Hlavní obsah

Slávistická vzpomínka na Servette. Odlet do Ženevy zrušil teroristický útok

Foto: Profimedia.cz

Slavia začíná cestu Evropskou ligou v Ženevě (na snímku její trenér Jindřich Trpišovský při tradičním rituálu po zápasech Slavie).

Reklama

Slavii čeká v prvním duelu základní skupiny Evropské ligy celek Servette Ženeva. Má mu co vracet, v ročníku 2001/2002 přes něj nepřešla v Poháru UEFA. Utkání bylo poznamenáno útokem na newyorská „dvojčata“.

Článek

Ten den se svět skutečně změnil a fotbal nebyl důležitý.

11. září 2001 letadla amerických linek unesená islámskými fanatiky narazila v krátkém časovém úseku do obou věží Světového obchodního centra v New Yorku. Jižní věž se zřítila v 9:59 místního času (56 minut po zásahu), v Česku bylo o šest hodin více. Severní ji následovala v 10:28.

Další letadlo v rukou teroristů zasáhlo Pentagon.

Celý svět byl činem ochromen.

Když se prokázalo, že teroristé použili k útokům unesená letadla, byl značně omezen a na několik dnů úplně zastaven letecký provoz. A zápasy evropských pohárových soutěží odloženy.

Odložené zápasy

Střetnutí, která byla na pořadu v den teroristického útoku, tedy 11. září, proběhla podle původního plánu. Viktoria Žižkov, která na začátku milénia patřila mezi nejlepší české kluby a bojovala dokonce i o mistrovský titul, remizovala bez branek v azylu na Strahově s rakouským Tirolem Innsbruck. Utkání mělo výkop v 17:30, tedy necelé tři hodiny po nárazu prvního letadla do jižní věže.

Všechna ostatní utkání plánovaná na následující dny byla po zásahu UEFA odložena o týden. Ve středu 12. září měla Sparta v Lize mistrů nastoupit v Moskvě proti místnímu Spartaku. Jelikož podle harmonogramu se měla už 18. září střetnout v Mnichově s Bayernem, utkání se přeložilo až na 23. října.

Tři čeští zástupci měli svá vystoupení naplánována na čtvrtek 13. září. Nehrálo se, nový termín byl stanoven o týden později na 20. září. Slovan Liberec v česko-slovenském souboji porazil Slovan Bratislava 2:0, Marila Příbram rozdrtila slavně francouzský CS Sedan 4:0, Sigma Olomouc tímto poměrem padla na půdě španělské Celty Vigo.

A Slavia nastoupila v Ženevě.

Čekání na letišti

Po smolném vyřazení v boji o Ligu mistrů, kdy v předkole nepřešla přes řecký Panathinaikos, si na švýcarského soka troufala. Podle původního plánu ve středu 12. září v dopoledních hodinách se výprava shromáždila na pražské Ruzyni a měla se speciálem přesunout do metropole švýcarského kantonu.

Nikam se neletělo. „Už jsme byli odbavení, když nám oznámili, že se let ruší,“ vzpomíná stoper týmu Adam Petrouš. „Vyzvedli jsme si zavazadla, kustodi sportovní vybavení a přesunuli jsme se do Edenu, kde nám trenér Pešice připravil krátký kondiční trénink,“ popisuje, co se dělo.

O newyorské tragédii všichni pochopitelně věděli. „Já seděl v úterý v obýváku po tréninku a viděl v televizi, co se stalo,“ líčí bývalý český reprezentant. Vysloveně osobní vztah má k tomu datu útočník Luděk Zelenka. „Mám 11. září narozeniny,“ listuje v kalendáři. „Slavili jsme moje sedmadvacetiny u sestry a trochu jsem to přehnal,“ neskrývá porušení životosprávy.

Obavy, co se bude dít, znepokojovaly celý svět. „Napadlo mě, jestli cesta letadlem bude bezpečná, ale bylo to naše zaměstnání, neřešil jsem to,“ přiznává Petrouš.

Stejně jako to, že si hráči i jejich rodiny po zrušení letu oddechli. „Fotbal v té době nebyl na prvním místě,“ zdůrazňuje.

Ztráty hradila UEFA

Zrušení letu a zápasu způsobilo organizační změny. „O tom, že se neletí, nás informoval Roman Vik,“ poukázal tehdejší generální sekretář pražského klubu Zdeněk Kudela na podnikatele, který byl v té době jednatelem společnosti Travel Service. Jako velký slávistický fanoušek se o vše staral.

Také člen nejvyššího vedení měl pochybnosti, zda se vůbec bude hrát. „Já se o útoku na ‚dvojčata‘ dozvěděl v restauraci na Kladně, kde jsem čekal, až můj syn skončí hokejový trénink ve starším dorostu,“ vybavuje si Kudela. „Dívali jsme se na televizní šoty společně s televizním komentátorem Otou Černým,“ připomíná legendu kladenského sportu.

Slavia a Servette

  • Servette Ženeva – Slavia Praha 1:0 (0:0), 20. září 2001, Ženeva, úvodní utkání 1. kola Poháru UEFA
  • Gól: 75. Oruma Rozhodčí: Douros (Řecko) Diváků: 5286
  • Sestava Slavie: Václavík – Müller – A. Petrouš, Šuškavčevič (79. Sedláček), Sankovič – L. Došek, Dostálek, Gedeon, Kuchař (88. Svoboda) – T. Došek, Zelenka (65. Švancara). Trenér Josef Pešice

Jelikož se střetnutí odložilo, bylo potřeba provést mnoho organizačních změn. „Zrušit hotel, transfery z letiště, stravování,“ vypočítá Kudela. Odložilo se nakonec o týden, bylo nezbytné všechno znovu zajistit. „Co se týče letadla, nebylo to složité, všechno měl pod kontrolou Roman Vik a hodně mu také pomáhal Jiří Šimáně, další velký slávista,“ odkrývá vztah dalšího významného podnikatele.

Finanční ztráty žádné nebyly. „UEFA všechno kompenzovala,“ prohlašuje Kudela.

Chaos ve vzduchu

Letělo se o týden později a příjemné pocity to moc nebyly, hrůzné obrazy z pádu Světového obchodního centra byly ještě v živé paměti. „Bylo to v duši,“ neskrývá Petrouš. „Napadlo mě, a určitě nejen mě, co asi prožívali cestující, když zjistili, co se děje, a došlo jim, co je čeká,“ nepopírá stavy úzkosti. „Ale byla to naše práce, UEFA to vyhodnotila jako bezpečné, nemělo smysl se tím zaobírat.“

Tisíce odložených letů vykonaly ve vzdušném prostoru své. Bylo přeplněno, doslova chaos. „Při návratu zpět, kdy na palubě byla mizerná nálada po zbytečné porážce 0:1, jsme se najednou propadli asi o sto metrů,“ vybavuje si Kudela. „Kapitán Petr Jirmus, mnohonásobný mistr světa v akrobatickém létání, jen poznamenal, že nás kousek minula vojenská stíhačka a vytvořila malé vakuum,“ otřepává se ještě teď.

Na palubě nebylo veselo. „Já se nikdy nebál, proto jsem zachraňoval ty, kteří byli z létání doslova podělaní, jako bratři Doškové,“ odhaluje svou samaritánskou činnost Zelenka. „I Ríša Dostálek měl s ledasčím potíže, ale ten se zabořil do sedadla, ponořil se do sebe a s nikým nemluvil,“ dodává dalšího člena kádru, který pobyt ve vzduchu příliš nemiloval.

Nedávná tragická událost za oceánem se vymazat nedala.

Zklamání z vyřazení

Nepříjemnou vzpomínku na dvojzápas se švýcarským protivníkem umocňuje fakt, že Slavia hned v prvním kole Poháru UEFA vypadla. Venku v úvodním dějství prohrála nejtěsnějším rozdílem, v odvetě si však troufala. „Byli jsme herně lepší, zahodili šance, věřili jsme, že to otočíme,“ nezastírá Petrouš.

Jenže všechno dopadlo jinak. Hbitý nigerijský útočník Wilson Oruma skóroval i ve druhém duelu, na jeho gól odpověděl až minutu před koncem Petrouš. „Přišel hodně pozdě, aby se s tím dalo ještě něco udělat,“ krčí rameny střelec vyrovnávacího gólu, který už nic neřešil. Nepomohlo ani to, že v závěru se vydal na zteč při standardní situaci i brankář Michal Václavík.

Slavia na Servette v pohárové Evropě nemá nejlepší vzpomínky. „Bylo to velké zklamání,“ netají Petrouš. „Když víte, že na někoho máte, a jste i v obou zápasech lepší, tak neúspěch hodně bolí,“ upozorňuje, jak může být fotbal často nespravedlivý.

Nyní může švýcarskému klubu na sportovním poli všechno vrátit. O jiné komplikace však rozhodně nestojí.

Reklama

Doporučované