Hlavní obsah

Sobotka bilancoval s Hermanem, k odvolání za dalajlamu nevidí důvod

Sobotka podržel Hermana, ale s výhradami

 

Reklama

Premiér zhodnotil práci ministra kultury, hlavní postavy nedávné "aféry Brady".

Článek

Předseda vlády Bohuslav Sobotka podržel ministra kultury Daniela Hermana. Na čtvrteční tiskové konferenci znovu zopakoval, že se Herman neměl scházet s dalajlámou na půdě ministerstva, k jeho odvolání z funkce však nevidí důvod. Právě to přitom chtěl prezident Miloš Zeman v souvislosti s kauzou kolem setkání s dalajlamou a následným neudělením státního vyznamenání Hermanovu příbuznému Jiřímu Bradymu. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek to ale již dříve odmítl.

"Je třeba konzultovat s ministrem zahraničí některé návštěvy a kroky na tomto poli v souvislosti s naší zahraniční politikou," přiznal ke schůzce s dalajlamou Herman a nastínil, jak by do budoucna v podobných případech postupoval.

Sobotka uvedl, že resort podle něj funguje velmi dobře. „Věci, které se ministerstvu kultury povedly, výrazně převažují nad věcmi, které se dosud nepovedly. To je dobrá vizitka ministerstva," prohlásil.

Ve zbytku volebního období by se měl podle Sobotky ministr kultury soustředit na další růst platů pracovníků v kultuře, prosazení zákonů resortu, které jsou ve Sněmovně, či řešení situace kolem vepřína v Letech u Písku.

Premiér Bohuslav Sobotka zhodnotil práci ministra kultury

Sobotka ocenil ministerstvo za dosavadní růst platů. "Byl jsem informován, že se zvýšily zhruba o necelých 30 procent od roku 2013, tady je pozitivní posun," řekl Sobotka. Ocenil i definitivní zahájení rekonstrukce Národního muzea a další velké investiční akce resortu či navýšení peněz pro podporu kinematografie. Pozitivně hodnotil i čerpání peněz z evropských fondů.

Státní rozpočet na příští rok, který nyní projednávají poslanci, umožňuje podle Sobotky růst platů lidí v kultuře. "Jsou to lidé, kteří mají vysoké vzdělání a odbornost, ale výrazně nižší platy, než by tomu odpovídalo," řekl. Herman by měl prosadit předpisy, které už jsou ve Sněmovně, uvedl premiér. Zmínil zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, autorský zákon a předpis o ochraně památkového fondu.

Reklama

Související témata:

Doporučované