností zdržuje v dobře střeženém domě na venkově. Bývalý agent ruské GRU a britské MI6 Skripal zůstává v nemocnici, podle lékařů se ale i jeho stav lepší. Ani v případě Skripalové podle hlavní lékařky nemocnice v Salisbury léčba zdaleka nekončí.

V prohlášení Skripalová potvrdila, že byla převezena na bezpečné místo. „Mám k dispozici speciálně vycvičené policisty, kteří mi pomáhají s péčí o sebe a vysvětlují mi vyšetřovací procesy, které jsou prováděny,“ sdělila žena.

List The Times už dříve uvedl, že Británie zvažuje, že Skripalovým nabídne novou identitu a život ve Spojených státech. Sestřenice Julije Skripalové Viktorija v úterý ruské agentuře Interfax řekla, že Julija požádá o politický azyl. The Times uvedl, že se mu tuto informaci nepodařilo ověřit.

List zároveň uvedl, že zdroje z britské vlády nabádají k opatrnosti při hodnocení výroků Viktorije Skripalové, neboť ji Moskva zřejmě využívá jako svou figurku. Sestřenice Julije Skripalové chtěla před časem za svou příbuznou do Británie přijet, navzdory intervencím ruských diplomatů ale nedostala britské vízum.

Ruské velvyslanectví v Londýně v úterý vyzvalo Brity, aby ruské straně „okamžitě“ předložili důkazy o tom, že Skripalová se po propuštění z nemocnice odebrala na neznámé místo z vlastní vůle. Pokud budou Skripalovi tajně přesídleni, aniž by bylo možné vyslechnout jejich verzi událostí, bude to Rusko podle zastupitelského úřadu považovat „za únos nebo přinejmenším nucenou izolaci“.

Britové tvrdí, že Skripalovy na počátku března otrávil kdosi nervově paralytickou látkou Novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech v Sovětském svazu. Britská premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů.

Reklama

Související témata:

Doporučované