Hlavní obsah

Soud se zastal Soukupa. Pokutu za neobjektivní pořad platit nemusí

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Soukup.

Reklama

aktualizováno •

Televize Barrandov uspěla se správní žalobou proti pokutě 400 000 korun, kterou dostala za neobjektivitu v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která postih uložila, bude muset případ podrobněji prozkoumat.

Článek

Majitel televize Soukup kritizoval v září 2018 ve svém publicistickém pořadu firmy za to, že dostávají pobídky od státu a přitom vyvádějí peníze do zahraničí. Konkrétně jmenoval automobilku Škoda Auto, která nedostala prostor na reakci. Podle srpnového rozhodnutí RRTV spáchala televize přestupek proti zákonu o provozování rozhlasového a televizního vysílání, protože neposkytovala objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů.

Předseda senátu pražského městského soudu Milan Tauber konstatoval, že podle judikatury zahrnuje objektivita vysílání dva prvky. Je to jednak správnost a přesnost předkládaných faktů, tedy v podstatě jejich pravdivost, a jednak transparentnost – tedy uvedení pramenů, z nichž jsou fakta čerpána.

Ústavní soud přitom konstatoval, že pro naplnění podstaty přestupku nestačí pouze netransparentnost, ale musí být splněn právě i prvek nesprávnosti. „Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ve svém usnesení touto problematikou výslovně odmítla zabývat. Konstatovala, že jí to nepřísluší a že na to nemá kapacitu. Soud dospěl k závěru, že je to v rozporu s nálezem Ústavního soudu. Rada se tak v dalším řízení bude muset zabývat otázkou přesnosti a správnosti,“ uvedl soudce.

Vyhověl tak televizi, která rozhodnutí rady označovala nejen za nezákonné, ale i nepřezkoumatelné, a žádala, aby soud věc radě vrátil k dalšímu řízení. Rozsudek je pravomocný, rada ale ještě zváží podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

TV Barrandov dostala více pokut

Společnost Barrandov Televizní Studio loni od rady dostala kvůli nevyváženosti pořadů několik pokut. Jedna z nich, 200 000 korun, byla za tendenčnost reportáže v pořadu Moje zprávy, která se zabývala státními zakázkami pro agenturu Dorland. I v tomto případě se televize obrátila na soud, který jí dal loni rovněž za pravdu.

Minulý měsíc radní schválili další pokutu 250 000 korun za reportáž v pořadu Moje zprávy, která se týkala údajných nehospodárností v Národním divadle.

Zpráva o vítězství ve sporu o pokutu přichází ve chvíli, kdy má Soukupův mediální dům finanční problémy. Jedna z bank, která mu půjčuje peníze, vypověděla úvěr a chce splatit 460 milionů. Podle Neovlivní.cz měl Soukup minulý týden jednání v bankách – a peníze se mu splatit nepodařilo.

Soukup proto musel zastavit inkasa za svojí mediální agenturou Médea, skrze kterou firmy nakupují reklamu v televizích a časopisech. Tím si banka pojistila své peníze.

„Věřitelé z řad médií o tom byli informováni, neměli zásadních námitek. Všichni si přejí to nějakým způsobem vyřešit,“ řekly serveru zdroje blízké agentuře Médea.

Soukup se teď snaží sehnat další peníze. O části mediálního domu je přitom podle serveru velký zájem. Například o koupi TV Barrandov uvažuje TV Prima.

Server již dříve informoval, že poradce prezidenta Martin Nejedlý zprostředkoval Soukupovi nabídku, že by se o jeho problémy postarali Číňané. Státní společnost CITIC by údajně zaplatila dluhy, financovala pořady na TV Barrandov, výměnou by ale kompletně převzala klíčovou firmu Médea.

Reklama

Doporučované