Hlavní obsah

Nepřiměřený zásah, nechápeme tu sílu, reaguje Penta na zatčení spolumajitele

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Haščák v doprovodu policie.

Reklama

aktualizováno •

Slovenská policie dnes při výslechu zadržela jednoho ze dvou nejvyšších šéfů finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Zároveň provedla razii v bratislavském sídle společnosti. Podle serveru Aktuality.sk je obviněn z korupce.

Článek

Na Slovensku pokračuje zatýkání v nejvyšších patrech policie, justice i byznysu. Tentokrát policisté vyslýchali a následně zadrželi spolumajitele skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. Informaci potvrdil mluvčí finanční skupiny Penta Martin Danko.

Haščákovo zadržení pravděpodobně souvisí s kauzou Gorila, která otřásá slovenskou politikou od roku 2011. Tehdy unikl tajný dokument slovenské tajné služby, ve kterém rozvědka popisovala podrobnosti údajných rozhovorů mezi Haščákem a předními politiky v letech 2005 a 2006 a naznačovala korupční jednání.

„Policejní zásah v naší firmě, stejně jako vznesení obvinění proti spolumajiteli považujeme za neopodstatněné a nepřiměřené. Jaroslav Haščák se dnes zúčastnil plánovaného výslechu, který se měl týkat vyšetřování zhruba pět let starého podezření z trestné činnosti kvůli údajnému nelegálnímu obchodování s nahrávkami z kauzy Gorila. Po skončení tohoto výslechu bylo vůči němu vzneseno obvinění,“ uvedl Martin Danko pro SZ Byznys.

Jaroslav Haščák byl nejprve povolán na plánovaný výslech, v jehož průběhu byl zadržen. Následně se s policisty přesunul do sídla firmy. Podle serveru Aktuality.sk na něj policie vznesla obvinění za korupci a legalizaci příjmů z trestné činnosti.

Vyšetřovatel prý obvinil i bývalého šéfa Slovenské informační služby (SIS) Ľubomíra Arpáše a jeho manželku. S firmou pod kontrolou Jaroslava Haščáka měli uzavřít smlouvu na fiktivní poradenské služby za 194 tisíc eur, v přepočtu přes pět milionů korun. Ve skutečnosti prý šlo podle policie o odměnu za prodej nahrávky Gorila. „Zásadně odmítáme jakékoli nelegální konání v souvislosti s aktivitami bývalého příslušníka SIS Arpáše. Podnikneme na svoji obranu všechny kroky,“ dodal mluvčí Penty Martin Danko. Podle něj je zásah ozbrojených složek policie v sídle Penty nepřiměřená a neopodstatněná demonstrace síly.

Policie v sídle Penty provádí razii, podle Denníku N může hledat dokumenty související právě s kauzou Gorila. Podle serveru se očekává, že Haščák bude stíhaný ve vazbě.

Podle vyšetřovatelů Arpáš po odchodu z kontrarozvědky vynesl nahrávky z odposlechu konspiračního bytu Penty v Bratislavě. Následně měl odposlechy prodat Haščákovi. Prodej měl proběhnout tak, že Arpáš a jeho žena založili v září 2006 společnost Identita, jež následně uzavřela smlouvu s firmou Barkont, kterou v té době kontroloval Haščák, uvádí server Aktuality.sk.

Arpáš měl od října 2006 do března 2008 poskytovat fiktivní analýzy a poradenské služby, přičemž firma spadající pod finanční skupinu Penta měla na oplátku v patnácti splátkách poslat celkem 194 tisíc eur.

Aféra Gorila vypukla na Slovensku na konci roku 2011, když na internet unikl spis zpracovaný slovenskou tajnou službou SIS na základě odposlechů bratislavského bytu, kde se Haščák v letech 2005 a 2006 setkával s vysoce postavenými politiky.

Podle dokumentů s označením Gorila a Gorila 1 se Haščák setkával v odposlouchávaném bytě například s tehdejší členkou vedení Fondu národního majetku Annou Bubeníkovou, s někdejším ministrem hospodářství Jirkem Malchárkem nebo předsedou strany Směr Robertem Ficem.

Gorila se stala jednou z největších korupčních kauz v novodobé historii Slovenska. Po jejím propuknutí se v zemi konaly demonstrace proti korupci. Fico v uplynulých letech opakovaně odmítl odpovědět na novinářské dotazy o své údajné schůzce s finančníkem a Gorilu označil za kauzu tehdejší vlády premiéra Mikuláše Dzurindy. Fico na schůzce s finančníkem před volbami v roce 2006 podle nahrávky hovořil také o situaci ve své straně.

Obsah dokumentů potvrdil únik odposlechů, který se loni dostal do slovenských médií. Pravost hlasů na desítkách hodin nahrávky potvrdila i policie, která se zvuky na rozdíl od novinářů už v minulosti pracovala.

Skupina Penta loni v reakci na informace o úniku nahrávky do médií oznámila, že podává trestní oznámení. Zdůvodnila to tím, že slovenský ústavní soud už v roce 2012 údajnou akci SIS pod názvem Gorila označil za nezákonnou a že s nahrávkami je nezákonně manipulováno.

V Česku je hlavním představitelem finanční skupiny Marek Dospiva, který s Jaroslavem Haščákem založil Pentu na počátku devadesátých let. Mají srovnatelné podíly, první žije v Praze a druhý v Bratislavě a podobně obhospodařují také jednotlivé trhy. Strategické investice schvalují spolu s investičními řediteli společně.

Reklama

Doporučované