Hlavní obsah

Viroložka z MeSES: Pacient na JIP nás stojí víc než drahý test

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byla viroložka Ruth Tachezy.

Reklama

Článek

Ministerstvo zdravotnictví propustilo ze svých služeb experty skupiny MeSES. Poděkovalo a vzkázalo, že teď už to zvládne samo. Po vlně veřejného rozhořčení se o experty přihlásil premiér Andrej Babiš. Ti ho ale odmítli. Proč?

Hostem Ptám se já byla viroložka a členka skupiny MeSES Ruth Tachezy.

„Nevstupovali jsme na tuto půdu se žádnými iluzemi. Máme určitě zkušenosti s podobnými spolupracemi. Řekli jsme si, že uděláme, co můžeme a buď to pomůže, nebo ne. Ta spolupráce fungovala dobře. Já nemůžu čekat, že mě někdo pochválí, ale mohu si jen myslet, že jsme něčemu dobrému pomohli a ještě můžeme. Ale nejsem naivní,“ okomentovala dojmy z ukončení spolupráce poradní skupiny s Ministerstvem zdravotnictví Tachezy.

Expertní tým, který doposud radil vládě se zvládáním epidemie covidu, bude pokračovat i bez spolupráce s kabinetem. Další angažmá přitom týmu nabídl sám premiér Babiš, členové skupiny ho ale striktně odmítli. „Nevidíme důvod, když jedna složka vlády, tedy pan ministr, s námi rozvázal spolupráci, tak proč bychom měli spolupracovat s jinou složkou vlády. Jako nezávislí splníme svoji roli lépe,“ dodala Tachezy.

Viroložka se ohradila i proti kritice k doporučení skupiny k častějšímu testování i výtkám, že testování je příliš nákladné. „Všichni přece vědí, ať mi nikdo neříká, že tomu nerozumí, že pandemie znamená nejen testování. Je to preventivní záležitost, která jistě něco stojí, ale uvědomme si, kolik stojí pacienti, kteří zůstanou na JIP, zvláště ti těžce nemocní. Navíc víme, že existují těžké následky nemoci, i s několik měsíců dlouhou pracovní neschopností,“ ohrazovala se. Podle ní jsou náklady na testování zanedbatelné oproti riziku celoplošného lockdownu, který může vyjít i na jednotky miliard korun denně.

Podle Tachezy je i spousta dalších výdajů, které stojí v rámci pandemie výrazně více než testování. „Ano, stojí to něco Ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny, ale když dáme všechny ty faktory dohromady, tak to stojí nás všechny. Jen to jde z jiných kapes, a to je jediný problém,“ dodala. Zdravotní pojišťovny na druhé straně hrozí, že náklady na testování mohou ohrozit systém veřejného pojištění, psali jsme ZDE. Tachezy se ale bránila slovy, že prevence je dlouhodobě daleko nejvýhodnějším přístupem ve zdravotní péči.

A co lze čekat od MeSES v dalších měsících? „Budeme pokračovat dál. Doděláme, co máme rozpracované a pak budeme ve vyčkávací pozici, kdyby situace vyžadovala ještě naše vyjádření.“

Jaký vývoj epidemické situace expertní skupina očekává? A co říká na výtky ministerských úředníků ke spolupráci s MeSES?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované