Hlavní obsah

A kde jsou ty velké peníze? I šéf fotbalu čekal po pádu berbrovců víc

Foto: ČTK

Petr Fousek hledá mimo jiné vizi nového využití areálu Stadionu Evžena Rošického.

Reklama

Český fotbal vyhlásil, že pod vedením předsedy Petra Fouska vykročí obrodnou cestou k větší důvěryhodnosti. Velké sponzory to ale nepřivábilo. I sám Fousek v rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznává, že v tomto ohledu očekával víc.

Článek

Petr Fousek slýchá kritiku ze všech stran. Jedněm vadí, že se po pádu berbrovského zkorumpovaného systému v českém fotbale vůbec něco mění. Druhým zase, že se to mění velmi pomalu. A všichni dohromady si všímají toho, že Fotbalová asociace ČR (FAČR) právě nepřekypuje penězi.

Nespokojence předseda FAČR podle svých slov vnímá. „Je tu ale i silná mlčící většina,“ vyjádřil Petr Fousek přesvědčení v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V jeho první části, kterou si můžete přečíst zde, hovořil Petr Fousek o situaci kolem reprezentace.

V druhé části rozhovoru, již právě čtete, se rozvinula debata právě o nespokojených hlasech uvnitř fotbalového hnutí a o tom, které finanční zdroje se nedostavily, případně se budou krátit. Fousek se vyjádřil také k budoucnosti areálu Stadionu Evžena Rošického na pražském Strahově.

Další Fouskova vyjádření, například k tématu rozhodcovství nebo k vyšetřování korupční aféry spojované i s předními prvoligovými kluby, budeme na Seznam Zprávách publikovat v příštích dnech.

Loni v červnu proběhl na valné hromadě fotbalové asociace souboj konzervativnějších a progresivnějších sil uvnitř hnutí. Vaše vítězství bylo interpretováno jako výhra kandidáta, se kterým přijdou očistné změny, ostatně z této strany jste dostal i hlasy. Teď mi ale přijde, že jste se ocitl tak trochu sám mezi oběma těmito proudy. Slova kritiky a nespokojenosti registruji z obou táborů. Jak z toho, co vás nevolil, tak i z toho druhého, který čekal mnohem razantnější a hlubší změny. Co vy na to?

Vnímám, co jste tu zmínil. Hlasy z jedné i druhé části spektra. K těm, co mě nevolili, bych řekl, že jsme s řadou z nich po volbách našli společnou řeč nebo nějakou koexistenci. Tak aby se fotbal zklidnil. Na tomto křídle se vždy najdou nějací lidé, pro něž zůstanu kandidátem, který se jim nelíbí. Ale tohle není funkce, ve které bych se měl zalíbit všem, to ani nejde. To zaznamenali všichni, kteří ji zastávali přede mnou.

A co kritické hlasy ze strany F-evoluce?

Tam měla určitá část představu, že by ty změny měly postupovat rychleji. My jsme ale xkrát vysvětlovali, proč to mnohdy z objektivních příčin nejde. Kdo to chtěl pochopit, tak to pochopil, kdo ne, tak nikoli. Vždycky tu bude nějaká část argumentující potřebou vyšší dynamiky změn. Ale zdůraznil bych, že je tu i silná mlčící většina středová. Ta, která chápe, jak ty věci ve fotbale běží. Musím zdůraznit, že jsem vždy otevřen diskusi.

Proběhla?

Ano. Navštívil jsem všechny valné hromady krajských fotbalových svazů, s výjimkou asi dvou, které kolidovaly s kongresem FIFA v Kataru. Navštívil jsem i setkání klubů ČFL a českých divizí. Také setkání okresů a krajů v české komoře, jakož i moravské shromáždění.

Kde byla nejžhavější půda?

Diskutovalo se všude a všude to bylo přínosné. Někde byla diskuse delší než samotná valná hromada, ale vždycky to bylo k věci.

Slyšel jsem, že hodně kritických slov zaznělo na setkání organizovaném Řídicí komisí pro Čechy (ŘKČ), která organizuje ČFL a české divize. Bylo to tak?

Nosným tématem ŘKČ bylo v posledních měsících rozhodcovství (více zde, došlo pak k odvolání Petříkovy komise, pozn. red.), ale byl jsem potěšen tím, že na setkání klubů toto téma vůbec nezaznělo. Diskutovalo se tam intenzivně o financování sportu a fotbalu. A nejen tam, samozřejmě, na všech valných hromadách.

Tak se na to financování také podívejme blíž. Z účasti na Euru už toho v kase FAČR moc nezůstalo, na MS se nepostoupilo, takže za účast na turnaji FIFA nic nepošle. Dotace od státu budou patrně klesat a nové sponzory jsem nezaznamenal. To zní dost neutěšeně, ne?

V každém případě se snažíme udržovat FAČR v nějaké konsolidované podobě. Proces financování sportu ze strany státu se zdržel. Po nástupu nové vlády chvíli trvalo, než byl schválen státní rozpočet včetně budgetu pro Národní sportovní agenturu. Ten je nižší než loni.

Takže lze asi očekávat, že i fotbal dostane od státu méně peněz, jste na to připraveni?

Má to několik rovin. V první řadě nutno zmínit, že fotbal je největší a nejpopulárnější sport v zemi. Pak je namístě připomenout dohody z roku 2015, že příliv státních prostředků do sportu bude exponenciálně narůstat. Chápeme, že jsou tu objektivní důvody, proč se to neděje: covid či válka, to všichni respektujeme. Stejně tak jako snahu vlády snížit schodek státního rozpočtu. Ale určitě by se to nemělo dít na úkor sportu.

No, to ale řeknou všichni, že by se to nemělo dít na jejich úkor…

Je to dlouhodobější příběh. Ve spolupráci s Českou unií sportu a Českým olympijským výborem pracujeme na tom, aby politici nevnímali sport jenom jako nějakou nadstavbu. Dnes hraje obrovskou úlohu i v otázce zdraví národa, zvlášť u mládeže v současné době po covidové pandemii.

Kolik FAČR dostala loni od státu?

Bylo to 538 milionů korun.

Už jsme zmínili, že rozpočet Národní sportovní agentury byl letos přiškrcen. Tudíž i vy dostanete méně. Jste na to připraveni?

Zkraje dubna jsme podobně jako další sportovní svazy poslali na NSA žádost o dotaci. Rozpočtové provizorium, ve kterém dosud fungujeme, se pak bude moci změnit v konkrétní rozpočet, který se teď sestavuje.

A na čem tedy budete šetřit, to už víte?

Nechci to teď upřesňovat nebo jinak specifikovat. Až dostaneme konkrétní čísla od NSA, tak to pochopitelně zkonkretizujeme.

Jak jste spokojen s dosavadní výkonností, nebo spíš nevýkonností STES, obchodní společnosti FAČR, která by měla přinášet fotbalu peníze z komerčního sektoru?

Tvrzení, že žádní noví sponzoři nepřibyli, není úplně pravdivé. STES nebyl v jednoduché situaci, vyměnilo se představenstvo, dozorčí rada, uvnitř firmy došlo k řadě dalších změn. Ten proces stále probíhá, šlo v podstatě o udržení stávajících partnerů a shánění nových. Je pravda, že STES zatím přivedl spíše menší partnery. Má pochopitelně nějakou strategii, všichni očekáváme, že dojde k nějakému výraznějšímu posunu i na této platformě. To znamená, že do fotbalu přivede i větší partnery. Ale samozřejmě doba není jednoduchá.

Jinými slovy, z aury obrodného procesu uvnitř fotbalu ani ze čtvrtfinálové účasti na Euru se nevytěžilo prakticky nic. Neúčastí na MS se samozřejmě nic nevylepší…

Obrodný proces uvnitř fotbalu neznamená automatický příliv financí, to nikdo nesliboval. Důvěra se v minulosti rychle ztratila, ale v přítomnosti se dlouze získává zpět. Partneři sledují, zda linii důvěryhodnosti dokážeme udržet. Postup na MS by s sebou samozřejmě jisté synergie přinést mohl, tady je ale klíčové, že jsme přišli o prize money (10,5 milionu USD za účast, pozn. red.). Euro bylo vnímáno jako úspěch, ale čekal jsem mnohem větší efekt od zmíněné kredibility fotbalu.

A zvýšila se za těch 10 měsíců, co jste ve funkci?

Naše snahy vedou třemi směry. Jedním je zahraniční konkurenceschopnost. Postupovat se všemi reprezentacemi na velké turnaje, přivádět do Česka akce FIFA a UEFA, mít zastoupení v jejich orgánech. Tato oblast se nám myslím poměrně daří.

Druhý směr?

Nazval bych ho tuzemská konkurenceschopnost. Uvnitř svazu stále probíhají strukturální, procesní i personální změny, celá řada věcí se tu mění a ještě měnit bude.

Třetí směr?

Obnova důvěry ve fotbal. Věděli jsme, že tohle nezvládneme přes noc. Ale prvním signálem pro veřejnost byl fakt, že si fotbal zvolil nové vedení. A teď pochopitelně probíhá řešení těch kauz a další záležitosti, které jsou s tím spojené, třeba rozhodcovství. Myslím, že média, politici nebo fanoušci vnímají, že ten proces běží správným směrem. Ale čekal bych, že v odezvě na komerční platformě se to projeví víc.

Chápu to správně jako kritiku nového šéfa STES Tomáše Sluky?

Ne, to není kritika. Je to objektivní konstatování. Nějaká očekávání máme, řešili jsme to i na výkonném výboru. STES bude součástí rozpočtování na příští rok a valné hromadě bude referovat o tom, jaké partnery sehnal a jak si stojíme.

Už byla řeč o obnovování důvěry a o f-evolučním kritickém pohledu na dynamiku změn na FAČR. Symbolem toho všeho budiž osoba Jana Hořejšího, muže z nejbližšího okruhu Romana Berbra, tedy hlavy struktur a pořádků, od nichž se chce fotbal očistit. Pan Hořejší přesto 10 měsíců od vašeho zvolení seděl na FAČR coby sekretář na úseku ŘKČ. Proč neodešel mnohem dřív?

To je dobrý příklad.

To si myslím.

Ten pohled zvenku má své značné opodstatnění, ale tady to pochopitelně generální sekretář a právníci museli řešit v režimu pracovního práva. Přistupovali k tomu tak, že prostě chtěli počkat na výsledek jednání Etické a posléze Odvolací komise, které se případem pana Hořejšího zabývaly.

Pan Hořejší nebyl sice obviněn policií, ale podle spisu měl předávat statisícový úplatek od Romana Rogoze sudímu Hájkovi (více zde). Teď už je Jan Hořejší ve výpovědní lhůtě, ale opravdu bylo nutné čekat na výsledek disciplinárního řízení?

Šlo o to, aby byla pozice asociace v tomto případě co nejsilnější. Pocitově to asi vnímáme stejně, ale je tu také nějaké pracovní právo, které není vždy úplně v souladu s tím, co by si člověk představoval. Kompetentní lidé zvolili tento postup jako optimální z pohledu asociace.

Zeptám se ještě na jedno jméno. Finanční ředitel Libor Kabelka se spolu s Berbrem a někdejším předsedou Martinem Malíkem výrazně podílel na akci Dezinfekce (více zde), která vykazovala znaky pokusu o vytunelování pokladny FAČR. Libor Kabelka svoji funkci dosud neopustil. A pokud je mi známo, i v tomto bodě se vaši koaliční partneři z F-evoluce nestačí tomuto stavu věcí divit. Co vy na to?

Proběhly desítky personálních změn a po jejich uskutečnění už nikoho nezajímají. Všechno má svůj čas, tím bych to uzavřel.

Proběhl po nástupu nového vedení FAČR audit?

Neustále probíhá revize výhodnosti smluv, vztahů a finančních uspořádání, a to včetně posuzování Revizní a kontrolní komisí. Netýká se to jen FAČR, ale i STES.

Světem létají nejrůznější legendy, že jste objevili smlouvy s leasingem na 50 automobilů a teď nevíte, co s nimi…

Ano, to je jedno z folklorních témat. Fotbal neustále provázejí neuvěřitelně nepravdivé fámy, kde cirkulují pseudoskutečnosti, jména, částky. Moje doporučení je jasné: ověřit si věci u správného zdroje a nevěřit lžím a nesmyslům.

V červnu se koná nevolební valná hromada FAČR. Slíbil jste na ní přednést vizi budoucnosti Stadionu Evžena Rošického (více o tématu zde). Lze z ní něco prozradit už nyní?

Pracujeme na tom interně, máme rozpracované studie, které se toho týkají. A naším úkolem je projednat ve výkonném výboru do června návrh dalšího postupu. Termín, myslím, dodržíme.

Sparta přišla s návrhem, že by stavbu stadionu financoval její majitel. Stadion by pak patřil Spartě a asociaci by ho pronajímal k mezistátním utkáním. Připadalo by vám takové řešení výhodné?

Postavit Národní stadion, to s sebou nese celou řadu otázek. Nejenom kde by měl být, ale hlavně kdo by ho postavil, za kolik a jaká by byla jeho využitelnost. Co se týká Strahova, jsou tady i jiné alternativy než Národní stadion. Ale nechtěl bych je specifikovat.

Zrovna v tomhle případě bych si ale tu specifikaci obzvlášť rád poslechl. Nuže?

Budiž. Alternativami mohou teoreticky být stadion, nějaká jiná sportovní infrastruktura, prodej, pronájem a tak dále, variant je hodně. Každopádně bych nechtěl, aby výnos z toho projektu šel do spotřeby. Naším cílem bude, abychom našli řešení, které bude pro FAČR znamenat dlouhodobou výhodnost.

Chystá se změna pražského územního plánu, berete ji v potaz?

Tomu se věnujeme. Ale na detaily tohoto typu nechci zatím reagovat.

Kdo je Petr Fousek

Absolvent VŠE v Praze, ovládá několik světových jazyků, v mládí hrával a trénoval futsal.

Na Českomoravském fotbalovém svazu působil v éře předsedů Chvalovského a Obsta, krátce i Mokrého, v mnoha funkcích, a to včetně pozice generálního sekretáře. Paralelně si budoval svou kariéru na FIFA a UEFA, zprvu zejména prostřednictvím futsalu.

V roce 2017 poprvé kandidoval na pozici předsedy Fotbalové asociace ČR, byl poražen Martinem Malíkem. Následně působil v Řecku, kam ho FIFA a UEFA vyslaly, aby konsolidoval tamní fotbalový svaz.

Po berbrovské korupční aféře se Fousek v roce 2021 rozhodl kandidovat na pozici předsedy FAČR znovu. Tentokrát s podporou moravských delegátů a F-evoluce uspěl.

Reklama

Doporučované