Hlavní obsah
Online

Česko se podle Babiše snaží předem vyjednat nákup ruské vakcíny Sputnik

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Česká republika se snaží vyjednat množství ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, aby byla připravena na dodávky, pokud ji Evropská agentura pro léčivé přípravky schválí. Dnes to řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Eviduje prý poptávku některých firem i občanů. Sputnik už v Česku je, čtěte ZDE.

- „Do konce června naočkujeme 5,575 milionu vakcín, což by znamenalo 65 procent naší populace, a podle průzkumů je to i procento, které se chce nechat naočkovat,“ řekl dnes Blesku Babiš. „Když to naočkujeme tak, jak máme, tak už by léto mohlo být normální, ale nechci nic slibovat. Uvidíme 19. dubna, jak to bude vypadat, pořád máme dost lidí v nemocnici,“ dodal.

- Ve středu přibylo v Česku 3697 potvrzených případů nemoci covid-19, to je nejméně za pracovní den od konce loňského listopadu a o 3355 méně než před týdnem. Reprodukční číslo se po dvou dnech vrátilo pod hodnotu jedna. Více ZDE.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

Dění jsme sledovali také ve středu

  • Ředitelka lékového ústavu: Tlak na své odvolání necítím

    Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová necítí tlak na své odvolání. S novým ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem (za ANO) má profesionální vztah, průběžně s ním komunikuje. Řekla to dnes v rozhovoru na Radiožurnálu. V souvislosti s debatou o ruské vakcíně Sputnik uvedla, že o použití neregistrovaných vakcín proti covidu-19 v rámci klinických studií zatím nikdo nepožádal, příprava takové studie podle ní nějaký čas zabere.

    Storovou a bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) označil už dříve prezident Miloš Zeman za hlavní překážky pro dodávky ruské vakcíny Sputnik V do Česka ještě před registrací pro použití v EU. Zeman, který je zastáncem této vakcíny, kvůli tomu požadoval demisi ministra. Blatný byl minulý týden odvolán. Kvůli jednání o případných dodávkách Sputniku se příští týden chystá do Moskvy vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD).

  • Asociace: Horská střediska potřebují zahájit provoz, pomůže jim vstřícnost bank

    Horská střediska, která směla v zimě fungovat jen devět dní, navíc mimo hlavní sezonu, podle své asociace potřebují nyní především zahájit standardní provoz. Počítají přitom s určitými opatřeními, která ochrání klienty i místní obyvatele, zároveň ale nebudou mít příliš negativní dopad na návštěvnost. V současné situaci provozovatelům horských areálů pomůže co největší vstřícnost bank a také polostátních podniků, které patří k jejich významným obchodním partnerům. Dnes to sdělil ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

  • Na termín očkování proti covidu čeká 250 000 lidí starších 70 let

    Na termín očkování proti covidu-19 čeká více než 250 000 lidí starších 70 let, z nich 60 000 nad 80 let. Dnes o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví. Od středy se k očkování mohou přihlašovat také lidé ve věku 65 až 69 let. Podle dat o registracích se jich za první den přihlásilo 124 700 a přes 16 300 z nich už první den dostalo také možnost rezervovat si termín k očkování. Očkování pro starší 80 let, kteří neměli přednost coby klienti domovů pro seniory nebo zdravotníci, se otevřelo přesně před čtvrt rokem. Zájem projevilo 86 procent z lidí v této věkové skupině. Více než polovina lidí v tomto věku už dostala obě dávky vakcíny a přes 69 procent alespoň jednu dávku.

  • Babiš: ČR se snaží vyjednat Sputnik V, aby byla připravena po schválení EMA

    Česká republika se snaží vyjednat množství ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, aby byla připravena na dodávky, pokud ji Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválí. Na tiskové konferenci po dnešním jednání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem to řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Eviduje poptávku některých firem i občanů. Babiš zopakoval, že Česko má nabídku od Ruska na nákup 300 000 dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150 000 dávek. „Snažíme se vyjednat množství Sputniku, abychom byli připraveni na dodávky v momentě, kdy ho EMA schválí. Na druhou stranu je pravda, že je poptávka firem a občanů se nechat očkovat vakcínou Sputnik,“ řekl. „Máme zákon, který státu ani nepovoluje kupovat jiné vakcíny, než které jsme objednali od Evropské komise. Nicméně Ministerstvo zdravotnictví se určitě zamyslí nad způsobem, kdy bychom mohli eventuálně vyhovět těmto požadavkům, pokud by nenastalo to schválení,“ dodal Babiš.

    Avizovanou cestu vicepremiéra, ministra vnitra a pověřeného ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) na jednání o případných dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V do Moskvy nepovažuje Babiš za ideální. V rozhovoru pro Blesk to odůvodnil tím, že vakcíny nespadají do Hamáčkovy agendy a Česko už konkrétní nabídku má.

  • Arenberger: Lesní školky brzy vyřešíme

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na poslaneckých interpelacích uvedl, že dětskými skupinami a lesními mateřskými školkami se už Ministerstco zdravotnictví zabývá, neboť jejich otevření mu přijde logické. „Dal jsem otázku našemu právnímu oddělení a bylo mi řečeno, že se to vyřeší v průběhu dneška či zítřka,“ řekl na interpelaci poslankyně Věry Kovářové (STAN).

  • Společnost Smartwings nabídne za letenky od ČSA vouchery, peníze vracet nebude

    Letecká společnost Smartwings nabídne cestujícím, kteří si u dceřiného dopravce ČSA koupili letenku na let Smartwings a ten byl následně kvůli pandemii zrušen, náhradní poukaz na jakýkoliv jiný let aerolinek. Voucher bude ve stejné hodnotě jako nevyužitá letenka. Platby za tyto letenky Smartwings vracet nebudou.

  • Nejhorší situace s covidem-19 je na Vysočině na Žďársku

    Nejvíc nemocných s covidem-19 přibývá na Vysočině v okrese Žďár nad Sázavou. Souvisí s tím i naplněnost nemocnice, která je na Žďársku v Novém Městě na Moravě. Ostatní nemocnice v kraji by měly být připravené přijmout z novoměstské nemocnice některé pacienty. Zatím ale převozy v rámci kraje nejsou potřebné, řekl po jednání krajského krizového štábu náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). „V této chvíli to (převoz pacientů) novoměstská nemocnice nepotřebuje, byť ta situace tam dobrá není. Z deseti lůžek intenzivní péče je devět obsazených a ze sedmi lůžek umělé plicní ventilace je obsazených pět. Ale byli na tom, chudáci, i hůř a zvládali to,“ řekl Novotný. Na standardních lůžkách má novoměstská nemocnice 74 pacientů s covidem-19, takřka dvojnásobek toho, co další nemocnice v kraji. „Podobné je to i v intenzivní péči a je to v souladu s tím, že Žďár je nyní nejhorším okresem,“ řekl Novotný. Nárůst nákazy ale podle něho nesouvisí s žádným konkrétním ohniskem.

  • „Máme zavřeno nejdéle na světě a situace je velmi vážná. Chceme otevřít za každou cenu“

    Čeští obchodníci chystají otevřenou rebelii proti vládním nařízením. Retailová asociace oznámila, že zvažuje 26. dubna otevření obchodů. „Vláda nemůže reagovat podle požadavků nebo výhrůžek,“ kontruje vicepremiér Karel Havlíček.

  • Ministerstvo nemůže omezit každé setkávání lidí, míní advokátní komora

    Ministerstvo zdravotnictví nemůže ve stávající situaci omezit každé setkávání více než dvou lidí, uvedla dnes Česká advokátní komora (ČAK). Napsala, že nelze akceptovat, aby daná nařízení vznikla postupem, který již od počátku „vyvolává pochybnosti samotné zákonnosti“. Kroky ministerstva mohou podle komory nabývat charakteru obcházení účelu a smyslu zákona. Vyjádření ČAK se týká mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví z 10. dubna, které kvůli koronavirové situaci až na výjimky zakázalo „spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy a jiné veřejné nebo soukromé akce, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě, s účastí přesahující ve stejný čas dvě osoby“. Ministerstvo po skončení nouzového stavu vychází z pandemického zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle ČAK však výklad obou norem svědčí spíše o tom, že setkávání lze zakázat na organizovaných akcích, které mají za cíl záměrné shromáždění lidí s předem daným účelem. „Omezení svobody pohybu osob či pobytu ve vymezeném prostoru je omezením základních práv a svobod, které je přípustné za trvání nouzového stavu nebo stavu ohrožení státu,“ připomněla.

  • Telička: V rámci covid pasů by mohly být uznávány vybrané antigenní testy

    V rámci tzv. digitálního zeleného certifikátu neboli covidového pasu by podle bývalého eurokomisaře a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky měly být kromě PCR testů uznávány i antigenní testy. Evropská komise by měla vydat seznam těch, kterými se bude možné prokazovat. Vybrány budou na základě vědeckých studií o jejich přesnosti a funkčnosti. S platností covidových pasů se počítá na 12 měsíců. Telička to dnes řekl na online setkání s novináři pořádaném asociací Digital Economy Network (DEN), ve které je místopředsedou, a společností Invia Group. Zatím podle Teličky není stanoveno, v jaké lhůtě po odběru budou testy platné. Pravděpodobně to zůstane v kompetenci členských států a doba se nebude lišit od dosavadních požadavků. Některým zemím stačí test starý 72 hodin, někde je nutné dodržet lhůtu 48 hodin. Zelený certifikát bude postaven na třech kritériích, všechna by měla mít stejnou váhu. Jde o očkování proti nemoci covid-19, negativní PCR nebo antigenní test a přítomnost protilátek v těle. Osvědčení o nich bude obsahovat detailní informace. Posun podle Teličky nastal v tom, že by mělo být možné zapsat očkování i ze třetích zemí. Navíc by mohly být uznávány nejen vakcinace schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA), ale také ty zapsané na seznamu Světové zdravotnické organizace (WHO).

  • Evoluční biolog Jaroslav Flegr: Maléry při očkování jsou výjimečné

  • Uchazeči kvůli pandemii místo obvyklých dvou trval řidičský kurz 6 měsíců

    Za normálního stavu by měl Matěj Vrba z Turnova už několik měsíců řidičské oprávnění, v důsledku protikoronavirových opatření se ale k závěrečné zkoušce dostal až dnes. Šest měsíců od zahájení kurzu. Podle majitele železnobrodské autoškoly Jiřího Novotného, u něhož kurz absolvoval, to obvykle trvá dva měsíce. Osmnáctiletý Vrba řidičský kurz na skupinu B začal v polovině října, ale od 22. října byl provoz autoškol na více než měsíc a půl zakázaný. Letos sice i přes přísná opatření mohly autoškoly fungovat, ale od 2. března vláda zastavila zkoušky žadatelů o řidičské oprávnění a znovu se k nim mohli začít přihlašovat až od tohoto pondělí. „Nechal jsem si jednu jízdu před zkouškou,“ uvedl Vrba. Závěrečnou zkoušku zvládl bez problémů. „Nebylo při ní nic záludného, komisař chtěl základy. Křižovatky, přednost zprava, rychlost v obci,“ řekl Vrba. Řidičský průkaz si dělal hlavně kvůli práci.

  • Muž, který vyhrožoval Babišovi, mu zaslal omluvný dopis

    Člověk, který je kvůli výhrůžkám premiérovi Andreji Babišovi (ANO) stíhaný za vydírání, napsal premiérovi omluvný dopis. Předseda vlády to dnes uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz. Řekl také, že v případu vypovídal na policii, jeho manželka ne. Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz hrozí obviněnému dva až osm let vězení. „Ten pán mi napsal omluvný dopis,“ uvedl Babiš. Na dotaz Blesku řekl, že dotyčnému odpustil. Premiér na konci února v diskuzním pořadu CNN Prima News uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které kauzu dozoruje, Jan Lelek v březnu uvedl, že podezřelá osoba byla vydána ze Španělska na základě evropského zatykače. Soud poslal obviněného do vazby kvůli obavám z útěku nebo z opakování trestné činnosti. Podle Aktuálně.cz pachatel jednal kvůli nesouhlasu s tím, jak se vláda pod Babišovým vedením vypořádává s epidemií koronaviru. Lelek to nevyvrátil. Začátkem března odhadl, že by policie mohla vyšetřování skončit do dvou měsíců. Babiš k případu v minulosti uvedl, že ho policie o věci informovala letos 8. ledna a následně střežila jeho dům. Premiérova manželka poté odcestovala do Dubaje a její snímky ze zahraničí se objevily na sociálních sítích. „Ano, protože se bála,“ uvedl Babiš k jejímu odjezdu. Doplnil, že tuto informaci nechtěl prozrazovat v době, kdy se na něj za snímky valila vlna kritiky, protože jeho žena to nevěděla. Dnes k tomu premiér uvedl: „Já jsem jí řekl, že je nějaký problém a že by bylo dobré, aby šla pryč.“

  • Ministr zdravotnictví: V létě bychom mohli roušky venku odložit

    Petr Arenberger (za ANO) dnes korigoval své středeční vyjádření ve Sněmovně, že bude nutné nosit respirátory venku i v létě, pokud lidé nebudou dodržovat protiepidemická opatření. „Když teď budeme zlobit, tak prostě o prázdninách budeme dál nosit respirátory, bude nám teplo, budeme nadávat, budeme mít vyrážky na obličeji a budeme nadávat na Ministerstvo zdravotnictví, že to vymyslelo špatně,“ uvedl ve Sněmovně ministr. Dnes se na Twitteru omluvil. „Omlouvám se všem za včerejšek. Léto by tak mohlo být i bez roušek venku!“ napsal.

  • Ministerstvo: Otevřít lesní školky pro všechny děti zatím není možné

    Obnovit docházku do školek v plném rozsahu podle Ministerstva zdravotnictví zatím kvůli epidemii není možné. Požadavek lesních školek o výjimku, podle které by skupiny předškoláků mohly v malých školkách do povoleného počtu 15 osob doplňovat ostatní děti, by tak byl diskriminační k dětem v klasických mateřských školách (MŠ). Dnes to uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. Odkázala rovněž na Ministerstvo školství (MŠMT), do jehož resortu lesní školy spadají. Podle jeho mluvčí Anety Lednové je ale vyhodnocení epidemické situace pouze na posouzení Ministerstva zdravotnictví.

  • Babiš: Hamáčkova cesta do Moskvy je zbytečná, není to jeho agenda

    Česko může podle premiéra Andreje Babiše téměř okamžitě získat 300 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V. Podle něj je ale cesta do Moskvy vicepremiéra Jana Hamáčka zbytečná. „Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální,“ řekl pro Blesk premiér. Podle premiéra by se Sputnikem V začalo očkovat až ve chvíli, kdy vakcínu schválí Evropská léková agentura (EMA). „My bychom chtěli, abychom do konce dubna otevřeli kategorii 60 plus,“ sdělil Babiš.

  • Léto by už mohlo být normální, řekl Babiš

    „Když to naočkujeme tak, jak máme, tak už by to léto mohlo být normální, ale nechci nic slibovat. Uvidíme 19. dubna, jak to bude vypadat, pořád máme dost lidí v nemocnici,“ dodal Babiš.

  • Do konce června naočkujeme 5,575 milionu vakcín, tvrdí Babiš

    „Do konce června naočkujeme 5,575 milionu vakcín, což by znamenalo 65 procent naší populace a podle průzkumů je to i procento, které se chce nechat naočkovat,“ řekl Blesku Andrej Babiš.

Reklama

Hlavní zprávy