Hlavní obsah

Špatný čas pro gentlemany, dobrý pro Monkey Business. Hudební Andělé jsou rozdáni

Hudební Ceny Anděl 2019 ve zkratce.Video: Tereze Wiloughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Veteráni české scény i mladší interpreti, co jim šlapou na paty. Po dvou cenách si odnesla Bára Poláková, kapela Lucie nebo objev z Hradce Králové The Atavists.

Článek

Skupinou roku se stala kapela Monkey Business. Akademie tak možná nejen ocenila legendu českého funky, ale taky vyjádřila svůj společenský postoj. Titulní píseň desky Bad Time for Gentlemen kritizuje české politiky, jako je premiér Andrej Babiš nebo prezident Miloš Zeman.

Frontman Monkey Business Matěj Ruppert se v létě postavil na stranu hudebníka Tomáše Kluse a podpořil ho v bojkotu akcí, které jsou jakkoli spojené s Andrejem Babišem nebo Agrofertem. Kapela navíc na koncertech vystupovala v kostýmech posetých parazity, mezi nimiž se objevily zmiňované politické figury.

Rok Báry Polákové

Úplně první cenu večera si odnesla Barbora Poláková v kategorii Sólová interpretka, kde byla jasnou favoritkou. Sama ale na pódiu tvrdila, že by tam nestála, kdyby nepotkala skladatele Davida Hlaváče a producenta Jana P. Muchowa.

Skvěle hodnocené druhé album ZE.MĚ přitom zaujalo vyznavače popu stejně jako mírné alternativce. Navíc jejích invenčních videí si všimli až za hranicemi. Za klip k písni 2–8–5, který vznikl jako live přenos na Instagramu, dostala zpěvačka ve Foru Karlín další z cen.

Legendy nestárnou

Protipólem Polákové se stal Miro Žbirka coby Sólový interpret roku. Legenda česko-slovenské hudby nahrávala Double Album v londýnských Abbey Road Studios společně s muzikanty z kapely Paula McCartneyho.

Skladbu roku se letos podařilo vytvořit kapele Lucie. Rockovou baladu Nejlepší, kterou znám začal Oskar Petr skládat už na konci osmdesátých let, takže zapadá do jejich klasického repertoáru a notně si ji oblíbila česká rádia. Návratem ke starým dobrým časům je podle České hudební akademie celá deska EvoLucie, kterou kapela nahrála po šestnácti letech. Za hudebníky ceny přebíral jejich manažer.

Do síně slávy tuzemského bigbítu vstoupil Michal Prokop. Během večera zahrál se svojí kapelou Framus Five asi největší hit Kolej Yesterday. Stejnojmenné album znamenalo v osmdesátých letech Prokopův návrat na rockovou scénu. V době před jedním z comebacků kapely se živil populární hudbou a taky působil v divadle Semafor.

Shodou náhod byl právě Semafor další legendou, která večer oslavila. Zábavní program mezi udílením cen připomněl 60 let od založení divadla a během teatrálně pojatého pásma semaforských písní vystoupil Jiří Suchý.

Večírek za plotem

Do pražského Fora Karlín se dostali pouze nominovaní hudebníci a členové České hudební akademie, případně novináři. Fanoušci ale nepřišli zkrátka. Na venkovní scéně vystoupila řada nominovaných, třeba Thom Artway, Lenny nebo The Atavists.

Oproti předchozím ročníkům se letos zase trochu zamíchalo kategoriemi. Osamostatnil se rock a hiphop, naopak alternativa se sloučila s elektronikou. Zcela nově se rozdávala cena v kategorii Klasika, kde vyhrála Česká filharmonie a nahrávka Bohuslava Martinů.

Cíle, který pořadatelé hudebních Cen Anděl v minulých týdnech naznačovali, se v principu podařilo dosáhnout. Vizuálem, výběrem hostů i spádem zaujali víc diváků a zároveň jistou volbou nebyli pro smích hudebníkům. Nebo alespoň po sérii eskapád z minulých let nikoho neurazili a nikoho nepřekvapili.

Reklama

Související témata:

Doporučované