Hlavní obsah

Slovenský tisk: Pellegrini znovu kývl Ficovi na falešné premiérství

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Peter Pellegrini (v popředí) a předseda Směru Robert Fico.

Reklama

Robert Fico poprvé po letech nebude jedničkou kandidátky Směru ve slovenských parlamentních volbách. Co to pro vládnoucí stranu znamená? Přinášíme přehled komentářů slovenských médií.

Článek

Kandidátka Směru omládla a zbavila se toxických jmen, píše deník Pravda. „Prvních patnáct míst vypadá jako mix Ficových a Pellegriniho lidí, takže to zatím opticky vypadá na takovou kompromisní kandidátku. Nějaký pud sebezáchovy v sobě mají,” cituje deník politického analytika Jána Baránka.

Vynucené změny

„Směr se začíná měnit, protože ho k tomu donutily skandály a odchody výrazných postav,” píše Denník N k podobě celostátní kandidátky, kterou ve středu schválilo vedení vládnoucí strany.

Robert Fico podle novin oslabil. To, že je až na druhém místě kandidátky za Peterem Pellegrinim ale neznamená, že by současný premiér ve straně začal dominovat. Časopis Týždeň pak připomíná, že Pellegrini Fica už dlouho poráží v průzkumech popularity a důvěryhodnosti.

Denník N píše, že Fico dokázal udělat to, co nedokázal někdejší premiér Mikuláš Dzurinda. „Zatímco se Dzurinda v roce 2012 nedokázal vzdát první pozice ani po kauze Gorila, Fico ji teď přenechal Pellegrinimu. Vzhledem ke všem okolnostem je to sice nedostatečná sebereflexe, ale jako symbol budoucího dění se to počítá,” stojí v komentáři.

O vítězství nebyla řeč

Fico působil na tiskové konferenci sebevědomě, ale na otázku o očekávaném výsledku Směru odpověděl vyhýbavě. Nemluvil o vítězství, ale o tom, aby se nedal Směr obejít při jednání o nové vládě.

Podle komentáře deníku SME je kompromis mezi Pellegrinim a Ficem jen zdání: „Deal, který z kandidátky kouká ze všech úhlů pohledu, je, že pozici volebního lídra a dost nejisté pokračování v úřadu premiéra vyměnil Pellegrini za oběť, že bude reprezentovat stranu, která nadále zůstane v rukou svého předsedy.”

Reklama

Doporučované