Hlavní obsah

„Smrtí mi vyhrožovali i přátelé.“ Novinářka odhalila hnízdo ruské propagandy, kvůli pronásledování odešla do exilu

Výzva s Jessikkou Aro: O ruské propagandě a štvavé kampani.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už pátý rok zažívá štvavou kampaň, která se ji snaží vylíčit coby drogově závislého a nebezpečného podivína škodícího vlastní zemi. Finská veřejnoprávní novinářka Jessikka Aro čelila i konkrétním hrozbám fyzickou likvidací. I když se jí život změnil v peklo, boj proti trollům nehodlá vzdát a chystá novou knihu.

Článek

„Začalo to před čtyřmi a půl lety a trvá to pořád. Státní zástupce v procesu se stalkery, kteří mě pronásledovali, prohlásil, že jejich dehonestující kampaň mi zničila život. Měl pravdu,” přiznala v rozhovoru pro Seznam Jessikka Aro.

Reportérka finského veřejnoprávního rozhlasu a televize YLE kopla do vosího hnízda, když před časem v reportáži detailně popsala fungování trollí farmy v ruském Petrohradu. Doložila, že tohle konkrétní hnízdo šířící cílené dezinformace a ruskou propagandu financuje Jevgenij Prigožin, oligarcha blízký prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Možná právě tahle skutečnost stála za bezprecedentní štvanicí, která se na finskou žurnalistku rozpoutala. Propagandistické weby, ale i zavedená ruská média ji začala líčit jako narkomanku a veskrze nedůvěryhodnou osobu.

„Nejen Rusové, ale i Finové mi začali posílat výhrůžky smrtí. Do kampaně s cílem mě očernit a vylíčit coby hrozbu pro národní bezpečnost se zapojili i moji někdejší přátelé. Vyšetřování finské policie dokonce odhalilo jednoho kolegu z YLE, který o mně vynášel informace.”

Jessikka Aro přiznává, že jí sílu dodávala nejen podpora veřejnoprávního média, ale i vědomí, že dělá důležitou práci. Finskou novinářku potěšilo i to, že její případ brala od počátku velmi vážně také policie. Několik lidí, které ji pronásledovali a vyhrožovali jí, odešlo od soudu s nepodmíněným trestem. Přesto se nakonec Jessikka v obavách o svůj život musela na čas uchýlit do exilu v cizině.

Přední odbornice na boj s dezinformacemi ve Výzvě Seznamu popsala sofistikovanou činnost proruských trollů i způsoby jejich odměňování.

„Když jsme v roce 2015 pronikli do petrohradské farmy na dezinformace, která se navenek tváří jako zpravodajská agentura, tak jsme zjistili, že hledají nové posily. Nenabírali ovšem trolly, nýbrž manažery sociálních sítí nebo copywritery. Chtěli po nich, aby pracovali ve dvanáctihodinových službách, takže provozovali svou činnost 24 hodin denně.”

V samotném Finsku je podle Jessikky Aro asi deset aktivistů, kteří prokazatelně dostávají finance z Ruska. „Policejní vyšetřování rovněž zjistilo, že odměňování trollů funguje přes PayPal a že jedinci chrlící do světa fake news inkasují rovněž bitcoiny.”

Jessikka Aro, která dokončuje knížku s pracovním názvem „Vladimir Putin's Troll Empire“ (Trollí říše Vladimira Putina), také v rozhovoru s Jiřím Hoškem upozornila na podobné cíle, na něž útočí proruští trollové v různých evropských zemích, včetně ČR.

„Terčem jsou lidé hájící lidská práva nebo veřejnoprávní média. Severoatlantická aliance se často líčí jako nebezpečný agresor, zatímco Rusko má image oběti. Muslimové jsou vykresleni coby teroristé a sexuální násilníci.”

Finská žurnalistka měla letos od amerického ministerstva zahraničí dostat prestižní ocenění International Women of Courage. Jenže těsně před odletem za oceán ministerstvo původní zprávu dementovalo s tím, že šlo o chybu.

„Díky americkým demokratickým senátorům se zjistilo, že jsem tu cenu měla dostat, že rozhodnutí na úrovni top diplomatů skutečně padlo. Neoficiálně mi pak bylo sděleno, že ocenění nakonec nedostanu.”

V časopise Foreign Policy si pak Jessikka Aro přečetla, že důvodem byla její kritika Donalda Trumpa na sociálních sítích.

Jak přesně funguje trollí farma v Petrohradu a jak jsou její zaměstnanci placení? Jak by měly západní státy bojovat s ruskou propagandou?

Podívejte se na celý rozhovor s Jessikkou Aro v úvodním videu.

Reklama

Doporučované