Hlavní obsah

Soupeř Slavie je živým důkazem toho, že fotbal se dá i spočítat

Foto: Profimedia.cz

Matthew Benham, chlapík, který dokázal využít matematiku nejen jako sázkař té nejvyšší kategorie, ale i v pozici majitele fotbalových klubů.

Reklama

FC Midtjylland, dnešní soupeř Slavie v předkole Ligy mistrů, je klubem, v němž se fotbal dělá jinak, než je obvyklé. Podobně jako v Brentfordu. Oba kluby spojuje jeden majitel, sázkař Matthew Benham, muž, co naučil fotbal počítat.

Článek

Z filmů známe četné příběhy držitelů geniálních mozků, co z Oxfordu či podobných prestižních škol zčerstva zamířili třeba do kosmického výzkumu nebo na jiné ušlechtilé životní mise zachraňující blaho planety.

Matthew Benham, absolvent bakalářských studií na Oxfordu v oboru fyzika, zvolil jinou životní stezku. A své nevšední schopnosti spojené s matematickými analýzami využil… Ano, je to tak, k vlastnímu zbohatnutí, a to v rozměrech známých spíše z pohádek.

Benham založil dvě analytické firmy na zpracovávání fotbalových dat, jmenovitě SmartOdds a Matchbook. A sám se nikdy příliš nezdráhal využít jejich služeb a rešerší ve věčné válce sázkaře a bookmakera.

Princip je zdánlivě jednoduchý. Benhamovy systémy dokážou v záplavě nabízených kurzů odhalit bookmakerovy chyby. A britská média se shodnou, že po boku dalších klientů svých firem patří mezi největší hráče v Británii, kteří protáčejí vskutku gigantické objemy sázek, právě Benham osobně.

Jen na Brentford a dánský Midtjylland sázet nesmí. Protože si právě tyhle dva kluby, do značné míry nejspíš i díky své úspěšnosti na poli hazardních sázek, prostě koupil.

Brentford, protože mu odmalička fandil. A Midtjylland? Těžko říct, dost možná jako potřebnou „druhou laboratoř“, v níž rozjel tak nevšední experimenty, že si zkraje leckterý vyznavač neměnnosti fotbalových tradic a zavedených postupů bezpochyby musel při zmínkách o těch „magorech s matematikou“ přinejmenším významně ťukat na čelo.

Brentford z temnot ekonomických trablů zachránil neznámý investor, ze kterého se pak vyklubal Matthew Benham, v roce 2012. Časem se klub dočkal i nového stadionu pro 20 000 lidí.

V roce 2014 koupil Benham také dánský klub Midtjylland. V obou svých klubech vystavěl strategie na matematických analýzách, jichž svým způsobem využíval již ve světě hazardu. A teď při jistých modifikacích uplatnil svůj osobitý náhled na fotbal, uskutečňovaný prostřednictvím čísel, právě při řízení klubových strategií.

Dnes už ani v nejmenším nelze pochybovat o tom, že to vážně funguje.

„Při řízení a nastavování strategie a chodu svých fotbalových klubů využil Matthew Benham a jeho spolupracovníci mnoha užitečných znalostí, jež předtím načerpali v sázkařském průmyslu. Tam se naučili analyzovat fotbal jinak, než bylo předtím v tomto ohledu ve fotbalovém prostředí historicky běžné,“ říká Jakub Dobiáš, zakladatel firmy 11hacks.net, která fotbalovou datovou analýzu přinesla i do České kotliny.

„Ruku v ruce s tím jde v Benhamových klubech samozřejmě i úspěšný skauting, datové analýzy jim umožňují nacházet levnější a přitom v herním systému Benhamových klubů velmi efektivní hráče. Brentford ve druhé anglické lize pracuje snad s 20. nejvyšším rozpočtem v celé tabulce, ale přesto se takřka pravidelně umisťuje do desátého místa, to ukazuje na opravdu velkou míru správných rozhodnutí, jež pak přinášejí dobrou efektivitu. Před pár týdny bojoval Brentford dokonce v play-off o postup do Premier League, přitom jeho soupeři potřebují k podobnému výsledku neporovnatelně vyšší rozpočty,“ říká uznale Dobiáš.

V Midtjyllandu se pak v dánském měřítku začal projevovat nový, nevšední pohled na fotbal skrze čísla opravdu raketovou rychlostí. Do roka po Benhamově vstupu klub získal svůj první dánský titul. Od té doby sice už třikrát uspěl klub FC Kodaň, ale další dva tituly si stačil připsat i FC Midtjylland.

Kouzlo jeho první sezony, a hned mistrovské, spočívalo v tom, že se klub na základě matematických analýz zaměřil opravdu mimořádným způsobem na téma standardních situací.

„Svůj titul číslo jedna získal Midtjylland do značné míry díky jednomu opravdu nevšednímu číslu, díky celkem 25 brankám dosaženým ze standardních situací. To je ohromně moc, v téže sezoně překonal v Evropě tohle číslo jen trenér Diego Simeone a jeho Atlético Madrid,“ glosuje unikátní příběh Jakub Dobiáš.

„Ta čísla nebyla náhodná,“ pokračuje. „Analytické týmy Midtjyllandu vyhodnotily právě standardní situace jako velmi podceňovanou strategii, šly ale přitom i mnohem dál, když určily prostory a úhly, ze kterých má standardka největší šanci být gólově efektivní. A právě do těchto prostorů a situací se pak fotbalisté Midtjyllandu snažili dostávat hru co nejčastěji a dávat tam tedy soupeři příležitost k faulům. A k možnosti využít při standardních situacích právě těch vysokých pravděpodobností, které vymodeloval počítač.“

Prolnutí teorie a praxe by mohli Benhamovi lidé vyučovat. „I v tréninkovém procesu věnovali v Midtjyllandu nadstandardní časovou plochu právě nácviku standardek. A to nejen souhry, ale i speciálních cvičení posilujících ideální švih nohy při kopu, logicky v případě exekutorů standardních situací,“ osvětluje Dobiáš. „V té první mistrovské sezoně Midtjyllandu nedosáhl žádný jiný účastník dánské ligy ani 11 branek ze standardek, mistrovský tým již zmíněných 25.“

Dánská konkurence se ale rychle učila. „Další rok už se na hranici 12 gólů ze standardky dostalo 10 týmů, a když přišla sezona další, opanovali tam tuhle hranici už prakticky všichni. Je to opravdu mimořádná anomálie, kterou nabízí výhradně dánská liga,“ upozorňuje Dobiáš.

Proč se ten jev nešíří do dalších zemí? „Jednak je k tomu podle všeho zapotřebí opravdu uceleného komplexního know-how, kterým disponuje ve větší či menší míře jen jistá skupina dánských trenérů, která se zas po kontinentu až tolik nerozprchává a to know-how tolik nešíří,“ nabízí Dobiáš možné vysvětlení. „Ale třeba Liverpool už má odtud odborníka, Thomase Gronnemarka, díky kterému navýšil v minulé sezoně počet branek dosažených po autovém vhazování na plných 12, a to je hodně velké číslo,“ podotýká český expert Dobiáš uznale.

„To všechno jsou prvky, které do fotbalu vneslo jiné myšlení Matthewa Benhama a jeho lidí. Zkoušejí úplně nové věci, ke kterým je inspirují matematické modely - a leckdy to opravdu velmi dobře funguje,“ podtrhává Dobiáš.

Chcete další příklady netradičního směru úvah Mr. Benhama & spol.?

Za prvé a především: za měřítko úspěchu nepovažují výsledek na ukazateli skóre po posledním hvizdu, ale analýzu klíčových činností. Vycházejí z toho, že jednotlivý výsledek mnohdy věrně neodráží rozložení sil na hrací ploše, takže když se kupříkladu k vítězství dojde se štěstím, u „Benhamů“ to neslaví, neusínají na falešných vavřínech, a naopak intenzivně hledají způsoby, jak hru zlepšit.

„Já věřím číslům. Čísla nelžou,“ tak zní Benhamova životní mantra, A jako sázkař opravdu mimořádné kategorie s ní došel také mimořádně daleko.

Mimochodem, není sám. Tony Bloom býval jeho kolegou ve firmě, pak se velmi, velmi rozhádali a jejich cesty se rozešly. I Tomy Bloom sází s magickou úspěšností, i díky vlastní analytické firmě. A pro radost si koupil pro změnu fotbalový Brighton.

Reklama

Související témata:

Doporučované