Hlavní obsah

Kuchta utekl z ruské ligy do Sparty. Ve Slavii věří, že nepřijdou o peníze

Foto: Profimedia.cz

Jan Kuchta přichází na roční angažmá do fotbalové Sparty.

Reklama

Vpád ruských vojsk na Ukrajinu mnohé změnil. A Jan Kuchta se rozhodl opustit ruskou ligu. V nadcházející sezoně bude hostovat v pražské Spartě. Ve Slavii, jeho předchozím klubu, věří, že nepřijdou o peníze za jeho přestup.

Článek

Útočník Jan Kuchta se stává hráčem fotbalové Sparty. Přichází na roční hostování s opcí z Lokomotivu Moskva, kam předtím v lednu zamířil ze Slavie.

Lokomotiv Moskva za Kuchtu ještě nasmlouvaných pět milionů eur nezaplatil, ale v aktuálních jednáních Slavii potvrdil, že své závazky uhradí.

Podle zákulisních informací získala Sparta hráče na roční hostování za jeden milion eur, pokud by se rozhodla uplatnit na něj opci, musela by Lokomotivu doplatit čtyři miliony eur.

Zájem angažovat Kuchtu měla i Slavia, uvažovala o tom, že hráče z Lokomotivu zpětně odkoupí za pět milionů eur.

„V rozhovoru s představiteli Slavie označil ve čtvrtek Kuchta spekulace o svých jednáních se Spartou za lež. V pátek se mělo konat jednání za účasti šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka a trenéra Jindřicha Trpišovského. Ale Kuchta na něj nedorazil, přes agenta vzkázal, že jedná na Spartě a chce hrát za ni,“ informoval zdroj blízký jednáním.

Jan Kuchta by měl ve Spartě pobírat plat 1,6 milionu korun měsíčně plus bonusy.

„Jakmile se naskytla možnost Honzu získat, okamžitě jsme začali jednat, protože byl v úzkém okruhu útočníků, na které jsme v posledních měsících cílili. Trenér s tímto příchodem ihned souhlasil. Posílit tým o prověřeného střelce bylo důležitým bodem v tomto přestupním období,“ říká sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Sparta mohla Kuchtu získat dvěma způsoby. Buď klasickou formou přestupu, respektive hostování. Anebo využít speciálního nařízení FIFA.

To se týká zahraničních fotbalistů působících v ruské či ukrajinské lize. Vzhledem k pokračující válce, kterou na Ukrajině rozpoutala ruská armáda, mohou tito hráči přerušit své angažmá v ruských či ukrajinských klubech, a to až do 30. června 2023.

Jinými slovy, rok smějí tito fotbalisté působit na jiné adrese, aniž by jejich nový klub musel za tohoto hráče platit odstupné.

Této varianty se Slavia obávala. První splátku za Kuchtův lednový přestup měla totiž inkasovat až letos v srpnu. A hrozilo, že pokud by Kuchta, byť třeba jen na rok, odešel z Moskvy zdarma, mohl by Lokomotiv splátky vůči Slavii zablokovat.

Sparta ale zvolila cestu klasického hostování, a tak by v tomto ohledu neměly nastat problémy. Podle zpráv z Edenu potvrdil Lokomotiv Moskva, že si je svého závazku vůči Slavii vědom a hodlá ho uhradit.

Reklama

Doporučované