Hlavní obsah

Slánští zastupitelé budou rozhodovat o pokračování sporu kvůli parkovacímu domu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Slánští zastupitelé budou rozhodovat o pokračování sporu kvůli parkovacímu domu. Město a firma Koma, která dům postavila, se už řadu let soudí o část peněz za stavbu. Dům postavený v roce 2013 je uzavřený.

Článek

Slaný neuhradilo celou částku za zakázku, protože podle něj dům nesplňuje parametry. V kauze už padlo několik nepravomocných rozsudků a odvolání. Město nyní vyčká na doručení písemného vyhotovení zatím posledního rozsudku, podle kterého má firmě doplatit přes 30 milionů korun.

Město dlouhodobě trvá na tom, že zařízení nesplňuje například dobu, kterou má trvat vydání zaparkovaného auta, a proto má nižší hodnotu než zhotovitelská firma požaduje. „My ho nejsme schopni sami provozovat,“ řekl slánský zastupitel a předseda výboru pro parkovací dům Michal Kozelka (za ANO). Podle něj je několik variant dalšího postupu města, a to od zbourání přes prodej po změnu technologie parkování aut. Po dobu trvání soudního sporu není podle něj jasný právní výklad, nakolik může s domem město nakládat. Pokusilo se jej i pronajmout, ale neúspěšně.

Celé znění rozsudku by výbor pro parkovací dům měl mít k dispozici během léta. Následně doporučí zastupitelům další postup, který bude zastupitelstvo schvalovat.

Firmě Koma za automatický parkovací dům mělo Slaný celkově zaplatit téměř 90 milionů korun, uhradilo zhruba 50 milionů a poté pozastavilo splácení. Důvodem bylo to, že doba pro vydání zaparkovaného auta je delší, než firma slibovala. V minulosti bylo také nutné řešit poruchy. Soud už dřív opakovaně město a firmu vyzval k mimosoudní dohodě. Provoz domu je přerušený od podzimu 2019. Město a Koma, která do té doby zajišťovala jeho servis, se nedohodly na prodloužení smlouvy.

Reklama

Doporučované