Hlavní obsah

Sledujte hvězdy na červeném koberci. Robert Pattinson budí pozdvižení

Sledujte defilé hvězd na červeném koberci.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Křišťálový glóbus dostal film rumunského režiséra Radu Judea o etnickém masakru, který spáchala rumunská armáda.

Článek

Slavnostním udílením cen za nejlepší filmy a dlouhodobé přínosy tuzemské i světové kinematografii skončil v Karlových Varech skončí 53. ročník mezinárodního filmového festivalu. Křišťálový glóbus převzal americký režisér Barry Levinson, držitel Oscara za film Rain Man. Další ocenění převezali český herec Jaromír Hanzlík a britský herec Robert Pattinson, známý především z upírské filmové ságy Stmívání. Ten přijel do Varů teprve dnes.

V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil koprodukční film s českou účastí "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři". Natočil ho rumunský režisér Radu Jude a dnes za něj při závěrečném ceremoniálu v hotelu Thermal převzal Křišťálový glóbus. Emocionálně působivý film přibližuje etnický masakr spáchaný rumunskou armádou na východní frontě roku 1941.

Koproducenty filmu byly Rumunsko, Česká republika, Francie, Bulharsko a Německo. S Velkou cenou festivalu je spojena odměna 25.000 dolarů (559.000 korun), která patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. Film dnes získal i cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu.

Jude, jeden z nejvýraznějších autorů současné evropské kinematografie, soutěžil s důmyslně koncipovaným filmem, který své téma rozvíjí zvolna a v detailech, ale působí i na divákovy emoce nevídanou silou. Skutečnou událost, která se stala, přibližuje prostřednictvím mladé aktivistické umělkyně, která se rozhodne tento incident inscenovat. Film ukazuje, že barbarství nemusí spočívat v páchání surových činů, neboť člověka k němu může dovést i pouhá zakrnělost svědomí.

Cenu za režii dostal český zástupce v soutěži Olmo Omerzu za režii filmu Všechno bude natočeného v koprodukci s partnery ve Slovinsku, Polsku a na Slovensku. Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15.000 dolarů (336.000 korun) si odnáší režisérka a producent filmu Cesta do Florianópolisu. Natočila ho argentinská režisérka Ana Katzová. Snímek získal i Cenu mezinárodní filmové kritiky, kterou uděluje Mezinárodní federace filmových kritiků.

Herečka Mercedes Moránová dostala za svou roli v tomto filmu Cenu za ženský herecký výkon. Mezi muži ji dostal Moše Folkenflik za roli ve filmu Geula izraelského režiséra Josepha Madmonyho.

Před večerním ceremoniálem byly ještě odpoledne uděleny ceny nestatutárních porot. Skončila tak mezinárodní přehlídka, která od 29. června uvedla v několika stovkách projekcí přes 180 filmů. Desítky projekcí ale byly i dnes, ve 13:00 uvedl Robert Pattinson, také jeden z hlavních hostů festivalu, v Městském divadle film Rover, který pořadatelé označují jako futuristický western.

Vedle Barryho Levinsona byl hlavní hvězdou letošního festivalu herec a režisér Tim Robbins, který Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal při zahájení přehlídky.

Reklama

Doporučované