Hlavní obsah

Španělsko schválilo eutanazii

Foto: Profimedia.cz

Protest odpůrců eutanazie před sídlem dolní komory španělského parlamentu v Madridu.

Reklama

Španělsko se stalo čtvrtou zemí Evropské unie, ve které bude platit zákon o eutanazii. Podstoupit ji budou moci pouze osoby trpící závažným a nevyléčitelným onemocněním. O žádostech bude rozhodovat zvláštní komise.

Článek

Většinou 202 hlasů schválila ve čtvrtek dolní komora španělského parlamentu zákon o eutanazii. Španělsko se tak připojilo ke státům jako Nizozemsko, Belgie, Lucembursko nebo Kanada, které už zákon regulující eutanázii v minulosti schválily. Zákon navržený vládní stranou PSOE (Španělská socialistická dělnická strana) patřil mezi cíle levicové vlády premiéra Pedra Sáncheze. „Dnes jsme humánnější, spravedlivější a svobodnější zemí,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru Sánchez. „Děkuji všem, kteří neúnavně bojovali za uznání práva na důstojnou smrt ve Španělsku,“ dodal premiér.

Proti zákonu se postavila konzervativní španělská Lidová strana nebo krajně pravicové uskupení Vox. Tyto strany místo zákona o eutanazii prosazují zákon o paliativní péči, jeho podobu ale na půdě parlamentu nepředložily. Eutanazii pak označují spolu se španělskými biskupy za „legalizaci vraždy“. Zástupci Voxu se plánují odvolat k ústavnímu soudu a oznámili, že pokud se v dalších volbách strana dostane do vlády, bude usilovat o zrušení tohoto zákona, informuje deník El País. Ve čtvrtek také před budovou parlamentu protestovala přibližně stovka lidí s transparenty jako „Vláda smrti“ nebo „Zemřu, až to bude chtít Bůh“.

Zákon, o jehož schválení vláda usilovala déle než tři roky, vejde v platnost v červnu. Eutanazii umožní španělským občanům a rezidentům. Aby bylo možné požádat o ukončení života, musí postižená osoba „trpět vážnou nebo nevyléčitelnou chorobou nebo být ve vážném, chronickém a paralyzujícím stavu“, který dotyčnému způsobuje „nesnesitelné utrpení“, uvádí zákon. Každou žádost bude posuzovat několik lékařů a rada hodnotitelů.

Legislativa zahrnuje eutanazii v podobě „přímého podání látky příslušnými zdravotnickými pracovníky“, ale i ve formě lékařsky asistované sebevraždy, kdy lékař pomocí „předpisu nebo výdeje látky pacientovi umožní, aby si způsobil vlastní smrt“. Ale právě mezi lékaři nepanuje shoda ohledně schválení zákona. Lékařům ve veřejném zdravotnictví nicméně zákon umožní eutanazii nevykonat, pokud se to protiví jejich svědomí.

Na rozdíl od zákonů platných v jiných státech regulujících eutanazii stanoví španělská legislativa řadu kroků, čímž se může celý proces protáhnout až na měsíc od okamžiku, kdy o eutanazii pacient požádá. Nejprve je nutné podat písemnou žádost, a to hned dvě během dvou týdnů.

V nich musí pacient vyjádřit svou jasnou vůli k ukončení svého života a musí mu být poskytnuty informace o jeho zdravotním stavu a alternativách, které má k dispozici, píše El País. Jakmile je celý proces zahájen, může si pacient své rozhodnutí kdykoli rozmyslet. A to i v případě, že jeho žádost už schválí lékaři a hodnotitelé. I po tomto kroku může pacient odložit podání látky, jak dlouho bude chtít.

Po podání druhé žádosti musí lékař předat žádost příslušné regionální komisi, jež pro její analýzu vybere dva odborníky, kteří se nijak nepodílí na léčbě pacienta a nejsou ani jinak spojeni s daným případem. Komise následně buď schválí, nebo zamítne rozhodnutí těchto dvou specialistů. Zákon stanoví, že komisi si sestaví každý španělský region. Musí obsahovat nejméně sedm lidí a zahrnovat odborníky z oblasti medicíny, práva a ošetřovatelství. Komise má na rozhodnutí lhůtu 19 dní.

Eutanazii v Evropské unii nyní umožňují pouze tři státy Evropské unie, a to Belgie, Lucembursko a Nizozemsko. Právě v Belgii a Nizozemsku mohou požádat o eutanazii i dětští pacienti trpící nevyléčitelnou chorobou. Belgie se stala v roce 2014 dokonce první zemí světa, která k tomuto přistoupila, uvádí stanice RTÉ. Lucembursko pak umožňuje eutanazii nevyléčitelně nemocným, ale pouze starším 18 let.

Švýcarsko je pak jednou z mála zemí, jež umožňují asistovanou sebevraždu u pacientů, kteří si tak sami podají smrtící dávku léků. Země neumožňuje aktivní přímou eutanazii třetí stranou. Italský ústavní soud v roce 2019 rozhodl, že pomoci někomu v „nesnesitelném utrpení“ spáchat sebevraždu nemusí být vždy trestným činem. Obdobný zákon jako Španělsko schválil v únoru i portugalský parlament, tamní ústavní soud, na který se obrátil prezident, ale legislativní text vrátil zákonodárcům k přepracování v některých bodech.

V několika zemích Evropy je pak legální pasivní eutanazie, kdy lékaři nepokračují v léčbě pacienta, který poté zemře. Tuto formu ukončení života umožňuje Francie, Švédsko, Dánsko, Norsko, Irsko, Velká Británie, Německo nebo Rakousko. Vždy musí jít o přání pacienta, eutanazie i asistovaná sebevražda ale zůstávají nezákonné. Pacienti v Maďarsku, kteří trpí nevyléčitelnou chorobou, pak mohou odmítnout léčbu, legální ukončení léčby na přání pacienta je pak i v Litvě a Lotyšsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované