Hlavní obsah

Vyhrocený spor s atlety na Strahově může fotbal stát milion dolarů

Foto: Mapy.cz

Na leteckém snímku z mapy.cz vidíte zleva Stadion Přátelství, vedle něj Stadion Evžena Rošického a vpravo pak areál někdejšího spartakiádního stadionu, který nyní využívá jako své tréninkové centrum fotbalová Sparta.

Reklama

Spor dvou sousedů z pražského Strahova, fotbalové a atletické asociace, se vyhrotil. Na žádost atletů vydal soud předběžné rozhodnutí, kterým se fotbalistům na Strahově zakazují stavební práce, konkrétně stržení takzvané staré budovy Fotbalové asociace ČR v Diskařské ulici. Je tu ovšem háček. Pokud se stavba nezbourá do konce letošního roku, přijde FAČR o dotaci ve výši jednoho milionu dolarů od Mezinárodní fotbalové asociace FIFA.

Článek

Neschopnost dohodnout se s atlety na novém uspořádání sousedských a hlavně vlastnických vztahů na Strahově navíc Fotbalové asociaci ČR dlouhodobě blokuje mnohem větší potenciální částky. A sice sta miliony korun, které by FAČR mohla utržit za prodej Stadionu Evžena Rošického, který atleti spolu s Českou unií sportu také blokují.

Začněme ale milionem dolarů, tedy částkou, již se Fotbalová asociace ČR rozhodla letos čerpat z rozvojového projektu Forward, který pro své členské národní asociace vypisuje FIFA. Zmíněný milion dolarů, podle aktuálního kurzu 23 081 000 korun, by česká asociace dostala, pokud by ještě letos alespoň zahájila demoliční práce spojené se svou starou budovou. Více už jsme o tomto projektu psali zde.

Fotbalová asociace ČR nyní sídlí v nové budově, o několik metrů dál. Starou už nepotřebuje a v rámci širšího projektu dalších úprav souboru nemovitostí u Stadionu Přátelství chce tuto stavbu strhnout. Subjektům, které zde byly v nájmu, dala proto před několika měsíci výpověď.

Odstěhovalo se Vysokoškolské sportovní centrum i Ligová fotbalová asociace. Jen Český atletický svaz se rozhodl bránit se výpovědi z nájmu žalobou.

A vedle ní si podal žádost o vydání předběžného opatření, které by fotbalové asociaci zamezilo ve stavebních pracích. Obvodní soud pro Prahu 6 dnes této žádosti vyhověl.

„Ano, je to tak, ten dokument jsme od soudu obdrželi. A skutečně se tam píše, abychom se stavebních prací zdrželi,“ říká Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR.

„Je to pro nás nepříjemné, nenapadlo by mě, že se věc takhle vyhrotí. Ale pořád jsem optimistou. Dnes jsem s předsedou atletického svazu Liborem Varhaníkem třikrát telefonoval. A pořád věřím, že právní zastoupení obou stran najdou způsob, jak dojít k dohodě,“ dodává Malík.

Aktuální stanovisko Libora Varhaníka se Seznamu získat nepodařilo. Nicméně východiska, s nimiž šel atletický svaz, jemuž předsedá, do sporu s fotbalovou asociací, popsal již v září – více zde.

V zásadě jde o to, že atleti dlouhodobě požadují náhradu nejen za své sídlo, o které přijdou stržením staré budovy FAČR, v níž byli v nájmu. „Žádáme o pozemek k výstavbě vlastního sídla tam, kde se v současné době sídlo ČAS nachází, popřípadě v blízkosti této budovy. Český atletický svaz je připraven financovat výstavbu sídla z vlastních zdrojů. Dále požadujeme, aby byl zachován a zrenovován atletický tunel,“ vyjádřil se v září Varhaník.

Fotbalová asociace ČR za tím účelem atletům nabízí pozemek na rohu ulic Atletická a Diskařská. Jenže k němu dodnes nebylo vydáno platné územní rozhodnutí – více o této skutečnosti zde.

Foto: Repro

Vizualizace, která zachycuje rozvržení nemovitého majetku Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově. Old HQ je stará budova FAČR, New HQ pak nová budova. Před ní je na rohu ulic Diskařská a Atletická zobrazena zeleň. Právě tady by mohla vyrůst nová budova atletického svazu

„Někteří představitelé atletického svazu nám bohužel nedůvěřují a chtějí větší záruky, že svých požadavků dosáhnou. Právě o způsobu, jak jim to garantovat, nyní vyjednávají advokátní kanceláře, které si obě strany najaly,“ vysvětluje Malík.

V areálu Strahova se nachází i parcela, pro kterou jsou stavební povolení vyřízena, protože se tam v několik let starých plánech počítalo s vybudováním nové kliniky fyzioterapeuta Pavla Koláře. Jeho Centrum pohybové medicíny nakonec vzniklo jinde, na tzv. Waltrovce v Praze-Jinonicích. Atletům ale tuto parcelu fotbalový svaz nyní nabídnout neplánuje, pořád počítá s tou na rohu Atletické a Diskařské.

Reálně už pracovníci atletického svazu kanceláře v budově staré budovy FAČR opustili, ta je připravena ke zbourání. Stavební práce má provést firma Ave CZ, ovládaná Danielem Křetínským, majitelem fotbalové Sparty.

Ale bourat se nesmí, dokud soud nezmění své rozhodnutí. Nebo dokud Český atletický svaz své žaloby a žádosti, které na soud zaslal, nevezme zpět.

Listopad už se přehoupl do své druhé poloviny, pak už v roce 2019 zbude jen měsíc prosinec. A dotace ve výši 1 milionu dolarů (23 mil. korun) z rozvojového projektu FIFA jménem Forward je pro FAČR vázaná na kalendářní rok 2019. Na další úpravy a přestavby budovy vedle Stadionu Přátelství může FAČR čerpat od UEFA a FIFA v dalších letech v přepočtu až 270 milionů korun. O 23 milionů, vázaných případně na letošek, by ale fotbalisté přišli neradi.

Vyřešením aktuálního sporu s atletickým svazem by navíc rádi připravili půdu pro další jednání s ním i s Českou unií sportu, jíž dluží 120 milionů korun. Předsedou České unie sportu je právník Miroslav Jansta.

Připomeňte si Výzvu Seznamu s Miroslavem JanstouVideo: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

„Své závazky bychom rádi uhradili z prodeje Stadionu Evžena Rošického,“ říká Martin Malík. Možnost nabídnout ho k prodeji je blokovaná právě zatím nedosaženou dohodou s atlety a s ČUS. O historii těchto vztahů spojených se Stadionem Evžena Rošického čtěte více zde.

„Bohužel, za ty dva roky, co jsem ve funkci předsedy fotbalové asociace, jsme se v této věci příliš nepohnuli,“ říká Malík.

V zákulisí se spekuluje, že prodej Stadionu Evžena Rošického může fotbalové asociaci vynést až 700 milionů korun. Oblast Strahova je pro developery velmi zajímavá. Ovšem za podmínky, že tu výhledově dojde ke změně územního plánu, který by na místě dnešního sportoviště umožnil jinou výstavbu. O nákup stadionu a zejména pozemku pod ním má podle informací od insiderů z tohoto prostředí zájem celá řada velkých finančních skupin působících v Česku.

Zatím je ale soudem zablokované i stržení staré budovy FAČR v Diskařské ulici, jen pár metrů od Stadionu Evžena Rošického.

Reklama

Doporučované