Hlavní obsah

Síla Bayernu začíná už na schodech. Co večer čeká Viktorii Plzeň

Allianz Arena umí udělat opravdový fotbalový kotel. Na co se má Plzeň připravit?Video: Seznam Brand Studio, Seznam Zprávy

 

Reklama

Speciální sklon tribun, dokonalá akustika a trávník, který dostává lepší péči než vy doma v koupelně. Allianz Arena v Mnichově nabízí neuvěřitelné fotbalové podmínky. Pojďte se do ní podívat.

Článek

Matúš Kozáčik, bývalý brankář fotbalové Viktorie Plzeň, vyprávěl kdysi o zápasu proti Bayernu, který odchytal v Mnichově. Když hráči prošli tunelem Allianz Areny a vyběhli po schodech před sedmdesátitisícový kotel, rozklepala se jim kolena.

Kozáčik měl v té době – stejně jako mnoho jeho spoluhráčů – odehráno na velkých stadionech dost utkání, ale tohle prý bylo něco neuvěřitelného.

Viktoria Plzeň dnes večer v Lize mistrů opět nastoupí na domácí půdě bavorského velkoklubu. Reportéři Seznam Zpráv si pocity hráčů vyzkoušeli nanečisto. Zuzana Hodková a Jindřich Šídlo prošli stejnou cestou, kterou v podvečer – už ale s diváky na tribunách – půjdou svěřenci trenéra Michala Bílka.

Jaká je Allianz Arena pohledem zblízka?

Samočisticí nafukovačka

Aréna sice není nejnovějším stadionem v Evropě – postavena byla už v roce 2005 –, a dokonce není ani největší v Německu (Signal Iduna Park, kde hraje Borussia Dortmund, je ještě větší), ale i tak je to na první pohled impozantní dílo.

„Nafukovací člun“, jak se jí díky systému samočisticích polštářů na povrchu říká, má rozlohu téměř 6,5 tisíce metrů čtverečních a kapacitu více než 75 tisíc lidí. Speciální konstrukce stadionu a systém vnitřního ozvučení dokážou uvnitř udělat opravdový kotel.

Už když si během prohlídky zakřičela „gól“ 15členná skupina při exkurzi arény, rozléhalo se to po celém stadionu. Až budou křičet desítky tisíc lidí, bude to rachot. Že by Plzeň udržela čisté konto, se alespoň před zápasem a pohledem kurzů vypsaných bookmakery, nezdá pravděpodobné.

I nejvýše položená sedadla jsou navíc pouhých sedm metrů nad úrovní trávníku. Sklon jednotlivých tribun se mění tak, aby měli diváci v celé aréně perfektní výhled a hřiště na dosah. Úhel, ve kterém jsou jednotlivé sekce tribuny vystaveny, je svými parametry přirovnáván ke skokanskému můstku.

Trávník má světlo a teplo i v mrazech

Obrovská péče je tu věnována trávníku. Starají se o něj tři zaměstnanci a jeho stav monitoruje množství senzorů. Jeho teplota totiž ani v zimě neklesá pod 8 stupňů. Je pravidelně vyhříván, zavlažován a osvětlován, aby měl i ve dnech, kdy je zataženo, dostatek slunečních paprsků. K osvětlování se využívají speciální pojízdné konstrukce se světly. Dříve byla jasně žlutá, dnes je střídají fialová LED světla. Díky nim náklady na svícení trávníku klesly o 20 procent.

Právě energie jsou teď v aréně velké téma. V den zápasu má totiž stadion spotřebu jako menší město. I tady se tak šetří. Exkurze končí dříve, aby nebylo nutné tolik svítit a hlavně – pohasla celá aréna. Venkovní osvětlení polštářů je dnes už využíváno pouze v den zápasu.

Za 60 let čestný člen

Už před dvaceti lety vyšla samotná stavba na 340 milionů eur, dalších 210 milionů pak stála infrastruktura kolem. Stadion je vlastně i největším evropským parkovištěm – ve čtyřech podlažích tu může parkovat 10,5 tisíce aut a 350 autobusů.

A teď pár statistických údajů. Do arény je prodaných 48 tisíc permanentek, 2 tisíce míst je vyhrazených pro sponzory a zhruba tisícovka míst je pro čestné hosty. Čestným hostem se přitom může stát úplně každý fanoušek. Podmínkou je, že musí vlastnit permanentku déle než 60 let.

Mimochodem, vstupenka ke stání na Bundesligu tu stojí 17 eur. Lístky k sezení pak začínají na 40 eurech.

Nahrávky & Nabíječky

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Zuzana Hodková a  Jindřich Šídlo.

Jindřich Šídlo, autor satirického pořadu Šťastné pondělí, se společně s moderátorkou SZ Byznys Zuzanou Hodkovou vydal na dva zápasy české fotbalové reprezentace proti Portugalsku a Švýcarsku. Politický komentátor a moderátorka jsou v patách Tomáši Vaclíkovi, Cristianu Ronaldovi i dalším fotbalovým osobnostem a své zážitky zachycují v sérii netradičně pojatých videí.

Reklama

Doporučované