Hlavní obsah

Slovensko dá 162 milionů eur za zelenou energii. Aby lidem nezdražil proud

Foto: Pixabay.com

Slovenská vláda uhradí distributorům elektřiny 162 milionů eur. Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda na Slovensku vyplatí distributorům elektřiny částku 4,3 miliardy korun, která má pokrýt dluh související se zelenou energií. Dotací chce zabránit tomu, aby se kompenzace odrazily v cenách energie pro odběratele.

Článek

Slovenská vláda uhradí distributorům elektřiny 162 milionů eur (4,3 miliardy Kč) na pokrytí dluhu, který vznikl v souvislosti s výkupem elektrické energie z obnovitelných zdrojů za rok 2018. Novinářům to dnes řekl ministr financí Eduard Heger. Zmíněný dluh vznikl kvůli tomu, že se do cen elektřiny pro odběratele v minulosti v plné míře nepromítly náklady na takzvanou zelenou energii.

Státní dotace zabrání tomu, aby se kompenzace distributorům elektřiny odrazily v cenách elektrické energie pro odběratele. Zároveň ale úřady budou muset v budoucnu rozhodnout, jak se stát vypořádá s celkovým dluhem na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jeho výši loni ministerstvo hospodářství vyčíslilo zhruba na 320 milionů eur (8,4 miliardy Kč).

„Vstupujeme do roku 2020, abychom ochránili občany od vyšších účtů za elektřinu, které by byly skokově vyšší,“ řekl Heger. Vláda chce podle něj zabránit tomu, že se rodinám v době pandemie nemoci covid-19 zvýší náklady na energie.

Zmíněný dluh podle ministra financí zůstal po předchozích vládách sociálních demokratů, které prosazovaly stabilní ceny energií. Dodal, že strategie budování obnovitelných zdrojů vyšla Slovensko příliš draho.

Dosud se na podporu obnovitelných zdrojů energie na Slovensku skládali pouze odběratelé elektřiny. Výkup dražší zelené energie zajišťovaly distribuční společnosti, kterým se ale vrátila jen část nákladů na podporu obnovitelných zdrojů. K trojici distributorů elektřiny na Slovensku patří také společnost Stredoslovenská energetika, ve které má menšinový podíl a zároveň manažerskou kontrolu skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

Reklama

Doporučované