Hlavní obsah

Španělsko rozkrývá zneužívání v katolické církvi. Obětí jsou stovky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Španělskem otřásá skandál okolo zneužívání dětí kněžími katolické církve. Celkem sedm katolických řádů zveřejnilo počty duchovních, kteří se měli dopustit zneužívání mladistvých. Podle médií jde ale jen o špičku ledovce.

Článek

Stále více případů sexuálního zneužívání dětí ze strany představitelů katolické církve ve Španělsku vyplouvá na povrch. Rozbuškou pro toto téma bylo prohlášení španělského jezuitského řádu, který uznal, že v jeho řadách ke zneužívání docházelo, a slíbil obětem odškodné. Řád celkem od roku 1927 identifikoval 81 obětí.

Španělský deník El País oslovil deset nejvýznamnějších katolických řádů ve Španělsku s otázkou, zda provedly nebo provádějí vyšetřování ohledně zneužívání a jsou případně ochotny oběti odškodnit. Na výzvu deníku reagovalo celkem sedm řádů. Organizace bratři Maristé, bratři De La Salle a řád sv. Augustina vyšetřování odmítly.

Zbývajících sedm řádů (piaristé, klaretané, bratři Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, Legionáři Kristovi, Řád mariánů a salesiáni) provedlo vyšetřování desítek obvinění, podle deníku El País ale nejde o žádná hloubková šetření, katolické řády podle něj pouze pátraly ve svých archivech. Sedmička řádů přiznala celkem 61 případů pedofilních kněží, z nichž se o 42 dosud vůbec nevědělo.

V součtu s údaji zveřejněnými jezuity tak podle listu El País působilo v katolických řádech ve Španělsku nejméně 126 kněží, kteří se dopustili zneužívání mladistvých. Z toho nejméně 96 z nich se církev pokusila utajit. Na základě soudních rozsudků, zpráv v dalších médiích a vlastního vyšetřování pak deník počet obětí ve Španělsku odhaduje na více než 500. Skutečný počet může být ale mnohem vyšší, a může tak jít o špičku ledovce, mnoho obětí se totiž podle španělských médií bojí ozvat.

Přitom od roku 1986 do letošního začátku ledna věděla španělská veřejnost pouze o 126 případech zneužívání, za poslední tři týdny se ale jejich počet téměř zdvojnásobil. „Jinými slovy, za posledních několik týdnů byl odhalen téměř stejný počet případů jako za posledních 35 let,“ píše deník El País. Řády také přiznaly, že v minulosti docházelo k zatajování zneužívání a přemisťování obviněných duchovních na jiné farnosti, kde tak mohli ve svém chování pokračovat.

Co ale španělská katolická církev nezveřejnila, to jsou jména duchovních a místa a čas, kde ke zneužívání docházelo, veřejnost zná jen přibližný rozsah sítě pedofilních kněží. Dopátrat se dalších obětí tak bude obtížné. Podle listu El País může jít o malý, ale důležitý krok v tomto tématu, španělská katolická církev se totiž ke zneužívání ve svých řadách vyjádřila až v roce 2018. Nová zjištění navíc vyvinula další tlak na Španělskou biskupskou konferenci, která dosud o jakémkoli vyšetřování nebo odškodněních nechtěla slyšet.

V únoru uplynou dva roky od chvíle, kdy problematiku pedofilie v církvi zmínil papež František na summitu představitelů katolické církve o ochraně mladistvých a nezletilých v církvi ve Vatikánu. Církev by měla vyslyšet „nářek maličkých, dožadujících se spravedlnosti“, řekl v úvodu svého vystoupení papež. Jenže španělští duchovní jako by slova hlavy katolické církve vůbec neslyšeli.

Loni v listopadu mluvčí Španělské biskupské konference Luis Argüello uvedl, že konference obdržela „žádné nebo velmi malé množství“ nahlášení zneužívání. Celkem sedmdesát španělských diecézí podle kritiků při podání obvinění postupuje pomalu a netransparentně. Až na výjimky pak biskupové odmítají zveřejnit počet nahlášených případů. „Ve Španělsku nikdo nic nedělá. Nikdo na vyšetřování nemá zájem - ani církev, ani stát,“ cituje El País autora knihy o pedofilii ve španělské katolické církvi Los lobos con Piel del Pastor (Vlci v rouše pastorově) Juana Ignacia Cortése.

Ještě kritičtější k představitelům církve je pak prezident organizace Stolen Children Juan Cuatrecasas, který spolek pomáhající obětem zneužívání založil jakožto otec zneužitého dítěte knězem. Podle něj se biskupská konference snaží jen o „vymazání historie církve“. „Říkají, že pomáhají obětem, ale dosud nezveřejnili jedinou zprávu a ani nás nekontaktovali,“ sdělil deníku El País Cuatrecasas.

Oběti i lidskoprávní organizace stejně jako Cortés viní také španělskou vládu. Kabinet se na rozdíl od Německa nebo Belgie, kde vznikla dokonce parlamentní komise pro odškodnění obětí, problémem nijak nezabývá. Stejně tak tomu je i u většiny regionálních vlád, výjimkou je pouze Katalánsko, kde se do věci vložil úřad ombudsmana, a Navarra, kde oběti promluvily před místním parlamentem, který následně uspořádal kongres o této problematice a rozhodl o státem hrazené psychologické pomoci obětem zneužívání.

Reklama

Související témata:

Doporučované