Hlavní obsah

Nenápadný vzkaz Kataru. Dva týmy podpoří vykořisťované a utiskované

Foto: Profimedia.cz

Nové logo amerického národního fotbalového týmu.

Reklama

Americký tým přiveze do Kataru duhová loga na znamení podpory LGBT komunitě, Nizozemci zase vydraží dresy a výtěžek pošlou zahraničním dělníkům.

Článek

Další fotbalové mistrovství světa začíná již v neděli. A Katar, dějiště, je zemí, ve které v některých oblastech platí jiná pravidla než v západním světě.

Dva fotbalové týmy, Spojené státy a Nizozemsko, si nejspíš i proto do Kataru připravily nenápadný vzkaz vůči místním dělníkům a komunitě LGBT+. Zahraniční dělníci stavěli stadiony a další infrastrukturu pro šampionát místy v nelidských podmínkách a stejnopohlavní vztahy jsou zase v Kataru nezákonné.

Spousta hráčů a fotbalových svazů mlčí, ale marketingové týmy fotbalistů USA a Nizozemska přišly s drobným gestem. Američané ve svém tréninkovém centru v Kataru vyvěsí duhové logo, Nizozemci, jeden z možných favoritů turnaje, odevzdají výtěžek z dražby svých dresů ve prospěch zahraničních dělníků.

Duhové logo

Design loga amerického týmu tvoří sedm duhových svislých pruhů pod nápisem „USA“ v tmavě modrých písmenech a je součástí iniciativy Be The Change (Buď změnou - pozn. red.), kterou tým přijal v roce 2020 s cílem inspirovat v otázkách sociální spravedlnosti.

Přečtěte si

Komu bude Václav Němeček na MS v Kataru fandit a proč? Koho řadí mezi favority turnaje? Odpovědi na tyto otázky nabízí speciální vydání podcastu Nosiči vody.

„Když jsme na světové scéně a když jsme na místě, jako je Katar, je důležité upozorňovat na tyto problémy, a o tom je ‚Be the Change‘,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci trenér USA Gregg Berhalter. „Nejen v USA, ale i v zahraničí chceme upozorňovat na sociální problémy. Uznáváme, že Katar udělal pokroky a že došlo k velkému pokroku, ale stále je před námi ještě kus práce.“

Hráči se obávají diskriminace

Organizátoři mistrovství světa ve fotbale, které se poprvé koná v zemi Blízkého východu, tvrdí, že každý bez ohledu na sexuální orientaci nebo původ je vítán. Někteří hráči ale vyjádřili obavy o práva fanoušků cestujících na letošní mistrovství světa, zejména LGBTQ osob a žen, které podle skupin bojujících za práva Katar diskriminuje.

„Jsme tým, který věří v inkluzi, a toto poselství budeme šířit i nadále,“ uvedl americký brankář Sean Johnson. „Místa, kde budeme během mistrovství trénovat a bydlet, jako je hotel týmu nebo prostory pro média, budou obsahovat jak tradiční, tak duhovou značku US Soccer,“ dodal.

Duhový odznak ale tým USA během zápasů na mistrovství světa nosit nebude.

V řadě mezinárodních fotbalových týmů také bylo v poslední době zvykem nosit v duhových barvách kapitánskou pásku. Zda se k tomu tyto týmy ale odváží i v Kataru, je zatím otázkou.

Kapitán francouzského národního týmu Hugo Lloris se však pro agenturu AP vyjádřil, že duhovou pásku nosit nechce. „Samozřejmě mám na toto téma svůj osobní názor. A ten je docela blízký názoru prezidenta (francouzské federace),“ řekl.

„Když jsme ve Francii, když vítáme cizince, často chceme, aby dodržovali naše pravidla, respektovali naši kulturu, a já budu dělat to samé, když pojedu do Kataru. Můžu s jejich názory souhlasit nebo nesouhlasit, ale musím projevit respekt,“ vysvětlil Lloris.

Nizozemci vydraží dresy

Dresy, které nizozemský tým oblékne během mistrovství světa, budou vydraženy na podporu migrujících pracovníků v Kataru. V pondělí to uvedl nizozemský fotbalový svaz (KNVB).

KNVB je jednou z mála fotbalových asociací, která kritizuje lidská práva a pracovní podmínky v Kataru, kde migrující pracovníci a cizinci tvoří většinu z 2,8 milionu obyvatel.

Po konzultaci s hráči se KNVB rozhodla, že výtěžek z internetové aukce bude použit na zlepšení situace migrujících pracovníků.

Mistrovství světa v Kataru se blíží

V Kataru své umění neukážou tři fotbalisté, kteří se umístili v prestižní anketě Zlatý míč francouzského časopisu France Football v první desítce. A nejen oni.

Pořadatelská země letošního fotbalového šampionátu čelí četné kritice. Teď jsou navíc katarské úřady podezřelé z toho, že si platí falešné fanoušky, aby vytvářeli atmosféru.

„Nikomu neuniklo, že zprostředkování turnaje mělo obrovský dopad na migrující pracovníky v Kataru. Pracovali na stadionech, infrastruktuře a hotelovém ubytování za velmi tvrdých podmínek. Budeme na to pamatovat při všech našich tamních aktivitách. Každému je jasné, že tyto podmínky se opravdu musí zlepšit,“ uvedl nizozemský kapitán Virgil van Dijk.

„Doufáme, že naše přítomnost přispěje k právě probíhajícím změnám. Ze zasedacích místností se již pro zlepšení situace migrujících pracovníků udělalo mnoho. Chceme však konkrétně přispět i ze šatny,“ dodal van Dijk.

Nizozemský tým si v Kataru také vyhradí čas na setkání se skupinou asi 20 migrantů, se kterými bude hovořit o jejich pracovních podmínkách a dá jim možnost zapojit se do tréninku mužstva.

Dánské televizi v Kataru přerušili živý vstup

Podmínky, s nimiž se budou muset návštěvníci největšího fotbalového svátku potýkat, na vlastní kůži zažil i reportér Rasmus Tantholdt z dánské televize TV2 Nyhederne. Během živého vstupu z kruhového objezdu, který se nachází v centru hlavního města Dauhá, se objevili lidé, kteří se pokusili natáčení přerušit. Reportérům také vyhrožovali, že jim zničí vybavení.

Tantholdt na twitteru uvedl, že televize již obdržela omluvu od Katarské mezinárodní mediální kanceláře a od Katarského nejvyššího výboru.

Ke kontroverznímu zákroku došlo zřejmě na základě nového nařízení, které katarská vláda vydala v říjnu. Podle toho mezinárodní média nebudou moci natáčet rozhovory s katarskými občany a v Dauhá budou smět natáčet pouze na třech místech, přestože k natáčení získají povolení. Ani s povolením pak nelze natáčet záběry vládních budov, bohoslužebných míst ani univerzit.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované