Hlavní obsah

Fotbaloví fanoušci AS Řím pochodovali Prahou. Zasahovali těžkooděnci

Video ze zásahu policistů kousek od stadionu Slavie během pochodu fanoušků AS Řím.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

V centru Prahy dnes hodně zněla italština a skandování. Fotbaloví fanoušci týmu AS Řím pochodovali ke stadionu Slavie v doprovodu těžkooděnců. Ti museli zasáhnout.

Článek

Už před 15. hodinou bylo Staroměstské náměstí obsazené téměř dvaceti policejními auty nebo dodávkami. Na první pohled bylo vidět, že policie přítomnost italských fanoušků Říma nebere v Praze na lehkou váhu.

Seznam Zprávy už popisovaly příběh fanouška Slavie, kterého někdo v Římě pobodal. Stovky policistů proto nejen kvůli tomuto případu dohlížely na fanoušky Říma v ulicích. Původní informace byla, že se skupina vydá ze Staroměstského náměstí metrem do stanice Želivského a poté pěšky na stadion Slavie.

Na náměstí se ale nesešel velký počet fanoušků, pár desítek jich bylo v okolních hospodách.

„Jsem z Říma, v Praze jsem na jeden den jen kvůli zápasu. Je tady hodně policistů, ale není to problém, to je běžné. Příběh pobodaného fanouška známe, ale není to náš problém. Jsme tady kvůli zápasu,“ popisuje jeden z italských fanoušků na Staroměstském náměstí obklopen kamarády s týmovou šálou kolem krku.

Kousek od skupiny je s kamarádem i 19letý Francesco. „Je tady hodně policistů, to ale v Římě bylo také. O příběhu pobodaného českého fanouška jsem slyšel, doufám, že se dnes nic nestane,“ říká mladý Ital, který plánuje zůstat v Praze do neděle.

Podívejte se, jak vypadal pochod italských fanoušků Prahou:

+7

Největší množství italských fanoušků se ale sešlo v okolí Náměstí Míru. Velká skupina příznivců AS Řím pochodovala v doprovodu těžkooděnců, kteří je hlídali ze všech stran, nechyběli ani členové antikonfliktního týmu.

Českým policistům pomáhali i italští kolegové, kteří fanouškům dávali pokyny v italštině. Fanoušci šli Francouzskou, Moskevskou a Kodaňskou ulicí směrem ke stadionu. Během pochodu skandovali, v jeden moment se pochod zastavil, když si několik Italů odskočilo do nedalekého trávníku na malou.

Zásah kvůli zahalování obličeje

Těžkooděnci museli zasáhnout u křižovatky v těsné blízkosti fotbalového stadionu. Vše se odehrálo velmi rychle, když se čeští policisté seřadili do útvaru a poté jako šipka prorazili čelo skupiny italských fanoušků a odvedli jednoho z nich pryč.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk Seznam Zprávám řekl, že důvodem bylo nepovolené zahalování obličeje.

„Dva jsme zajistili v rámci pochodu pro přestupek. Bylo to kvůli zákazu zahalování,“ vysvětlil mluvčí důvody zásahu.

Po 17. hodině přišla hlavní skupina fanoušků v doprovodu policie ke stadionu. Policie si hlídala, aby se nesetkali s fanoušky Slavie. „V Praze jsem na dva dny, jsem z Říma. Jsme tu, abychom vyhráli, je to důležitý zápas. Bezpečnostní opatření hodnotím kladně,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv mladý fanoušek Říma Giorgio u stadionu.

Tam už čekalo také mnoho fanoušků Slavie, jako třeba Martin.

„Čekám, že to dnes bude v poklidu. Uvidíme, jak to dopadne. V Římě jsem nebyl, ale slyšel jsem, že tam drželi několik hodin fanoušky po zápase a viděl jsem svědectví o pobodání,“ řekl fanoušek Slavie před zápasem, který začal v 18:45.

Reklama

Doporučované