Hlavní obsah

Malé lidské gesto dostalo brazilského trenéra. Splnil fanouškovi sen

Foto: Profimedia.cz

Trenér Brazílie Adenor Leonardo Bacchi během zápasu mezi Brazílií a Srbskem na MS v Kataru na snímku ze 24. listopadu 2022.

Reklama

Že zažije něco podobného, by asi nikdy nečekal. Palestinský fanoušek brazilského národního týmu se mohl zúčastnit tréninku, obejmout se s trenérem, dostal i podepsaný dres. A to vše díky drobné laskavosti, kterou udělal.

Článek

Palestinec Husam Šaffarini odcházel ze stadionu v Kataru, kde fandil svému oblíbenému týmu Brazilců v souboji se Srby, a nemohl tušit, jaký řetězec událostí spustí drobným lidským gestem. Mezi stovkami lidí, kteří se valili na metro, si všiml ženy nesoucí spícího chlapce. Nabídl jí pomoc.

Šaffariniho zamotaného do palestinské vlajky s chlapečkem v náručí někdo natočil a dal na sociální sítě.

Jak na svých stránkách popisuje web Middle East Eye, posléze se ukázalo, že dítě, které pomohl ženě nést, je vnuk brazilského trenéra Adenora Leonarda Bacchiho, běžně známého jako Tite.

Tite, stejně jako mnoho uživatelů internetu, byl gestem dojat. Prohlásil, že chce vědět, kdo za tímto „lidským gestem“ stojí, a chce mu osobně poděkovat. „Fotbal nám dává tolik krásných věcí. Chci se s ním setkat, protože projevil smysl pro solidaritu, který přesahuje fotbal,“ uvedl Tite. A video s fanouškem zveřejnil na svém facebooku.

Po týdnu se mu opravdu podařilo Šaffariniho najít a setkat se s ním. Fanoušek Brazílie se pak zúčastnil tréninku národního týmu a trenér mu daroval podepsané tričko od brazilských fotbalových hvězd, které se šampionátu účastní.

„Znamená to pro mě celý svět,“ řekl podle The Middle East Eye dojatý fanoušek po vřelém objetí s Titem. „Tohle je něco, co si nemůžete koupit.“

Příběh s nadšením sledovalo mnoho uživatelů sociálních sítí, zejména arabští a palestinští fanoušci pak vyzdvihli Šaffariniho gesto, protože dává dobrý příklad Arabům, píše deník.

„Mnoho lidí mělo před mistrovstvím světa nesprávnou představu o arabském světě, ale teď jsou překvapeni tím, co vidí,“ napsal jeden z uživatelů na twitteru.

Katarské Dauhá je prvním arabským městem, které hostí fotbalové mistrovství světa. Letošní šampionát tak dává fanouškům z tohoto regionu podle The Middle East Eye vzácnou příležitost ukázat svou kulturu a užít si světový fotbal zblízka.

Připomeňte si další momenty z letošního fotbalového mistrovství světa

Mistrovství světa v Kataru má podle očekávání dvě tváře. Vedle fotbalového festivalu jde také o kulisu, v níž se naplno obnažily jistý civilizační střet i morální prohnilost FIFA.

Druhý zápas na MS v Kataru a zahajovací utkání skupiny B na mezinárodním stadionu Khalifa sportovně sliboval zajímavý střet. Politicky to mohl být výbuch.

Katar ovšem jako pořadatel čelí vlně kritiky a vyvolává kontroverze, ať už kvůli porušování lidských práv, tak kvůli korupci.

Role Kataru je také sporná v případě podpory íránského režimu, který se v současné době snaží o potlačení protivládních protestů. Teheránu měli Katařané poskytnout jména těch protirežimních Íránců, kteří si na šampionát koupili vstupenky. Pořadatelská země měla dohlédnout například na to, aby na stadionech neukazovali jiné vlajky než ty Islámské republiky (detailněji zde).

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované