Hlavní obsah

Fronta na Davida Juráska. V Edenu mají nedostatkové zboží a agenti to vědí

Foto: Profimédia.cz

David Jurásek v zápase české fotbalové reprezentace proti Polsku v kvalifikaci o Euro 2024.

Reklama

David Jurásek je kometa posledních týdnů. Zažil snový debut v reprezentaci proti Polsku, v dresu Slavie se stal nepostradatelným – a už se mluví o jeho přestupu do některé z vyspělých evropských lig.

Článek

Od loňského února, kdy David Jurásek přišel z Mladé Boleslavi do tehdy mistrovské Slavie Praha, podává skvělé výkony. Stal se brzy výraznou osobností celé nejvyšší soutěže, právem byl vyhlášen objevem Fortuna: Ligy.

Smlouvu má v Edenu podepsanou do roku 2026. Ale vzhledem k tomu, jak okolo něj mlsně krouží vyslanci významných evropských klubů, nastává reálné obava, jestli ji dodrží.

Pravděpodobnost je docela nízká. „Nevím, kde bude na podzim, zájem o něj je značný a nás to těší,“ přiznává jeho agent Martin Krob. „Platnou smlouvu má ale ve Slavii,“ překládá nezpochybnitelný fakt. Ale jednání a hlavně výše odstupného mohou všechno změnit.

Ve frontě stojí všichni

Otázka zní: které velké evropské kluby mají o něj zájem? „Všechny,“ odmítá některý vyřazovat Milan Holub, mezinárodně uznávaný odborník na vyhledávání talentů, jenž v minulosti pracoval pro anglický Fulham FC a teď sleduje posily pro Manchester City. „Jejich agenti jezdí na zápasy, sledují ho v televizi, projíždějí kazety, vyhodnocují statistická čísla,“ odtajňuje, co se okolo hráče děje.

Obrovský zájem o českého mladíka mu připadá pochopitelný. „Levých obránců je povšechně málo, jde o nedostatkové zboží,“ upozorňuje Holub. „A David má všechno, co je po hráči moderního typu vyžadováno,“ chválí českého reprezentanta.

A pro jistotu jeho přednosti vypočítává: „Rychlý, důrazný, vytrvalostní typ, silný, krásná figura, odolný v soubojích, vynikající levačka, technický, výborné centry, dovede obejít protivníka, v poslední třetině útočného území velmi účinný,“ skoro při těchto chvalozpěvech popadá dech. „Je to prostě komplexní fotbalista, má všechno,“ uzavírá jednoduchou klasifikací.

Když ještě hrál za Mladou Boleslav, sledoval ho francouzský ES Troyes, přiřadil si ho na listinu vyhlédnutých potencionálních posil. „S konkrétní nabídkou však čekal, jestli je Jurásek schopen zvládnout i těžké zápasy ve francouzské lize, potřeboval si prověřit jeho mentální odolnost,“ prozrazuje Holub. „Dnes by David do Troyes nešel, daleko ho převýšil,“ podotýká Holub, že Jurásek výkonnostně přeskočil klub, který ve francouzské nejvyšší soutěži bojuje o záchranu.

Jeho ambice sahají daleko výše a překračují cenu 3 miliony eur, která je u něj uváděná na uznávaném webovém portálu transfermarkt.com. A frontu na něj stojí všechny přední evropské kluby.

Otec učitel i oběť

První fotbalové kroky vyťapal pod dohledem otce, rovněž Davida. „Byl v Dolním Němčí správcem hřiště, staral se o trávník, věnoval se synovi, kterému dával základy fotbalu,“ odkrývá důležitou postavu v Juráskově vývoji novinář Libor Kopl, sportovní redaktor Deníku z Jihomoravského kraje.

Pro neopakovatelnou a magickou kličku, kterou David Jurásek starší předváděl v zápasech na nižší soutěžní úrovni, se mu říkalo Garrincha, po famózním brazilském kouzelníkovi, mistru světa 1958 a 1962. Zkráceně pak Garri. A převzal ji časem i syn, tedy Garri mladší.

Otce následoval do nedalekého Uherského Hradiště, do proslulé líhně klubu 1. FC Slovácko. Ale angažmá se příliš nepovedlo. Vlastně vůbec, představovalo velké zklamání. „Při reorganizaci mládežnického úseku Jurásek starší skončil, spolu s ním odešel i syn,“ sděluje Kopl.

A ještě připomíná, že druhou obětí systémových změn v moravském klubu při práci s mládeží byl další trenér Michal Beran, který své dva syny nakonec odvedl do Slavie Praha. Starší Michal – člen českého výběru do 21 let – je nyní na hostování v Bohemians Praha, propracoval se do základní sestavy a o jeho fotbalových schopnostech nikdo nepochybuje.

Složitým obdobím procházel i Jurásek. Než se vrátil do mateřského Dolního Němčí, individuálně se mu věnoval bývalý kapitán Slovácka Vít Valenta.

„Trénovali jsme spolu v Kněžpoli. A za to mu patří velké poděkování. Nakonec jsem to zkusil v Brně, kde to vyšlo a za to jsem moc rád,“ nezapomněl na jeho pomocnou ruku český reprezentant.

Ve Zbrojovce Brno rozvíjel svůj talent a jeho kariéra šla pak přes hostování v Prostějově strmě vzhůru, vyhlédla si ho Mladá Boleslav. „Trenér Karel Jarolím měl na Davidově růstu obrovskou zásluhu, neboť ho přesunul z křídla na krajního obránce,“ odkrývá Krob zásadní tah zkušeného kouče, který vedl i českou reprezentaci. „Na fotbalisty má výjimečný čuch,“ dodává.

Pak následovala Slavia. A ta je mu už také těsná…

Asi přijde o Euro, ale vyšší bere

A k tomu se přidala reprezentace. Když se od trenéra Šilhavého s dostatečným předstihem dozvěděl, že nastoupí proti v Polsku v základní sestavě, čímž se jen zvýrazní jeho debut, neřekl to ani rodičům. „Chtěl jsem být v klidu,“ odůvodnil, proč radostnou novinu nesdělil ani otci, jenž stál u jeho prvních fotbalových krůčků.

Soustředil se jen na plnohodnotný výkon, na nějaké chlubení se nebylo ani pomyšlení. Skutečný profesionál, který ví, co fotbalové řemeslo vyžaduje.

Vydařený debut v A mužstvu přináší jednu komplikaci, příjemnou, ale i se stopičkou smutku. Jako člen výběru do 21 let se připravoval na mistrovství Evropy v této kategorii, které na přelomu června a července hostí společně Rumunsko a Gruzie. „Na šampionát se moc těším. Věřím, že budu nominovaný a podaří se nám nějaký úspěch,“ prohlásil v polovině prosince.

David Jurásek

  • Narozen 7. 8. 2000, Dolní Němčí
  • Hráčská kariéra: FK Dolní Němčí (2007–2009), 1. FC Slovácko (2009–2015), FK Dolní Němčí (2015), Zbrojovka Brno (2015–2020), 1. SK Prostějov (2020–2021), FK Mladá Boleslav (2021–2022), Slavia Praha (2022–2023)
  • Reprezentace Česka: 2023 (2/0)

Povoláním do A mužstva je jeho účast ohrožena. Není v tom sám, stejné rozpolcení prožívají jeho jmenovec a spoluhráč ve Slavii záložník Matěj Jurásek (žádné rodinné vazby mezi nimi nejsou) a sparťané, stoper Martin Vitík a útočník Tomáš Čvančara.

V takových případech ‚vyšší‘ bere. „Hlavní slovo budou mít trenéři ‚áčka‘,“ vnímá hierarchizaci trenér české jedenadvacítky Jan Suchopárek. „Jestliže se jim ti hráči budou zdát a podají výborný, nebo odpovídající výkon, aby zůstali dál v kádru, budou mít jednoznačnou přednost pro A mužstvo,“ přijímá vicemistr Evropy 1996 úděl druhého v pořadí.

Nejistá sezona

Slávistický bek tedy už převýšil i juniorský reprezentační výběr. „A mužstvo je to nejvyšší, čeho může fotbalista dosáhnout,“ kvituje tento státní vzestup jeho manažer Krob. A nemusí ani připomínat, že se tím zájem o jeho chráněnce jenom navyšuje. A rovněž cena.

Dres kterého klubu bude na podzim Jurásek oblékat, je otázkou. „Nevím to,“ opakuje jeho agent Krob. „Zájem tu je, všechny moc těší, ale David zůstává nohama na zemi,“ nepozoruje, že by se hráči zatočila hlava. „Předně by chtěl nejprve získat se Slavií ligový titul a vyhrát domácí pohár,“ vytyčuje nejprve sportovní cíle.

Stejného názoru je i Jurásek. „Úspěchy mužstva jsou nejdůležitější,“ zdůraznil už několikrát.

Reklama

Doporučované