Hlavní obsah

Notičky: Méně klubů v první lize jako všemocný lék? Ne tak docela

Foto: Profimedia.cz

Pokud vůbec počet prvoligistů redukovat, tak leda ze 16 na 14 mužstev, ne víc. (ilustrační foto)

Reklama

Luděk Mádl v newsletteru Notičky provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání– pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

U fotbalových fanoušků se s velkou mírou zanícení vrací do debat vždy zas a znovu tematika herního systému nejvyšší soutěže, který logicky vyplývá z počtu jejích účastníků.

Takto jsem shrnul nejčastější úvahy příznivců: „Zredukovat! Současných 16 týmů je moc, rozmělňuje se sportovní kvalita. Zato po zúžení tabulky na 14, nebo dokonce jen 12 prvoligistů, by se tam koncentrovala vyšší hráčská kvalita, soutěž by to zatraktivnilo, přilákalo diváky, sponzory, zvýšila by se sledovanost televizních přenosů. A vyšší příjmy z nich by se pak dělily mezi menší počet klubů než dnes, takže by si každý logicky polepšil.“

Cením si toho, že fanoušci o těchto vazbách přemýšlejí a liga jim není lhostejná. S převažující tezí, že případné zúžení soutěže automaticky přinese jen samá zlepšení, bych si ale dovolil polemizovat.

Takže za mě: Pokud vůbec počet prvoligistů redukovat, tak leda ze 16 na 14 mužstev, ne víc. Proč? Jít na pouhý tucet by znamenalo poslat do druholigové chudoby pět či více klubů elitní soutěže. Tedy kvartet „zredukovaných“ klubů a nejméně jeden další navíc, aby měl koho nahradit postupující nováček.

Tak brutální řez by musel projít hlasováním, ve kterém by většina klubů dobrovolně souhlasila s tím, že 5 z nich čeká sestupová polosmrt. A podobný počet klubů se před ní celou sezonu bude třást strachy.

Zatímco fanoušci myslí na lepší zítřky první ligy, její účastníci by naopak museli brát v potaz prudký pokles klubových příjmů v případě sestupu. Druholigisté dostávají nyní z televizní smlouvy jen pár drobečků. Po sestupu navíc prudce klesá mediální, divácký, potažmo sponzorský zájem. Utahují se opasky, řídnou hráčské kádry, propouští se část trenérů a dalších zaměstnanců. Logicky se tak snižuje kvalita všeho, včetně práce s mládeží. Je otázkou, jak moc by reforma pomohla klubům v lize, zcela jisté ale je, že oběti redukce by výrazně poškodila.

Nevěřím příliš ani zaklínadlu „méně účastníků = vyšší kvalita“. Kdyby se vzývaný brutální řez vedl čistě pro příklad podle aktuální tabulky, šly by dolů vedle Karviné i Teplice, Jablonec, Bohemians a Pardubice. Šestice klubů nad nimi je jim přitom výkonnostně velmi blízká. Redukce by tedy neseškrtala žádný nekonkurenceschopný plebs, ale zhruba polovinu z průměrných. Fajn, ale čemu by to pomohlo? V čem by byly zápasy top klubů s průměrnými kvalitnější než před redukcí? V čem by se zvýšila třeba úroveň duelu Zlín–České Budějovice?

Že by se tam zkoncentrovali hráči ze sestupujících klubů? Snad, ale prvoligové kluby by na tohle zkvalitnění svých hráčů musely mít k ruce i patřičně navýšené budgety. Zužovací reforma sama o sobě by nejspíš „klubům středu“ ekonomicky nepomohla nijak skokově. A to zejména při zachování současné „sranda částky“ 150 milionů korun za televizní práva. Jestli je v lize dělíte mezi 12, nebo 16 krků, už je celkem jedno. Spekuluje se o navýšení na 300 milionů korun. Ale teprve až posun někam k 900 milionům korun za sezonu už by po rozpočítání přinesl ligovému průměru viditelnější komfort.

Tady je jádro problému: V podhodnocené TV smlouvě. Tudy je třeba vést hlavní tlak.

Pomůže mu ale nějak redukce počtu klubů? Tím, že odpadnou třeba zápasy Teplice–Pardubice? A ony tam nějaké atraktivnější přibudou?

Zredukovat na 12 až 14 klubů, v tom mají mnozí jasno hned. Obvykle však nedomýšlejí herní systém toho, co zredukovali. Systém, který by nabízel 30 až 35 kol a nejlépe podobný celkový počet zápasů jako dnes. Proč? Protože ve smlouvách s televizemi a sponzory hraje právě počet zápasů důležitou roli. Myslíte si, že pokud třeba 15 procent zápasů v lize ubude, TV a sponzoři zajásají a na penězích přidají? Těžko.

Redukce počtu prvoligových, možná i druholigových týmů, by dramaticky snížila prostor na hřišti pro četné české talenty kolem 20 let. Ti nyní zhusta hrávají pravidelně II. ligu. Mnoho z nich by padlo až na třetiligovou úroveň. Že se opravdový talent typu Hložka prosadí navzdory tomu? Samozřejmě. Ale to i v současném systému. A kolik dalších Hložků tu vidíte?

Zatímco tedy mnozí vidí v redukci klubů I. ligy snadný recept na šťastné zítřky, já si řadou očekávaných kladů nejsem vůbec jist, zato evidentních vážných negativ vidím celou řadu.

Je pravda, že v současném nastavení už ve II. lize takřka nenajdete klub s postupovými ambicemi. Limitem je ekonomika a infrastruktura. Připouštím, že případné snížení počtu klubů v I. lize na 14 by v tomto směru pomohlo. A navíc je, myslím, i snáze proveditelné. Přísný verdikt licenčního řízení, zkoumajícího ekonomické zdraví klubů, by asi redukci o dva týmy zvládl raz dva. A kluby samotné by se pak ani k žádnému hlasování o svém vlastním osudu nedostaly.

Kouzelník týdne: Gerard Piqué

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Hráč Barcelony se otáčí na hřišti i v byznysu.

Když slyší jeho jméno, fanoušci fotbalu netápou. Piqué? Stoper španělské reprezentace a Barcelony, hrával kdysi i za Manchester United. Jo a žije se zpěvačkou Shakirou, vzpomněli by si nejspíš mnozí.

Už méně známá je jeho výrazná aktivita na poli sportovního byznysu. Piqué patří mezi zakladatele firmy Kosmos Holding, která se coby investor, zprostředkovatel nebo jako promotér podílí na řadě velkých projektů. Od šéfů světového tenisu dostal Kosmos do péče tradiční týmovou soutěž o Davisův pohár a okamžitě totálně přetvořil její hrací a televizní formát, aby byl výnosnější. Co je podstatné, světovému tenisu garantuje příjem 3 miliardy dolarů.

Kosmos Holding vlastní několik menších fotbalových klubů, angažuje se v e-sportu a obchodu s vysílacími právy na fotbalové akce, třeba na turnaj Copa America.

V tomto týdnu se objevily v médiích úryvky Piquého telefonického rozhovoru s Luisem Rubialesem, šéfem španělské fotbalové asociace. Týkaly se přesunu španělského Superpoháru, miniturnaje pro čtyři týmy, do Saúdské Arábie.

„Zaplatí se 8 milionů eur Madridu, 8 milionů Barce, dalším dvěma účastníkům 2 a 1 milion. A vy jako federace si necháte zbytek, přemýšlej o tom,“ dodal Piqué. Hovořil o profitu 40 milionů eur pro španělskou asociaci. Kdyby se akce hrála na Pyrenejském poloostrově, výdělek svazu by činil 3 miliony eur.

Víc vydělá na „arabské“ verzi akce i samotný Kosmos Holding, šestiletá smlouva mu každoročně zajišťuje 4 miliony eur. Stačilo vše vymyslet, propojit a dotáhnout k realizaci.

To všechno, spolu se svými partnery a investory ve firmě, zvládá Gerard Piqué coby stále ještě aktivní hráč Barcelony. Velký kouzelník, klobouk dolů!

Zásahy týdne

Cipro, nebo Trpišovský? Tvůrci podcastu Nosiči vody porovnali mimo jiné dva nejúspěšnější týmy Slavie v moderní éře.

Kouzla šejků. Pokusy UEFA vymáhat dodržování pravidel finančních regulací versus neustálé snahy bohatých arabských vlastníků klubu Manchester City, jak pravidla obcházet. To je už léta evergreen evropského fotbalu. A Karel Tvaroh podle zahraničních médií přiblížil jejich nová zjištění.

Kauza Becker. Vzpomínáte si ještě na německou tenisovou superstar Borise Beckera? Světu se teď připomněl neblaze, soud řeší jeho nesplácené dluhy.

Co trefili jinde

Gretzkyho jediné MS. Nejlepší hokejista všech dob Wayne Gretzky hrával ve finiši sezony obvykle zápasy Stanley Cupu. Jednou ale na MS přijel. A Luboš Brabec o tom sepsal pěkný příběh. (První poločas)

Kam se díváš, Kevine? Pozoruhodná vědecká analýza zkoumala při různých situacích v utkání směr a další parametry pohledu Kevina de Bruyneho. A vyvodila z toho i závěry, jak na tomto svém specifickém projevu hráč Manchesteru City při hře profituje. (Twitter)

Ramadán a Premier League. Fotbalistů vyznávajících islám v anglické lize přibývá. Jak tam tedy nyní řeší omezující podmínky postního měsíce ramadánu? (BBC)

Zatímco hokejisté závěr sezony s play off milují, tzv. Finále Fortuna ligy, známé obvykle jako nadstavba boje o titul či záchranu, zatím fotbalovým fanouškům k srdci tolik nepřirostlo.

Uvidíme, zda tomu očekávaný dramatický finiš, věřme, že v lepším počasí a bez covidových trablů, tentokrát napomůže.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované