Hlavní obsah

Favorité Tour de France udeřili. Pogačar s Vingegaardem jsou z jiné planety

Foto: Getty Images, Getty Images

Tadej Pogačar s Jonasem Vingegaardem takto slavili loňskou Tour.

Reklama

První část jarní cyklistické kampaně ukázala obrovskou dominanci dvou hlavních favoritů pro Tour de France. Slovinec Tadej Pogačar a Dán Jonas Vingegaard předvedli, že už nyní jsou připraveni na červencový boj.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco cyklokrosové sezoně suverénně kraloval Nizozemec Mathieu van der Poel, v prvních klíčových závodech jara udeřili Pogačar (stáj UAE) s Vingegaardem (Visma Lease a Bike). Slovinec ovládl první velkou klasiku Strade Bianche a Dán udeřil na týdenním etapovém závodě Tirreno Adriatico.

Obě představení byla z říše snů a obě musela vystrašit všechny ostatní kandidáty na celkové pořadí pro první dvě Grand Tours. To proto, že Pogačar nepojede jen Tour de France, ale chce si před ní vyzkoušet i Giro d’Itália. Pozor, u Pogačara vyzkoušet znamená vyhrát.

Začněme u Slovince, který naprosto ovládl únorovou italskou klasiku. V jeho podání to bylo brutálně jednoduché, pro ostatní až děsivé. Před 215 km dlouhým závodem, který vedl zčásti po toskánských šotolinových cestách, Pogačar oznámil, kde zaútočí – 80 km před cílem na ostrém kopci Monte Sante Marie. Přesně tam pak při závodu všem odjel a dojel s náskokem téměř tří minut bezpečně do cíle.

Všichni už dopředu tušili, čeho je 25letý Slovinec schopen. Realita však překonala očekávání. Nestačil Mohorič, Pidcock, Martinez, Zanna, Laporte, prostě nikdo. Šokující byl výkonnostní rozdíl. Pogačar jel svůj vlastní závod.

Neuplynuly ani tři týdny a svou formu představil na jednotýdenním etapovém závodě Tirreno Adriatico druhý z hlavních favoritů pro Tour – Jonas Vingegaard. Dán udeřil ve dvou horských etapách a výsledek byl podobný jako u Pogačara. Do cíle v neděli dojel s náskokem téměř minuty a půl v celkovém pořadí.

Nestačili další favorité – Ayuso, Hindley, O’Connor, Arensman, Mas, Geoghegan Hart… Druhý Ayso dokonce po závodě ironicky prohlásil, že v hodnocení lidských bytostí byl první.

Jediní, kdo by mohli teoreticky aspoň trochu konkurovat, by mohli být vítězové závodu Paříž–Nice – Matteo Jorgenson a Remco Evenepoel. Ale protože nedošlo k přímému souboji, je to těžké hodnotit.

Do Gira zbývají dva, do Tour tři a půl měsíce. Všechny ostatní týmy musejí bít na poplach a vymyslet zázrak, aby manko dohnaly. Za Pogačarem a Vingegaardem jsou navíc dnes asi nejsilnější stáje v pelotonu. Pokud budou na hlavní Grand Tour roku takto dominovat, budou závodit jen proti sobě.

Reklama

Doporučované