Hlavní obsah

Bruslí s o 60 let mladšími dívkami. A teď se chystá na Světové hry do Itálie

Foto: archiv Jany Přibylové

Krasobruslařka Jana Přibylová.

Reklama

Stále závodí, vozí medaile, a navíc se pyšní zápisem v České knize rekordů jako nejstarší aktivní krasobruslařka v Česku. Teď se 77letá Jana Přibylová chystá na Světové hry, na kterých se chce umístit co nejlépe.

Článek

Krasobruslařka Jana Přibylová se chystá na vrchol své kariéry. Na začátku února odjíždí do Itálie na Světové hry, kde chce znovu získat medaili. Přitom letos v květnu oslavila 77. narozeniny. Trénuje kvůli tomu dvakrát týdně a často také chodí na dlouhé procházky, třeba na Tanvaldský Špičák, který má nedaleko.

„Za čtyři roky už budu mít 82. Nevím, jestli se odhodlám. Pokud bude ale člověk zdravý, tak by to bylo možné,“ říká sportovkyně v nedělní epizodě podcastu 5:59, která přinesla čtyři pozitivní příběhy letošního roku.

Krasobruslařka přitom začala sportovat už v raném věku v Chomutově. Popisuje, že právě tam poprvé stoupla na ledovou plochu ve „šlajfkách“, tedy bruslích, které se k pevné podrážce bot připevňovaly pomocí speciální kličky. „To už si dnes nikdo nepamatuje, to nám vždycky padalo z bot, “ vzpomíná na své začátky.

Kdo je Jana Přibylová

Sportovkyni Janu Přibylovou letos Muzeum rekordů v Pelhřimově, které vydává Českou knihu rekordů, zapsalo jako nejstarší českou aktivní krasobruslařku. 77letá žena nejdříve bruslila v mládí, pak na více než 50 let téměř přestala a k závodění se vrátila až na popud své dcery. Na svých první mezinárodních závodech v roce 2017 v německém Oberstdorfu v kategorii 70+ získala zlatou a stříbrnou medaili. Od té doby se účastnila 13 dalších mezinárodních závodů a dovezla na dvě desítky dalších ocenění. V únoru se chystá do Itálie na Světové hry.

V chomutovském oddíle bruslila do svých 15 let, pak dala přednost škole. Sportovní svět ale neopustila alespoň skrz svoji dceru. A právě ona jí po desítkách let ke krasobruslení zase přivedla. Přihlásila ji totiž do soutěže v krasobruslení žen nad 30 let v německém Oberstdorfu. Janě Přibylové tehdy bylo už 71 let.

Nejprve váhala a dceři prý řekla: „To po 50 letech myslíš jako vážně?“ Nakonec jí to ale nedalo a zašla si zabruslit. Záhy zjistila, že tělo si na tréninky z mládí dobře pamatuje, a do Oberstdorfu se nakonec v roce 2017 vydala. A vyhrála zlatou a stříbrnou medaili.

Stojí nás to dost peněz, ale za tu atmosféru, co prožijeme, a setkávání s lidmi to stojí.
krasobruslařka Jana Přibylová

Od té doby se zúčastnila řady dalších soutěží, ze kterých pravidelně vozí ocenění. Podobné akce ale podle svých slov nenavštěvuje jen kvůli cenám, láká ji i atmosféra a setkání se starými přáteli. „Stojí nás to dost peněz, ale za tu atmosféru, co prožijeme, a setkávání s lidmi to stojí,“ svěřuje se se svými pocity Přibylová.

Pomáhá jí prý také dobré vnitřní rozpoložení. Krasobruslení a veškeré dění kolem ji totiž stále baví tak jako v mládí. Trénink, soutěž, samotná příprava, hudba, kostýmy. To všechno je pro ní koláž radosti.

Pozitivní příběhy roku 2023

Vyprávění nejstarší aktivní krasobruslařky v Česku Jany Přibylové je součástí nedělního dílu podcastu 5:59 se čtveřicí vybraných zpráv, které v roce 2023 potěšily. Celou epizodu si můžete poslechnout v přehrávači.

„Paže tuž, vlasti služ“

Mírnou trpkost ale krasobruslařka cítí při soutěžích v Čechách, kde žádné věkové kategorie neexistují. 77letá žena tak musí soutěžit třeba i se šestnáctiletými dívkami. Ty prý navzdory věkovému rozdíly navíc často končí až za ní a jejími vrstevnicemi, což může být nepříjemné. „My máme radost a ony trauma, řeknou si: ‚Nějaká bába a ona mě předhoní,‘“ říká se smíchem Přibylová.

Foto: archiv Jany Přibylové

Krasobruslařka Jana Přibylová.

Viditelně ji navíc mrzí nezájem Českého svazu krasobruslení, který podle ní nemá zájem vytvořit na tuzemských soutěžích kategorii pro sportovkyně starší 30 let. Sama tuto lhostejnost nechápe, protože ona i další starší krasobruslařky pravidelně ze závodů vozí cenné kovy. „Mohli by se tím na svazu alespoň chlubit,“ říká.

Nakonec se ale vždy soustředí sama na sebe a užívá si faktu, že i v 77 letech se cítí natolik zdravá, že je schopná stále soutěžit. Je přitom oficiálně nejstarší aktivní krasobruslařkou v zemi, což neuniklo pozornosti Muzea rekordů v Pelhřimově. To ji v létě zapsalo do České knihy rekordů. I přes dlouhou aktivní kariéru a uznání se ale stále řídí stejným ideálem a dvěma hesly: „paže tuž, vlasti služ“ a „pohyb je život, raduj se a radost rozdávej“.

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované