Hlavní obsah

Čeští čtvrtkaři mají na MS bronz, obří překvapení skromné čtveřice

Foto: Getty Images, Getty Images

Česká štafeta slaví bronzovou medaili.

Reklama

Tuhle medaili jsme původně neměli mít. Ale nakonec měli. Bronzová čtvrtkařská smíšená štafeta je tím nejkrásnějším překvapením na úvod MS v atletice v Budapešti.

Článek

Už to, že se česká čtveřice Krsek, Petržílková, Šorm a Vondrová dostala do finále, byl úspěch. Ale to, co se stalo pak, byla bomba. Samozřejmě že Nizozemka Femke Bolová (upadla těsně před cílem) měla smůlu, ale to ke sportu patří.

MS není ledajaký mítink. Je to opravdu vrcholná soutěž. Pojďme si kratičce zázračné české kvarteto představit.

Matěj Krsek

23letý Matěj Krsek, syn bývalého dálkaře Iva Krska, už má zlato z Evropských her v Krakově 2023. Loni na MS v Eugene obsadil ve štafetě na 4 × 400 m 8. místo.

Loni potřetí v řadě zvládl načasovat formu nejlépe na vrchol domácí sezony. Osobní rekord si posunul takřka o půl sekundy na 45,55 sekundy, čímž splnil ostrý limit pro mistrovství Evropy v Mnichově.

Třetím rokem letos studuje na České zemědělské univerzitě obor výživa a potraviny, k tomu přibral informatiku na druhé škole Unicorn University a věnuje se i hře na klavír.

Jeho hlavním cílem je ale olympiáda v Paříži.

Tereza Petržílková

29letá čtvrtkařka ze Strakonic, obdivovatelka Allison Fenoxové, už vyhrála se čtvrtkařskou štafetou na Evropských hrách letos v Krakově. Zatímco ostatní běžkyně už jsou v tomto věku na vrcholu kariéry, Tereza to má jinak. S vrcholovým sportem začínala až ve 20 letech.

Mimochodem, letos se z 52,20 sekundy na čtvrtce zlepšila víc než o vteřinu na 51,25 sekundy. Pomohla jí soustavná příprava a drželo i zdraví.

Patrik Šorm

22letý Patrik Šorm z Prahy závodí za Duklu. V Záhřebu před dvěma lety zaběhl čtvrtku za 45,41 sekundy. Pak dlouho zápolil se zdravotními problémy. Ale zdá se, že vše překonal.

„Je výborné, že česká čtvrtka jde nahoru. Mohli bychom být silnější ve štafetě. Jsem přesvědčený, že se ve vzájemných soubojích vybičujeme k ještě lepším výkonům. Chtěl bych být zase nejrychlejší, ale jde mezi námi o zdravou rivalitu. Přeju zlepšení Matěji Krskovi. Je to super kluk. Myslím, že má před sebou velkou budoucnost, ale nedám mu to zadarmo,“ říkal nedávno pro Denik.cz.

Lada Vondrová

Lada Vondrová je už dnes pomalu dvorní dámou české čtvrtky. Důstojnou pokračovatelkou Jarmily Kratochvílové, Táni Kocembové nebo Lídy Formanové. 23letá česká atletka z Nového Města na Moravě už v roce 2019 na Mistrovství Evropy v atletice do 23 let v Gävle získala v běhu na 400 m stříbrnou medaili časem 52,40 sekundy.

V dětství začínala s fotbalem, ale od 16 let se věnuje atletice. Při své olympijské premiéře v Tokiu postoupila do semifinále. A teď byla klíčem k úspěchu v mix štafetě na MS 2023 v Budapešti.

Reklama

Doporučované