Hlavní obsah

Slabostí demokracie je, že si dokáže zvolit populisty i diktátory, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o příčinách oslabování demokracie.

Reklama

Jak si vede demokracie v České republice a proč se ubírá právě takovým směrem, jako v posledních letech? Nad příčinami se zamýšlel ve svém textu autor Petr Holub, ale následně také diskutující čtenáři Seznam Zpráv.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u předvolební analýzy příčin postupného oslabování demokracie v Česku.

Čestmír Ludvík: Mnoho lidí bohužel nechápe, jak křehká je demokracie, jak je důležité, aby byly její jednotlivé složky správně vyvážené. Nechápou, proč je nebezpečná koncentrace moci ekonomické, mediální a politické v rukou jednoho člověka. Nechápou, jak je nebezpečné, když premiér nerespektuje zákony a obchází je, nebo že prezident nemá úctu k ústavě a jejím zvyklostem. Nechápou ani to, jak důležitá jsou nezávislá média kritická k těm, co jsou u moci, obzvláště ta veřejnoprávní. Pak se dostávají k moci lidé, kteří toho zneužívají ke svým mocenským a ekonomickým cílům.

Dagmar Mašková: Proč zvolíme zase špatně? Protože volíme z asi dvaceti stran, některé člověk zná jen z kandidátky. Na rozdíl od zmiňované Británie, kde se prostě střetnou dvě silné strany s mírně rozdílnými názory, takže voliči už předem vědí, že zvolí špatně. Jenže tam je ta politika aspoň věcí dlouholetých profesionálů, tady do toho hodí vidle pokaždé nějaký amatér, který tvrdí, že je slušnější než ti ostatní. Není. A zub bych si taky nenechala vrtat od amatéra, protože je slušný. Já chci za politiky hlavně schopné diplomaty a pragmaticky uvažující lidi.

Radek Šeda: To, že Hitler nebo Gottwald byli zvoleni demokraticky, neznamená, že byli demokraté. Tohle je slabost demokracie: dokáže si zvolit populisty a diktátory. Na to si demokracie vymyslela sice různé pojistky, ale ty tito demokraticky zvolení diktátoři a populisté pak postupně demontují (viz Polsko a Maďarsko). Parlament není žvanírna, jak říkal Hitler, Lenin a Babiš. Soudy musí být nezávislé. Svoboda a nezávislost médií musí být zaručena. Jen si namlouváme, že máme demokratické tradice, pokud nějaké vůbec byly, okupace a komunismus je spolehlivě vymazaly.

Ivan Horák: To, že jsme demokratický národ, je bohužel totální úlet. Co je realita, drtivá většina obyvatel je naprosto politicky negramotná, je možné to vidět i tady v diskusích, kde lidé ani nejsou schopni pořádně vyjádřit své myšlenky, protože si pletou základní termíny a pojmy a samozřejmě nechápou principy a fungování třeba veřejných institucí.

Matějka Jiří: Dle mne má pro náš vývoj mrzačící vliv období vlády komunismu. Kdybychom mohli přímo navázat na „Masarykovu“ republiku, byli bychom jinde. Další negativní vliv – „chaos“ – vidím v „bezbřehém přívalu informovanosti“, každý neumíme informace třídit, zpracovat, přehlížet. Volební právo je skvělá věc, ale to, co prožíváme (prezident, premiér), jsou důsledky. Možná by šel vymyslet nějaký méně destruktivní postup.

Berenika Kopřivová: Tato vláda nezvládla NIC. Důchodová reforma – nikde. Snížení byrokracie – naopak nárůst. Podpora podnikatelů – naopak vzrůst jejich buzerace. Digitalizace státu – žádná. Dostupnost bydlení – čím dál horší. Stavba dálnic – kde? Bezpečnost železnic – čím dál horší. Modernizace a podpora školství – nikde. Administrativní zátěž obyvatelstva – vzrůstá. Inflace – roste. Zlepšení životního prostředí – ignorace (a Bečva). No a covid? Téměř nejhorší výsledky na světě. Opravdu musíme mít takto neschopné lidi v čele? Myslím, že to nutné není.

František Weiskopf: Především demokratická volba nemusí být ta správná. Demokraticky byl zvolen třeba Hitler. Lid často myslí s perspektivou maximálně rok dopředu. Bude volit toho, kdo přidá tři stovky a neřeší, že za pár let nebude na důchody.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Vlastimil Černý: Bláboly o svobodné České republice bez nadvlády Bruselu vychází z blahobytu a nedostatku zkušeností s ruskou rozpínavostí. To, že si Rus v bývalém východním bloku nedovolí to, co na Ukrajině, je jen důsledkem toho, že jsme členy EU a NATO. Kdyby tomu tak nebylo, tak sem jezdí ruští vojáci na dovolenou a berou si na ni tanky jako na Donbasu. Východní Evropa by byla mnohem nestabilnější. Takto nám tu čas od času něco vyhodí do povětří a sem tam někoho ve světě otráví novičokem.

Marie Váňová: Samozřejmě, že zase zvolíme špatně, protože tu nemáme samostatné myslící politiky, ale jen ponížené služebníčky, kteří se ze všech svých sil snaží plnit přání mocnějších. Ale když k volbám nepůjdu, tak nebudu moci hodit hlas tomu, o kom si v tu chvíli budu myslet, že mne a mé blízké poškodí nejméně. A to by bylo z mého úhlu pohledu daleko horší řešení, než že se spletu.

Reklama

Doporučované