Hlavní obsah

Slavná architektka představuje věže pro Žižkov. Oproti Londýnu to jsou pidimužíci, říká Jiřičná

Rozhovor s architektkou Evou Jiřičnou a vizualizace chystaného projektu.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Architekta Eva Jiřičná a developer Central Group dnes odhalují detaily projektu, který má vyrůst v pražské Olšanské ulici namísto současného areálu firmy Cetin, jehož dominantou je telekomunikační věž přezdívaná Mordor.

Článek

Má to být jedna z dalších nepřehlédnutelných dominant Prahy. Slavná architektka a vítězka soutěže o podobu projektu v Praze na Žižkově Eva Jiřičná a developer Central Group dnes odhalují detailní podobu budov, které nahradí Mordor.

Na místě má vzniknout celkem 1100 bytů uskupených do dvou částí. Blíže ulici Želivského budou tři vysoké věže s kulatým půdorysem a opticky zvlněnými balkony na plášti. Výška nejvyšší z nich má šplhat ke sto metrům, další mají být o deset až dvacet metrů nižší. Současná telekomunikační věž – Pražané jí neřeknou jinak než podle starého názvu firmy Telecom – ze 70. let je vysoká 96 metrů.

Druhou část navrhovaného projektu tvoří čtvercová budova s vnitroblokem a třemi nižšími věžemi, která půdorysně připomíná sousední Garden Towers.

Sama architektka Jiřičná v rozhovoru pro Seznam.cz uvádí, že finální podoba vykrystalizovala ze skloubení požadavků investora na počet metrů užitné plochy a její vlastní ambicí vytvořit v lokalitě co nejvíce veřejného prostoru.

Anketa

Líbí se vám projekt Evy Jiřičné pro Žižkov?
Ano
79,8 %
Ne
17,7 %
Nedokážu posoudit
2,5 %
Celkem hlasovalo 7672 čtenářů.

„Říkali jsme si, že ta lokalita potřebuje veřejný prostor. A tím, jak jsme začali tahat budovy do výšky, se nám v parteru ten veřejný prostor uvolnil,“ říká česká rodačka žijící v Londýně a doplňuje, že nakonec bude přibližně 70 % území veřejným prostorem.

Celková rozloha areálu, který nejdřív čeká demolice a sanace, je přibližně 40 tisíc metrů.

Kruhový půdorys věží podle Jiřičné umožní velkou variabilitu v jednotlivých patrech, kde se budou byty umisťovat po obvodu okolo jádra budovy. „Větrné zkoušky díky kulatému půdorysu vyšly úplně ideálně, tudíž balkony budou moci být rozšířením životního prostoru bytů,“ dodává.

Věže blížící se stometrové výšce se podle slavné architektky na Žižkov hodí. „Vzhledem k tomu, co už tam nyní je a co se bude stavět v budoucnu, se nám výška věží nezdá přehnaná. Ve srovnání s Londýnem jsou to takoví pidimužíci,“ uvádí architektka s tím, že si zároveň uvědomuje, že v Praze ale návrh rozvíří debatu. Přesněji: už rozvířil.

Foto: Central Group

Projekt sestává ze tří věží s kruhovým půdorysem a vedlejší členité nižší budovy.

To se stalo v úterý ještě před samotným odhalením detailů, kdy projekt zkritizoval Klub za starou Prahu. „Obytné věže vstoupí do pražského panoramatu mimořádně neomaleným způsobem, a umocní tak neomluvitelnou chybu, které se dopustil magistrátní památkový odbor, když navzdory ochrannému pásmu Pražské památkové rezervace schválil sousední projekt téhož developera – obytné věže Garden Towers v Olšanské ulici,“ uvádí klub v tiskové zprávě.

Zda, kdy a v jaké podobě se projekt skutečně postaví, zatím není jisté. V povolovacím procesu je totiž na samém začátku. Návrh má být po odprezentování rozpracován do podkladové studie. Před případným požádáním o územní rozhodnutí a stavební povolení je nutné ještě provést změnu územního plánu, což je do značné části politická záležitost.

Jiřičná a její kolega z AI Design Petr Vágner se při přípravě návrhu spojili ještě s architektonicko-inženýrským ateliérem ARUP z Londýna.

Foto: Central Group

Detail pláště budovy.

Projekt ateliéru AI Design zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži. Na dalších místech se umístili architekti Ian Ritchie a Sou Fujimoto. Celkem se soutěže účastnilo 98 ateliérů ze třiceti zemí.

Pozemek, na kterém má nový projekt vzniknout, se nachází na Žižkově v těsném sousedství již dokončeného velkého projektu Central Group Residence Garden Towers, Olšanských hřbitovů a křižovatky před Nákladovým nádražím Žižkov, které se má v nejbližších letech také začít proměňovat na rezidenční zástavbu.

Reklama

Doporučované