Hlavní obsah

Slovensko je bez ministra zdravotnictví, koalice se ale hádá dál

Foto: Profimedia.cz

Zleva premiér Igor Matovič a teď už bývalý ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Reklama

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí v pátek skončil ve funkci. Vládní strana OĽaNO teď hledá jeho nástupce. Krize čtyřkoalice ale navzdory čtvrtečnímu avízu neskončila.

Článek

Nejdřív kritice a výzvám k rezignaci odolával, přirovnal se ke Kristovi a prohlásil, že je ve vládě bezmocný a nakonec se ve čtvrtek večer na tiskové konferenci loučil se slzou v oku. „Odpusťte, jestli všechno nebylo tak, jak mělo být,“ prohlásil hluboce věřící Marek Krajčí. I kvůli svým výrokům o tom, že „Bůh má se Slovenskem velké plány“ čelil stupňující se kritice. Hlavním důvodem ale byla katastrofální epidemická situace na Slovensku.

Nákup Sputniku V jako rozbuška koaličního papiňáku

Krajčí skončil po prudké koaliční roztržce, při které jako rozbuška zafungoval utajovaný nákup ruských vakcín Sputnik V proti covidu-19. Premiér a lídr OĽaNO Igor Matovič ho utajil před koalicí. A partnery navíc popudil tím, že vítali s Krajčím na letišti v Košicích první dodávku.

Čtyřkoalice se po roce vládnutí (a kontinuálních ústrků a osobních sporů) ocitla zatím nejblíž svému konci. Pokračování spolupráce podmínily strany Svoboda a solidarita (SaS) a Za lidi právě koncem Krajčího ve funkci. Zároveň požadují, aby země vyčkala s použitím Sputniku V na jeho na registraci u unijní lékové agentury EMA. Na druhé straně pak stojí OĽaNO a strana Jsme rodina.

Rošáda a nová krize

Ve čtvrtek odpoledne vypadala Krajčího rezignace a koaliční smír jako hotová věc, jenže večer se situace zase znovu změnila. Premiér Matovič na emotivní tiskové konferenci místo smířlivého tónu zvolil vůči svým koaličním partnerům další konfrontaci. Krajčího se zastal a jeho odchod označil za „nejabsurdnější v dějinách“. Strany SaS a Za lidi prý Krajčímu „házely klacky pod nohy a snažily se z něj udělat terč“.

Původně změnu ve vládě a pokračování koalice měli představitelé čtyř stran oznámit společně. Matovič nakonec na vlastní tiskovce uvedl, že Krajčí odejde až za tři týdny, kdy se na Slovensku začne očkovat Sputnikem.

V pátek ráno znovu došlo ke změně. Krajčí na Facebooku oznámil, že ve funkci skončí už v pátek. Zdůvodnil to tím, že nechce, aby termín jeho odchodu byl důvodem pádu vlády. Ministrovu rezignaci v pátek odpoledne přijala prezidentka Zuzana Čaputová. Ministerstvo zdravotnictví dočasně povede Krajčího stranický kolega ministr financí Eduard Heger. Krajčího nástupce teď strana OĽaNO vybírá. Média spekulují o jméně státního tajemníka ministerstva financí Marcela Klimka.

Na společné oznámení konce koaliční krize ale zatím nedošlo, ba naopak –⁠ vztahy se znovu rozjitřily. „Bez dodržování dohod to jednoduše nejde a nepůjde. A k tomu bych ještě poprosila o potlačování pocitů na veřejnosti,“ reagovala na Matovičovo čtvrteční vystoupení šéfka poslaneckého klubu Za lidi Jana Žitňanská.

„Jsme v bodě nula“

Šéf koaliční SaS Richard Sulík v pátek nařkl premiéra z porušení dohody, která měla přispět k obnově řádného fungování koalice. SaS své setrvání v koalici podmínila přijetím „memoranda dobrého vládnutí“ a jeho dodržováním. „Matovič prakticky zrušil dohodu, kterou jsme týden tvořili. Jsme v bodě nula,“ řekl ministr hospodářství Sulík novinářům. Dodal, že o situaci v koalici bude SaS jednat a výsledek oznámí v pondělí. Liberální SaS už dříve kritizovala způsob, jakým Matovič řídí kabinet a vládne zemi.

Matovič a Sulík se už dříve v souvislosti s epidemií covidu-19 dostali do křížku a vyměňovali si vzkazy také prostřednictvím médií. Zatímco Matovič nazval Sulíka idiotem, Sulík označil premiéra extrémně mstivým a příliš citlivým na kritiku. Matovič se dostal do sporu také s vědci či s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, kteří upozorňovali na pochybení vlády v souvislosti s pandemií. Na znamení nesouhlasu s Matovičovými kroky dříve koalici opustili dva poslanci, kabinet se ale nadále může ve sněmovně opřít o ústavní většinu.

Reklama

Doporučované