Hlavní obsah

Rekordně drahá posila německého giganta chce trofeje, kritici kroutí hlavami

Foto: Profimedia.cz

Harry Kane jako nová posila Bayernu Mnichov.

Reklama

Co se řešilo celé léto, stalo se krátce před začátkem anglické Premier League a německé Bundesligy. Hvězdný střelec Harry Kane přestoupil za rekordní částku 120 milionů eur z Tottenhamu Hotspur do Bayernu Mnichov.

Článek

Očekávala se velká sláva, ale jeho první vystoupení v novém prostředí za moc nestálo. V bitvě o německý Superpohár podlehl Bayern Mnichov velkému konkurentovi RB Lipsko 0:3. Kane nastoupil několik hodin po podpisu smlouvy, ve 63. minutě střídal francouzský talent Tela, vysoké porážce ovšem nezabránil.

První trofej, kterou mohl hned v novém angažmá polaskat, nezískal.

Rekordní částka

Anglický reprezentant se stal nejdražším hráčem v historii německé Bundesligy. Bayern Mnichov, který je jinak proslulý promyšlenými výdaji a nešroubuje spirálu peněz do nesmyslných výšin, za něj zaplatil v základu 100 milionů eur (2,4 miliardy korun) plus bonusy, takž už teď částka nabobtnala na 120 milionů eur (2,88 miliardy korun).

Výši přestupové částky zkritizoval Stefan Effenberg, dlouholetý kapitán Bayernu. „Suma, kterou za něj zaplatili, je horentní. Už z pohledu na jeho věk, teď mu bylo třicet, nemá cenu sto milionů,“ uvedl ve své glose pro portál t-online.

Není sám, kdo rozhodnutí vedení klubu koupit anglického střelce zpochybňuje. „Harry Kane je v současnosti bezpochyby jedním z nejlepších útočníků na světě. Takže stojí za takovou částku ve vztahu k šíleným cenám na současném přestupovém trhu,“ rozebírá Manfred Münchracht, šéf fotbalového oddělení německého časopisu Kicker.

Hledí však i do budoucnosti, Kane podepsal smlouvu na čtyři roky, do června 2027. „Rozhodující otázka souvisí s jeho fyzickou formou,“ uvádí německý publicista. „Jeho styl hry je poměrně pracný a vyčerpávající, protože není jen v pokutovém území a kolem něj,“ poukazuje na hráčův akční rádius. „Možná si dokáže udržet tuto světovou úroveň ještě dva roky, pravděpodobně ne déle, což by jeho současnou nákupní cenu příliš prodražilo,“ upozorňuje.

Prodej dresů - odhad milion kusů

Nová akvizice si je toho vědoma. „To je hodně peněz,“ připouští. „Samozřejmě cítím odpovědnost. Budu se to snažit nějak splatit,“ slibuje. Myslí na vstřelené góly, které povedou k úspěchům. A trofeje přinášejí finanční zisky.

Hvězda světového formátu s patřičným charismatem však umí nasypat pokladnu i mimo hřiště. A bavorský klub marketing a merchandising rozhodně umí. První den po zvěsti, že Kane přichází do Bayernu, se prodalo přes deset tisíc dresů s jeho jmenovkou. Jeden v přepočtu za čtyři tisíce korun, do kasy vklouzlo bez kopnutí do míče 40 milionů korun.

A odhad prodejců je milion prodaných kusů, navíc se k nim přidruží další suvenýry. Záleží pouze na jediném – aby se londýnskému rodákovi podařilo získat srdce fanoušků, a aby do klubové síně slávy přibývaly trofeje.

Harry Edward Kane

Narozen 28. 7. 1993, Londýn

hráčská kariéra

Ridgeway Rovers (1999-2001), Arsenal FC (2001-2002), Ridgeway Rovers (2002-2004), Watford FC (2004), Tottenham Hotspur (2004-2011), Leyton Orient (2011), Millwall FC (2012), Norwich City (2012-2013), Leicester City (2013), Tottenham Hotspur (2013-2023), Bayern Mnichov/Německo (2023).

Reprezentace Anglie: 2015-2023 (84/58)

Úspěchy: vicemistr Evropy 2020, nejlepší střelec mistrovství světa 2018 v Rusku (6 gólů), třikrát nejlepší střelec anglické Premier League 2015/2016 (25 gólů), 2016/2017 (29) a 2020/2021 (23)

Vyznamenání: Most Excellent Order of the British Empire - Řád britského impéria (2019), Freedom of the City of London – Čestný občan města Londýna (2023)

Obavy z adaptace

Jestli se mu bude dařit, je další důležitá otázka. „V minulosti bylo pro anglické hráče obtížné přizpůsobit se zahraničním ligám, málokdo měl úspěch,“ připomíná Münchracht. A dokládá to na Bayernu. Owen Hargreaves, Omar Richards či skotský útočník Alan McInally sice vlepili nějaké listy do klubové kroniky, ale legendami se rozhodně nestali. „Nevíme, zda bude Kane výjimkou,“ přemýšlí německý novinář.

S krokem vedení mnichovského klubu se moc tedy neztotožňuje. „Do Kanea bych neinvestoval tolik peněz, ale raději bych zkusil podepsat hráče, který je mladší, ale již prokázal svou třídu a potenciál se rozvíjet,“ doporučuje. „Jako jsou Randal Kolo Muani nebo Christopher Nkunku,“ přímo nabízí.

Pod řádky se dá vyčíst, že s francouzskými hráči má Bayern blahobytné zkušenosti.

Touha po trofeji

Od nejlepšího střelce mistrovství světa 2018 v Rusku a trojnásobného krále kanonýrů anglické Premier League se góly očekávají. „Je to rozdílový hráč,“ uznává Effenberg. „V Bayernu se to teď změní. A konečně zacelí mezeru jako hrotový útočník,“ vzpomíná na polského lovce Roberta Lewandowského, který se jako jediný dokázal přiblížit či v několika ohledech i vyrovnat historické legendě Gerdu Müllerovi.

Teď je tu Kane.

Přestože už má na krku tři křížky, sází se na jeho hladovost. Žádnou velkou trofej přes nesmírně bohatou a gólově zářivou kariéru totiž ještě nevyhrál. Dobře si to uvědomuje. „Jsem tady, abych s tímhle týmem vyhrál Ligu mistrů,“ prohlašuje sebevědomě.

Cíle si klade skutečně vysoké. „Chci hrát na nejvyšší úrovni, chci hrát o Ligu mistrů a hrát o tituly. Bayern mi k tomu dává příležitost,“ rozpoznává, do jakého fotbalového gigantu světového věhlasu přestoupil.

A připustil, že by se toho v Tottenhamu nedočkal.

Kohouti smutně kokrhají

V londýnském klubu vyrostl (přišel do něj ve třinácti letech), mimo krátkých hostovacích epizod v něm strávil celou dosavadní kariéru. A najednou je pryč. „Vedení si však dobře vyhodnotilo, jakou obrovskou částku za třicetiletého útočníka dostalo,“ vlastně schvaluje transakci český brankář Radek Černý, jenž v Tottenhamu působil tři roky (2005-2008) a zůstal stále jeho příznivcem.

Šlo o nabídku – částku, která se neodmítá. „Připomíná mi to situaci, kdy odcházel Gareth Bale, jenž v létě 2013 přestoupil do Realu Madrid za sto milionů eur, což byl tehdy nejdražší přestup na světě,“ srovnává bývalý český reprezentant.

Jestli však velšský fotbalista byl výborný kšeft, Kane je jiný případ. Odešla klubová legenda. Ve 317 zápasech Premier League vstřelil 213 gólů, devětkrát byl nejlepším střelcem týmu. V oficiálních duelech za klub, který má ve znaku kohouta, si napočítal 280 přesných zásahů, až za ním je s 268 trefami Jimmy Greaves, mistr světa 1966.

Fanouškům se stýskat bude. „Jsou však trochu specifičtí,“ poukazuje Černý. „Jsou rozptýlení po celém Londýně, po celé zemi, nejsou vázáni k jedné čtvrti,“ vysvětluje. „Proto ani odchovanec nepožívá takové přízně. Kane se řadí mezi hráče, kteří do klubu přišli třeba na sklonku kariéry jako Gascoigne, německý útočník Klinsmann nebo francouzský technik Ginola,“ vypočítává.

Rovněž nevylučuje, že se Kane mezi kohouty někdy vrátí. „Má smlouvu na čtyři roky, když se bude udržovat kondičně a výkonnostně, ve 34 letech nebude ještě nikterak starý,“ rozjímá Černý.

Nyní se však Kane vydal na dráhu dobývání velkých trofejí.

Reklama

Doporučované