Hlavní obsah

Klenot se proměnil ve šmuk. Zázračný talent hledá nové štěstí v Barceloně

Foto: Stanislav Hrabě, Seznam Zprávy

João Félix Sequeira na vyhlášení ceny Golden Boy v Turíně 2019.

Reklama

Félix znamená šťastný. Portugalský útočník João Félix odkaz svého jména rychle naplňoval, byl považován za zázračného mladíka. Pak se jeho rozlet zbrzdil. Nyní opět mává křídly, v Barceloně se mu daří. Je zde ale jen na hostování.

Článek

Otevírala se před ním velká kariéra, fanoušci se sázeli, kdy získá Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. Atlético Madrid za něj vynaložilo sumu, kterou nikdy za žádného fotbalistu nedalo.

Jeho kariéra se však přibrzdila. Ve věku čtyřiadvaceti let ale není zdaleka pozdě, aby nemohl opět stoupat vzhůru. Když najde tým, který mu bude vyhovovat.

Zlatý hoch

V prosinci 2019 probíhá slavnostní vyhlášení ankety Golden Boy italského listu Tutto Sport, v níž novináři vybraných médií vybírají nejlepšího hráče Evropy do 21 let. Zlatého hocha. Trofej přebírá dvacetiletý portugalský zázrak João Félix. Po boku sličné snoubenky pózuje fotografům, vše je zalité sluncem.

Lámal rekordy mladistvého jeden za druhým. Za muže B týmu Benfiky Lisabon debutoval v září 2016 v pouhých 16 letech, stal se jejím nejmladším hráčem v historii. Brzy odskočil do A týmu, kde se prosazoval čím dál víc.

V srpnu 2017 vstřelil první gól v nejvyšší portugalské soutěži při remíze 1:1 se Sportingem, čímž se stal nejmladším hráčem, který skóroval v lisabonském derby. V dubnu 2019 zaznamenal hattrick v Evropské lize při výhře 4:2 proti Eintrachtu Frankfurt, ve věku 19 let a 152 dní se stal nejmladším střelcem, jemuž se to podařilo.

João Félix Sequeira

Narozen 10. 11. 1999, Viseu Dão-Lafões

Hráčská kariéra

Os Pestinhas (2007-2008), FC Porto (2008-2014), Pedroense FC (2014-2015), Benfica Lisabon (2015-2019), Atlético Madrid/Španělsko (2019-2022), Chelsea FC/Anglie (2023), FC Barcelona /Španělsko (2023).

Reprezentace Portugalska: 2019-2023 (32/6)

Úspěchy: držitel trofeje Golden Boy- nejlepší fotbalista Evropy do 21 let, vítěz Ligy národů 2019, mistr Portugalska 2018/2019, mistr Španělska 2019/2020.

Přepisoval anály, ničil obrany soupeře. Do sekretariátu slavné Benfiky přicházela jedna nabídka za druhou. Naopak v kanceláři FC Porto si rvali vlasy. Félix vyrůstal totiž v akademii Draků, kde strávil skoro sedm let. Jenže trenéři usoudili, že není dost dobrý.

Teď počítali škody a byly dosti citelné.

Špatná volba

V červenci 2019 podepsal kontrakt na sedm let se španělským Atléticem Madrid. Cena přestupu se vyšplhala na 127 milionů eur (3,15 miliardy korun). Šlo o nejdražší nákup španělského klubu v historii, zároveň o nejdražší prodej Benfiky. Kluby se domluvily, že kupec složí 30 milionů eur hned a posléze doplatí zbylých 97 milionů.

Atlético si to mohlo dovolit, neboť se topilo v penězích. Z prodeje Griezmanna, Lucase Hernándeze, Rodriho a Gelsona Martinse zinkasovalo 292 milionů eur (7,3 miliardy korun).

Jenže přechod do úplně jiného systému se nepovedl. „Atlético, kde argentinský trenér Diego Simeone vyžaduje tuhou disciplínu, až bezduché plnění taktických úkolů a vychází ze zabezpečené obrany, to nebyla pro něj nejlepší volba,“ prohlašuje vyhlášený český odborník na talenty Jan Říčka.

Sledoval Félixe i jako posilu pro Manchester City, kde působil jako jejich vyhledávač, ale usoudil, že ani anglická liga není pro portugalského subtilního mladíčka příliš vhodná.

Nemýlil se. Očekávání byla veliká, rozladění o to větší. „Jsem tady, abych hrál fotbal, a udělám cokoli,“ sliboval sice portugalský reprezentant při nástupu, ale neprosadil se. Během svého tříletého působení nastřílel ve španělské lize jen 25 dietních gólů.

Z velké naděje se stala přítěž. „Suma 127 milionů, za kterou přišel, to je přímo barbarství,“ vyjadřoval se ostře novinář Juan Castro z listu Marca.

Gól na mistrovství světa

Hráčovu pozici příliš nevylepšila ani nominace do portugalské reprezentace. Trenér Fernando Santos ho v roce 2019 povolal pro závěr Ligy národů, které se odehrálo v Portugalsku a domácí si došli pro trofej. Félix je tedy členem zlatého kádru.

Začal se i trefovat, při obhajobě vítězství v Lize národů dvakrát skóroval do sítě Chorvatska. Francie, která převzala nakonec žezlo, byla však nad síly obou. Gól si připsal i na mistrovství světa v loňském roce v Kataru, podílel se na vítězství nad Ghanou v základní skupině 3:2. Portugalsko však na medaili nedosáhlo, ve čtvrtfinále padlo s Marokem.

V Atlétiku Madrid však nic nového – odstavený hráč. A trenér Simone jasně prohlásil, že ho v týmu nechce.

Další slepá kolej

Všechno mělo vyřešit hostování v londýnské Chelsea, kam přišel v lednu letošního roku s dohodou do konce probíhajícího ročníku s následnou opcí. Jeho jarní angažmá přišlo klubovou pokladnu na devět milionů liber (224 milionů korun). Říčkova slova se ale jen potvrdila. Anglická Premier League portugalskému legionáři nijak nesvědčila.

I když naděje opět byly obsáhlé. „Mám rád míč u nohy a svojí hrou chci rozdávat štěstí,“ odvolal se při prvním vyjádření na své jméno. Z pozice střídajícího, který sbírá jen minutky, však předsevzetí naplnit nemohl.

Vstřelil čtyři góly ve 20 zápasech a prezident Atlética Enrique Cerezo potvrdil, že nový trenér londýnského týmu Mauricio Pochettino nechce, aby vedení podepsalo s Félixem trvalou smlouvu.

Zázračný talent při svém slunném vzletu zamrzl. „Félix byl určitě zajímavý hráč s obrovským potenciálem, ale už několik let se nevyvíjí, nezlepšuje,“ soudí portugalský novinář Manuel Queiroz.

Barcelonská spása

Po období hledání, kdy se portugalský mladík moc netrefoval do herního stylu, který by mu vyhovoval - spíš si ho mylně vybírali funkcionáři či trenéři a nutili do něčeho, co mu nebylo vlastní –, přišla spása v podobě hostování v Barceloně.

Její technický styl krátkých přihrávek, který vyznává klubová legenda, trenér Xavi Hérnandez, se mu náramně zamlouvá. Získal si pozici, prosazuje se i v Lize mistrů, v prvním kole základní skupiny zatížil konto belgických Antverp dvěma góly.

Potíž je v tom, že jde o hostování bez opce, kterou si Barcelona vzhledem k finančním regulím nemůže dovolit. Atlético Madrid si tedy může říct, kolik chce, a částka může stoupat. Aktuálně za nejdražšího hráče své historie požaduje 80 milionů eur (dvě miliardy korun).

Navíc mezi oběma kluby panují dosti silné rivalské vtahy. Když se Félix vyjádřil, jak je v Barceloně spokojen, kdežto v Atlétiku se moc komfortně nijak necítil, fanoušci madridského týmu poničili jeho plaketu, která byla vystavena před stadionem. Slova jako zrada létala povětřím.

Peníze mají však zvláštní vlastnost, že rozjitřené rány rychle hojí. Atlético nemá důvod hráče, který se z klenotu proměnil ve šmuk, nijak při možnosti přestupu a získání aspoň části z vynaložených finančních prostředků zadržovat. Bude k mání. I pro sportovního nepřítele.

Ale i částka 80 milionů eur je dosti vysoká. „Barbarství,“ stojí si za svým názorem španělský publicista Castro.

Félixovi je však pouze čtyřiadvacet let.

Reklama

Související témata:
Španělská liga

Doporučované