Hlavní obsah

Fotbalista, který má Česko zakázané. Hašek našel nové angažmá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Martin Hašek ještě v dresu Sparty, s níž se rozešel ve zlém.

Reklama

Před dvěma roky prohlásil Martin Hašek st., bývalý reprezentant a později trenér více klubů, že jeho synové hrát v Česku už nemohou. Platí to stále. Starší sedmadvacetiletý Martin nyní našel angažmá v řeckém Makedonikos Neapoli.

Článek

Od rozkmotření se se Spartou, kdy 12. března 2020 podal jednostrannou výpověď, se Martin Hašek mladší fotbalově hledá. Působil v Německu, Turecku, Polsku, vždy přicházel s velkými ambicemi a nadějemi, ale ty měly krátké trvání a představy, jak se někde ukotví a nastartuje opět kariéru, se nenaplňovaly.

Dokonce při angažmá v tureckém klubu se provalilo, že pro psychické potíže netrénuje. Pak přišly sice další kluby, ale pořád se nedokázal přeměnit v klíčovou postavu mužstva, kterou by si vedení přálo v kádru udržet.

Nadále bloudí po Evropě a snaží se najít pevné zázemí.

Nová výzva

Nyní se upíná k druholigovému řeckému klubu Makedonikos Neapoli, který sídlí poblíž Soluně, kde podepsal jednoroční kontrakt. „Jsem šťastný, že jsem tady,“ vyjádřil se český záložník pro klubový web. „Doufám, že se mi v Řecku bude líbit, ale také budu rozdávat radost do celého klubu,“ nachází znovu motivaci. Lidem, kteří zde pracují, fanouškům, prostě všem. Chtěl bych, aby tady byli šťastní všichni kolem mě. Doufám, že v tomto směru pomůžu jak svými fotbalovými schopnostmi, tak svou osobností jako člověk,“ přijímá angažmá na Balkáně jako novou životní výzvu.

Sedmadvacetiletý záložník bude oblékat dres s číslem 21. Klub si dle oficiálního vyjádření slibuje od Haška opravdu hodně. „Nabízí nekonečné množství kvalitních náběhů, intenzitu, mistrovské zkušenosti, kvalitní pohyb s míčem a mnoho dalších fyzických či taktických prvků,“ vypočítává nový zaměstnavatel jeho přednosti.

Tolikrát vyzkoušené a prověřené, ale nakonec vždy odstrčené.

V klubu se setká s dalšími cizinci. V útoku řádí brazilský rodák Miguel Bianconi a ugandský reprezentant Isma Mugulusi, ve středu pole s ním budou spolupracovat srbští kolegové Miloš Milisavljević a Luka Bulatović. Trenér, bývalý řecký reprezentant Stylianos Malezas, vyznává progresivní styl a podle místních odborníků mu patří budoucnost.

Hašek věří, že se při shánění klubu, kde se trvaleji uchytí, konečně trefil.

Polský sprinter

Předchozí Haškova letošní štace v nejvyšší polské soutěži Ekstraklase v Plocku byla vysloveně epizodní. Přestože byl ve městě ležícím na řece Visle zaregistrován poslední únorový den, mohl za nový tým z procedurálních důvodů nastoupit až od 5. dubna.

Stihl tak pouze tři ligové zápasy. „Těžko hodnotit jeho polské angažmá, když se představil v tak málo zápasech, a to ho ještě trenér Marek Saganowski poslal na hřiště na pár minut v konci střetnutí,“ zamýšlí se uznávaný polský novinář Dariusz Kurowski.

Nějakou příznivou stopu však český legionář přece jen u severního souseda zanechal. „Prokázal, že je výborně fyzicky disponovaný, rychlý, výbušný, prostě vynikající běžec,“ skládá mu poklonu polský publicista.

A ke svému tvrzení přidává důkazy: statistické reporty z utkání, v nichž Hašek nastoupil. Proti Zaglebie Lubin (výhra 2:0), Šlasku Wroclaw (1:3) i Legii Waršava (0:2) patřil po této stránce k nejlépe hodnoceným hráčům Plocku, vždy obsadil medailovou pozici. „Skutečně po fyzické stránce hodně zajímavý fotbalista,“ opakuje Kurowski.

Ve smlouvě měl Hašek klauzuli o možnosti prodloužení spolupráce, kterou však vedení klubu nevyužilo.

Prohraná arbitráž

V lednu 2020 Hašek odmítl odcestovat se Spartou na soustředění do Španělska, ta ho za to přeřadila do B týmu. Později následovala hráčova výpověď. Obě strany se obviňovaly z porušení profesionální smlouvy, z poškození svých práv. K dohodě na narovnání vztahů nedošlo, případ přešel k arbitrážnímu řízení.

Projednával se tři roky, po prvním verdiktu arbitráže při Fotbalové asociaci České republiky, který dal víceméně za pravdu pražskému klubu, ho definitivně loni v listopadu rozsoudila mezinárodní sportovní arbitráž CAS, kam se Hašek odvolal.

Martin Hašek mladší

  • Narozen 3. 10. 1995, Liberec
  • Hráčská kariéra: Slovan Liberec (2005-2006), Sparta Praha (2006-2014), FK Pardubice (2014), Viktoria Žižkov (2015), FC Sellier & Bellot Vlašim (2015-2016), Bohemians Praha (2016-2018), Sparta Praha (2018-2020), Würzburger Kickers/Německo (2021), BB Erzurumspor/Turecko (2021-2023), Wisla Plock/Polsko (2023), Makedonikos Neapoli/Řecko (2023).

Podle rozsudku za neoprávněné vypovězení smlouvy Hašek pražskému klubu zaplatí kompenzaci ve výši 94 tisíc eur (zhruba 2,3 milionu korun) plus 10 procent ročně jako úrok z prodlení. „Hráč neměl právo a důvod uchýlit se k jednostrannému vypovězení smlouvy, naopak klub jednal oprávněně, když hráči v průběhu jeho angažmá udělil pokuty za neakceptovatelné neprofesionální jednání,“ k případu uvedla Sparta.

CAS kompenzaci podstatně snížila, neboť dle českého soudního orgánu měl Spartě zaplatit sumu 800 tisíc eur (okolo dvaceti milionů korun), když zvolila jinou metodiku výpočtu s tím, že částka nemá být pro hráče likvidační. Zároveň stanovila, že na kompenzaci se nebude podílet žádný jiný klub.

Právě tato hrozba patrně zabránila, aby Hašek po odchodu ze Sparty získal lukrativnější angažmá. V době, kdy se soudil se Spartou a byl stále pod smlouvou, uvažoval o jeho získání turecký klubový skvost Besiktas Istanbul. Nakonec se však vedení zaleklo komplikací, které by s jeho příchodem mohly nastat.

Hledá se i Filip

Fotbalového Ahasvera připomíná i o rok a půl mladší bratr Filip (20. březen 1997). V české nejvyšší soutěži nasbíral v letech 2019-2021 v dresu Bohemians Praha 27 startů a vstřelil jeden gól, fotbalově vyzrával ovšem i v rezervě Sparty Praha, Dukle Praha, Českých Budějovicích a Vlašimi.

V červnu 2021 zamířil jako volný hráč, který už nebyl na soupisce koklanů, do druholigového řeckého Olympiakos Volos. „Klub měl dosti silné finanční starosti, hledal jenom volné hráče, kteří by přišli zadarmo,“ odhalil řecký novinář Dimitris Samolis.

Najít něco „lepšího“ bylo těžké. „Druhá řecká liga je výrazně slabší než první česká,“ přiznal hráčův otec, jenž syna přivedl do Bohemians Praha, když tam v roli kouče působil. „Rok ale pořádně nekopl do míče, jeho cena přirozeně klesala, k tomu covid, bylo to složité,“ uvědomoval si zúžený výběr.

V únoru 2022 přešel Hašek do slovenského prvoligového klubu FC Pohronie sídlícím ve Žiaru nad Hronom. Nastoupil do sedmi zápasů, ale nijak nezaujal. „Byl hodně nevýrazný,“ přiznává slovenský novinář Slavomír Ondrejička, šéfredaktor měsíčníku Futbal, bývalý hráč federální ligy v dresu Interu Bratislava.

Po velké slávě přišlo navíc v Pohronie rozladění, ambiciózně nastavený klub nejvyšší slovenskou soutěž opustil.

V říjnu se Hašek přesunul do německého VfB 1921 Krieschow hrajícího regionální Oberligu Süd (čtvrtá nejvyšší soutěž), letos v létě do bavorského Bayern Hof vystupující na stejné výkonnostní úrovni.

Bratři Haškové v českém fotbalu nehrají.

Reklama

Související témata:
Martin Hašek mladší

Doporučované