Hlavní obsah

Soubor kreseb Františka Kupky se po výstavě bude dražit za 25 milionů korun

František Kupka.

Reklama

Cyklus 106 kreseb Františka Kupky vytvořených pro encyklopedii Člověk a Země vydanou ve Francii počátkem 20. století se představí na výstavě od 12. do 24. října v Galerii Kodl. Soubor bude dražen v aukci 28. listopadu.

Článek

„Vyvolávací cena souboru je stanovena na 25 milionů korun, odhadní je podle galerie až 50 milionů korun,“ informovala Terezie Kaslová, která galerii mediálně zastupuje.

Kupkovy kresby vznikaly přibližně mezi lety 1904 až 1909 na objednávku autora této šestisvazkové historie lidstva Élisée Recluse (1830–1905), francouzského geografa a anarchisty. Ten se ve své poslední vědecké práci, kterou dokončil jeho synovec Paul Reclus, pokusil shrnout dějiny lidstva od prehistorických počátků až po tehdejší současnost kritickým pohledem, což mimo jiné dokládá předjímání ekologických témat nebo boj za práva zvířat.

Anarchistické tendence lze vysledovat i u Kupky, který pro Recluse po vzájemné dohodě vytvořil proti tehdejší standardní ilustrátorské produkci zcela atypické dílo naplněné mnohdy ironickými a satirickými jinotaji. Reclus chtěl především zabránit, aby jeho dílo bylo ilustrováno konvenčním způsobem.

Vystavený soubor Kupkových kreseb, jehož provenience sahá do slavných sbírek malířova mecenáše Jindřicha Waldese, představuje nejrozsáhlejší a nejucelenější ilustrátorskou práci Františka Kupky z počátku 20. století, místy dokonce anticipující jeho budoucí abstraktní tvorbu. Kupka kvůli této zakázce navštěvoval univerzitní přednášky z antropologie a historie na pařížské Sorbonně.

Expozice je řazena chronologicky v pořadí odpovídajícím posloupnosti ilustrací v encyklopedii. Šest svazků encyklopedie bude také vystaveno. Výstava potrvá do 24. října, 14. a 21. října budou vždy v 16:00 komentované prohlídky.

Reklama

Související témata:

Doporučované