Hlavní obsah

Kalousek: „Děsilo by mě, kdyby o mně Zeman mluvil hezky.“ Sám by ale některé výroky vzal zpět

Vadí Miroslavu Kalouskovi nálepka zlého muže české politiky? Co považuje za svou největší chybu?Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Předčasných voleb se v žádném případě nebojím, říká ve Výzvě politický matador a šéf poslaneckého klubu TOP 09. Jeho strana se pohybuje podle průzkumů na hranici vstupu do Sněmovny.

Článek

Miroslav Kalousek právě slaví dvacáté výročí od svého vstupu do Poslanecké sněmovny: v červnu 1998 se stal poprvé poslancem. Za svou dlouhou politickou kariéru vystřídal různé funkce, založil novou stranu TOP 09, vstoupil s ní do vlády a zároveň získal nálepku nejhoršího muže české politiky. Může za to i neustálá kritika prezidenta Miloše Zemana nebo premiéra Andreje Babiše, kterou část voličů odmítá.

„S prezidentem Zemanem to není pošťuchování. Upozorňuji na vážnou věc, že často prezident neváhá být ke službám cizí moci (Rusku, pozn. red.) na úkor vlastní země, například v případě kauzy Novičok,” říká ve Výzvě Kalousek.

„S Babišem nemám osobní problém, přeji mu klidné stáří. On ale zosobňuje to, co pokládám za hrozbu pro každého z nás. Kroky, které považuji za nebezpečné,” říká.

Podle Kalouska nástupu Babiše pomohl nepřiměřený zásah policistů na Úřadu vlády a dalších místech v roce 2013. Tedy aféra, které se později začalo říkat kauza Nagyová.

Příliš tvrdé reformy

Kalousek také přiznává, že když jako ministr financí Nečasovy vlády prosadil reformy, dotklo se to výrazně všech obyvatel Česka. Právě příliš tvrdá úsporná opatření mu často bývají vytýkána. Mimo jiné i proto, že poškodila pravicové strany v očích voličů.

„Museli jsme přesvědčit trhy, že dokážeme konsolidovat veřejné finance. Kdybych tehdy o některých věcech věděl, že budou, navrhl bych konsolidaci pomalejší. Méně by to bolelo, ale to jsem tehdy nevěděl,” připouští.

Jak vidí případnou koaliční vládu ANO a ČSSD tolerovanou komunisty? Bojí se o politickou budoucnost TOP 09 nebo o tu svou? Nelituje své někdy ostré kritiky politiků, třeba Davida Ratha, kterého označil za „deb...”?

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem sledujte ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované