Hlavní obsah

Slavia rozjíždí velký africký projekt. V Edenu nezůstane u Simy a Sora

Foto: Profimedia.cz

Abdallah Sima byl pro Slavii terno, zničehonic měla v kádru evropskou hvězdu. Na africkém kontinentu chce objevit další takové hráče.

Reklama

Slavia uzavřela smlouvu o kooperaci s akademií PSG v senegalském Dakaru. Spolupracovat chce i s dalšími fotbalovými školami z Pobřeží slonoviny a Nigérie. Slibuje si od toho sportovní přínos i finanční profit z dalších transferů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výborná zkušenost se Senegalcem Abdallahem Simou nebo předpoklad dalšího úspěšného obchodu, jehož hlavním protagonistou by mohl být například Yira Sor z Nigérie, vedou fotbalovou Slavii k intenzivní aktivitě přímo na africkém kontinentu.

„Absolvoval jsem pracovní cesty do několika afrických zemí a další mě ještě čekají. Uzavíráme spolupráci s nejlepšími africkými akademiemi. Naším cílem je, aby nejtalentovanější hráči z nich mířili přímo do Slavie,“ říká Tomáš Syrovátka, viceprezident pražského klubu.

Smlouvu o spolupráci už Slavia uzavřela s akademií PSG v senegalském Dakaru. „Své lidi budeme mít tam, stejně jako u velké akademie v Pobřeží slonoviny a dvou nigerijských,“ prozrazuje Syrovátka.

Další návaznost projektu je připravená i v Česku. „Pro mladé fotbalisty z Afriky budeme samozřejmě zajišťovat ubytování. Dostanou také učitele, kteří jim pomůžou s jazykem, ale i se začleňováním do evropského způsobu života. A nezapomínáme ani na kuchaře, který pro ně bude připravovat jídla, na která jsou zvyklí z domova,“ prezentuje Syrovátka vizi, která se už začíná reálně zhmotňovat.

„V posledních měsících jsme tu měli pět šest hráčů z Afriky, přijíždějí, odjíždějí, testujeme je. Pobytová víza dostávají vždy na 3 měsíce, pak se řeší, co dál,“ říká druhý muž v hierarchii vedení Slavie. Prezident klubu Jaroslav Tvrdík se nyní zotavuje po chemoterapiích, které podstoupil v rámci léčby svého onkologického onemocnění.

Do A-týmu Slavie byl nedávno přeřazen dvacetiletý nigerijský fotbalista Moses Usor, který se na jaře velmi osvědčil v B-týmu. Ve Slavii dostal smlouvu do roku 2025.

Ve slávistické kabině se potká s krajany Peterem Olayinkou a Yirou Sorem. Významnou roli v celém africkém projektu hraje jejich spoluhráč Ibrahim Traore z Pobřeží slonoviny, který mladším kolegům z Afriky pomáhá ve Slavii už nyní. A bude v tom pokračovat také po skončení své aktivní hráčské kariéry.

Pro zajímavost a připomenutí: Olayinka do Slavie doputoval přes dřívější angažmá v Albánii, Belgii či v pražské Dukle, Sor přes Baník Ostrava, Traoré přes Táborsko a Zlín.

Slavia se nyní snaží dostat se už na začátek celého procesu, mít talenty vytipované už v Africe a dovést je bez mezistanic a prostředníků přímo do svých červenobílých barev. Prostor a čas na aklimatizaci a fotbalové dozrání by afričtí mladíci měli dostávat ve druholigovém slávistickém béčku nebo ve Vlašimi, s níž Slavia úzce spolupracuje.

Vedle Tomáše Syrovátky pracuje na projektu intenzivně sportovní šéf klubu Jiří Bílek, ale třeba i Miroslav Brožek, trenér, který v Táborsku v nedávné minulosti získal řadu zkušeností s africkými hráči, naučil se tam rozumět jejich mentalitě a efektivně s nimi pracovat.

Zázrak jménem Sima

Právě přes Táborsko se do Slavie před časem dostal i Abdallah Sima, ze kterého se tak trochu přes noc stala obrovská hvězda červenobílých. V dresu Slavie nastřílel v krátkém čase 11 ligových gólů a dalších 13 přidal v pohárové Evropě. Následoval transfer do Brightonu, klubu Premier League. A vzápětí hostování ve Stoke City.

Podle transfermarkt.de zinkasovala Slavia za přestup 6,7 milionu eur, podle jiných zdrojů 8 milionů, s tím, že další 2 miliony může ještě získat, pokud se Sima v Anglii prosadí a sehraje tam určitý počet zápasů. Zatím ho za kanálem La Manche výrazně brzdí zranění.

Ačkoli si v jisté fázi slibovali slávisté za Simu ještě větší přestupovou „raketu“, ani zinkasované peníze nebyly vůbec špatné. A tady se důraz na africkou cestu začal rodit. Slávisté zjistili, že za v zásadě minimální investici mohou při správném výběru a systematickém rozvoji hráčů z Afriky získávat fotbalisty s obrovským sportovním, potažmo následně i obchodním potenciálem.

Vedle stálic Olayinky či Traorého zazářil v minulé sezoně v Evropské lize i Yira Sor. Slavia ho v zimě koupila z Baníku za 30 milionů korun. V 6 jarních zápasech Konferenční ligy Sor zazářil se 6 góly a 3 gólovými přihrávkami. A opakovaně předvedl, že má v nohách zážehové motory, na hřišti dokázal vyvinout neuvěřitelnou rychlost.

Existuje proto vysoká pravděpodobnost, že také o Sora by dříve nebo později mohl být vzhledem k jeho typologii a úspěšnosti na evropském fóru také velmi čilý a dobře profinancovaný zájem.

Spolupráce s akademií PSG

Na tom, aby se linie nepřetrhla a časem přibývali v jejím kádru i další Simové a Sorové, pracuje Slavia velmi intenzivně.

Nejdál zatím pokročila její jednání s akademií v senegalském Dakaru. Prošel jí kdysi i Abdallah Sima. Tato akademie nese název PSG. A slavnému pařížskému klubu patří z 25 procent, PSG se tu angažuje především z marketingových důvodů. Dalších 75 procent akcií akademie drží podnikatel Ravy Truchot, kterému patří mj. i francouzský klub Evian nebo fotbalový celek v Miami.

Sima šel kdysi cestou z Dakaru do Evianu, v tamní akademii se ale neprosadil. „Hráčů z Afriky jsou tam desítky. U nás v Česku dostane takový talentovaný hráč větší, osobnější péči,“ míní Syrovátka.

Obchodní model nastavený s dakarskou akademií by mohl fungovat zhruba tak, že pokud si Slavia odtud hráče vybere, získá ho za sumu, která nepřevýší 100 000 eur. A akademii v Dakaru se tato spolupráce zúročí tak, že bude participovat několika procenty na fotbalistově dalším případném prodeji ze Slavie.

Reklama

Doporučované