Hlavní obsah

Salah vydal prohlášení ke konfliktu v Gaze. Zvítězit musí lidskost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Salah v zápase Liverpoolu a Brightonu.

Reklama

Prohlášení špičkových fotbalistů k válce na Blízkém Východě jsou spíše výjimečná, Salaha k němu vyzývala například egyptská média.

Článek

Egyptský útočník Mohamed Salah, hájící barvy Liverpoolu, zveřejnil prohlášení, v němž vyzývá světové vůdce, aby zabránili dalšímu zabíjení nevinných lidí v eskalujícím konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Jednatřicetiletý Salah, pro Liverpool nepostradatelný hráč, o jehož služby intenzivně projevují zájem kluby ze Saúdské Arábie, se na síti X vyslovil pro to, aby byla zahájena okamžitá humanitární pomoc pro lidi v Gaze.

„Lidé z Gazy naléhavě potřebují jídlo, vodu a zdravotnické potřeby,“ řekl Salah ve videu.

Izraelská válečná letadla a dělostřelectvo bombardují Gazu v reakci na bezprecedentní útok na Izrael, kdy 7. října palestinští teroristé z vládnoucího Hamásu zabili 1400 lidí.

Útoky na Gazu si vyžádaly smrt více než 3000 lidí.

V úterý večer v nemocnici v Gaze zahynuly stovky lidí po náletu. Palestinští představitelé tvrdí, že výbuch v arabské nemocnici Al-Ahlí způsobil izraelský letecký útok. Izraelská armáda ale uvádí, že to byl výsledek neúspěšného raketového odpalu Palestinského islámského džihádu.

„Bylo tam příliš mnoho násilí, žalu a brutality,“ řekl Mohamed Salah. Scény z nemocnice označil za děsivé.

Vyjádření špičkových fotbalistů na Salahově úrovni ke konfliktu v Gaze jsou spíše výjimečná. Salah byl kritizován egyptskými médii, že nevyužil svůj vliv, aby se vyslovil k tomu, co se děje na Blízkém východě. Ve středu se pak na jeho účtu na sociální síti X objevilo zmíněné prohlášení.

Obránce Atál vyřazen z Nice

Velký rozruch vyvolalo dění kolem obránce francouzského Nice Jusefa Atála. Alžířan byl vyřazen z kádru svého týmu poté, co sdílel na svém instagramu video palestinského kazatele s projevy antisemitismu. Zaznělo například, že Bůh by měl všechny židy poslat do temnoty. Atálův zaměstnavatel a momentálně druhý celek Ligue 1 hráče suspendoval. „Hráč přiznal svoji chybu a veřejně se omluvil. Celou záležitost ale i tak bereme se vší vážností, takže jsme se rozhodli pro jeho vyřazení z kádru až do odvolání,“ stálo v klubovém prohlášení.

Reklama

Doporučované