Hlavní obsah

Asociace Česka, Švédska a Polska odmítají hrát v Rusku baráž o fotbalové MS

Foto: Profimedia.cz

Gazprom Arena v Petrohradě měla být koncem května dějištěm finále Ligy mistrů ve fotbale.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalové asociace ČR, Švédska a Polska požadují přesunutí březnových utkání kvalifikace o postup na MS z Ruska. Ve společném oficiálním dopise k tomu vyzvaly orgány FIFA a UEFA.

Článek

Agrese ruské armády na ukrajinské území s sebou přinesla krizi, která vyvolává řadu otazníků v politice, ekonomice, ale i ve sportu. Fotbalové otazníky by mělo v pátek dopoledne vyjasnit mimořádné zasedání exekutivy UEFA.

Způsob řešení důsledků rusko-ukrajinské války na platformě fotbalových soutěží zajímá velmi intenzivně i vedení Fotbalové asociace ČR. Právě Rusko se totiž už v březnu mohlo stát jedním ze soupeřů českého celku v baráži o postup na prosincové MS 2022 v Kataru.

„Jak známo, vylosovali nás do čtveřice, ve které se Švédsko utká s Českem a Rusko s Polskem. Vítězné týmy se pak mají spolu utkat o postup na světový šampionát, domluvené byly i přátelské duely poražených týmů,“ rekapituluje Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR.

Vše bylo vylosováno a dohodnuto tak, že ať už by se česká reprezentace utkala s jakýmkoli z těchto soupeřů, odehrála by utkání tzv. venku, tedy na stadionu soupeře.

Dne 24. března se měly odehrát zápasy Švédsko–Česko (v Solně, na předměstí Stockholmu) a Rusko–Polsko (v Moskvě). Na 29. března byl naplánován rozhodující duel vítězů semifinalistů baráže. Stejně tak i přípravný přátelský duel poražených ze semifinále.

„Velice intenzivně komunikujeme o celé záležitosti zejména s polskou asociací. My se s Rusy můžeme utkat možná, oni je ale mají nalosované už na ten první zápas, takže se jich ta problematika týká ještě intenzivněji než nás,“ říká Fousek. „Snažíme se nicméně náš postup koordinovat.“

Předseda FAČR komunikoval s UEFA, řídicím orgánem evropské části kvalifikace MS, naposledy ve středu večer, .„To ještě platilo stanovisko, že se s baráží ani s finále Ligy mistrů nic nemění. Události čtvrtečního rána ale mnohé změnily. Situace se tak teď může měnit každý okamžikem. O nějakých přesunech utkání na neutrální půdu nebo jiných způsobech řešení bych ale nechtěl spekulovat.“

Společný dopis na FIFA a UEFA

Ve čtvrtek po 17. hodině informovala Fotbalová asociace ČR o společném postupu s polským a švédským fotbalovým svazem. Přišly s iniciativou, v níž vyzývají FIFA a UEFA, aby se březnové zápasy nehrály v Rusku. A to vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině. Asociace také oznámily, že nemají v úmyslu cestovat do Ruska z bezpečnostních důvodů.

Češi, Švédové a Poláci proto vyzývají řídící orgány evropského a světového fotbalu k tomu, aby co nejrychleji přišly s řešením situace.

UEFA řeší i další problém. Ruský ropný gigant Gazprom patří mezi její klíčové sponzory, Gazprom je partnerem Ligy mistrů. Konkrétní suma, kterou Gazprom do rozpočtu UEFA přispívá, není známa, podle expertů jde ale řádově přinejmenším o desítky milionů eur ročně.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Zda už všechny platby související se sezonou 2021/22 mezi Gazpromem a UEFA proběhly, je také obchodním tajemstvím. Pravděpodobně však ano. To je důležité v souvislosti s tím, že Evropská unie hodlá v souvislosti s válečným konfliktem uvalit na Gazprom sankce.

UEFA musí rozlousknout ještě jeden tvrdý oříšek. Finále Ligy mistrů bylo na 28. května naplánováno do Gazprom Areny v Petrohradě, pro tamní arénu se užívá i název Krestovskij stadion. Přestěhuje se odsud finále Ligy mistrů jinam? „UEFA se tématem intenzivně zabývá, mnohé může být jasnější po pátečním mimořádném zasedání výkonného výboru UEFA,“ zdůrazňuje Fousek.

Článek byl aktualizován o informaci zohledňující společný postup FAČR a asociací Polska a Švédska.

Reklama

Doporučované