Hlavní obsah

Fotbalová legenda Vladimír Šmicer vzal druhou práci. Taxikaří

Nahrávky a NabíječkyVideo: Seznam Brand Studio, Seznam Zprávy

 

Reklama

Někdy se vám ani na prvotřídní fotbalový zápas moc nechce. Než pro vás přijede auto s řidičem, jenž vyhrál Ligu mistrů a za reprezentaci dal góly, na které nezapomenete do konce života.

Článek

Den jako každý jiný. Což znamená, že ve chvíli, kdy už byste měli začít nutně něco důležitého dělat, třeba dokončit scénář další epizody Šťastného pondělí, zvoní telefon a někdo po vás zase něco chce.

Zvednout tenhle hovor bylo ale nakonec správné rozhodnutí. Na druhém konci linky se ozval Tomáš Vaclík, brankář fotbalové reprezentace, řeckého mistra Olympiakos Pireus a mimochodem také Fotbalista roku 2018. A pokud vás logicky napadne, co může chtít fotbalová hvězda po stárnoucím politickém komentátorovi, který svůj poslední soutěžní zápas odehrál v hanspaulské lize na podzim 2009, odpověď je snadná: Dobrou radu. A trochu toho štěstíčka.

Česko–Portugalsko

  • Kdy: sobota 20:45
  • Kde: Fortuna Arena, Praha
  • Co: Liga národů, liga A, 5. kolo

Tomáš Vaclík si moc dobře pamatuje, jak podceňovaný tým pookřál, když jsem se v červnu 2021 objevil v hledišti budapešťského stadionu Ference Puskáse a doslova dotlačil reprezentaci k vítězství 2:0 nad favorizovanými Holanďany v osmifinále Eura. (Pro férovost je třeba dodat, že se na tom několika zákroky podílel i Tomáš Vaclík.) A tak rozumím, proč si manšaft přál mít mě na tribuně i při podzimních zápasech Ligy národů v Praze proti Portugalsku a potom také v úterý v St. Gallenu v zápase s domácími Švýcary.

Nahrávky & Nabíječky

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Zuzana Hodková a  Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo, autor satirického pořadu Šťastné pondělí, se společně s moderátorkou SZ Byznys Zuzanou Hodkovou vydal na dva zápasy české fotbalové reprezentace proti Portugalsku a Švýcarsku. Politický komentátor a moderátorka jsou v patách Tomáši Vaclíkovi, Cristianu Ronaldovi i dalším fotbalovým osobnostem a své zážitky zachycují v sérii netradičně pojatých videí.

Taková žádost se těžko odmítá, i když toho máte opravdu moc. A hlavně ve chvíli, kdy pro vás pošlou auto s řidičem. S řidičem, který fotbalu vcelku rozumí a něco v něm odehrál: třeba tři Eura, finále Ligy mistrů, v němž slavně v dresu Liverpoolu v roce 2005 porazil ve fascinujícím zápase AC Milán, nebo šest let v Premier League.

Jak tak o tom přemýšlím, máme toho s řidičem Vladimírem Šmicerem dost společného. Jsme zhruba stejně staří, vždy nám to oběma šlo lépe směrem dopředu, dali jsme pár důležitých gólů a v sezoně 1990/91 jsme oba hráli za A dorost na sousedních hřištích v pražských Vršovicích. Já za Vršovice 1870 a on za Slavii Praha. Jen on se potom posunul do ligového áčka Slavie, s nímž vybojoval v roce 1996 po téměř půlstoletí ligový titul, a já do soutěží malého fotbalu na zaprášených pražských hřištích.

O portugalském fotbale toho ví Vladimír Šmicer dost. Na Euru 1996, kde český tým došel senzačně až do finále, nastoupil poprvé v základní sestavě právě ve čtvrtfinále s Portugalci, které rozhodl svým slavným lobem Karel Poborský. A osm let později na portugalských stadionech byl Vladimír členem týmu, který jen smůla a mizerně bráněný roh v semifinále s Řeky připravily o zasloužený evropský titul.

Všechno jsme probrali, díky za svezení. A taky třeba ze ten gól na 3:2 Holanďanům v poslední minutě na Euru 2004 – i když upřímně řečeno, z kroku do prázdné bych to nejspíš dokázal taky.

„To asi ano,“ souhlasil Vladimír Šmicer. „Jen se dostat na to místo. A do toho týmu.“

Jaký je Vladimír Šmicer taxikář? Co si myslí o konci kariéry Cristiana Ronalda? A jak se dostanete na zápas s Portugalskem, když nemáte lístky? Pusťte si video nahoře v tomto článku, vše se dozvíte.

Partnerem série videí Nahrávky a Nabíječky je Hyundai, oficiální partner české fotbalové reprezentace.

Reklama

Doporučované