Hlavní obsah

V Edenu to mohlo vypadat i hůř. Fanoušci Ajaxu zdemolovali vlastní stadion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Nedělní zápas Ajaxu s Feyenoordem.

Reklama

Výtržnosti fanoušků zasáhly jak fotbalové derby „pražských S“, tak Ajaxu s Feyenoordem v Nizozemsku. V Amsterodamu ovšem rozhodčí v průběhu druhého poločasu neváhal zápas přerušit.

Článek

Při nedělním derby pražské Sparty a Slavie na hřišti nebyla nouze o tvrdé zákroky a bitky, po potyčce dostali červenou kartu kapitáni Jan Bořil ze Slavie a hostující Ladislav Krejčí. Derby nakonec skončilo nerozhodně 1:1, nevřelo to ovšem jen na hřišti, ale i mezi fanoušky.

Zápasu předcházel pochod sparťanů Prahou, fanoušci obou týmů pak při zápase používali dělobuchy a světlice. Emoce vyvolal zejména moment několik minut před koncem zápasu, kdy vylétly dělobuchy ze sektoru Sparty mezi fanoušky domácích. Chování fanoušků má pro podezření z trestného činu podle Novinek.cz řešit policie. Fanoušci Slavie a Sparty si účty vyřizovali i po skončení zápasu před stadionem, jak ukazuje video webu Sport.cz.

V kontextu dění na derby Sparty a Slavie je zajímavé, že nedělní zápas mezi Ajaxem Amsterodam a rivalem Feyenoordem Rotterdam byl přerušen a nedohrál se poté, co na amsterodamském hřišti se děly podobné věci jako v Edenu, jak informovala britská BBC.

V prvním poločase zápasu musel rozhodčí Serdar Gözübüyük dvakrát zastavit hru, protože nespokojení fanoušci Ajaxu na domácím stadionu používali pyrotechniku a házeli na hrací plochu světlice a další objekty, jako například plastové kelímky.

Ajax totiž už v první polovině zápasu prohrával o tři góly, přičemž třetí gól Igora Paixaoa vyvolal první silnou reakci nespokojen domácích příznivců.

Nápis na velkoplošné obrazovce na stadionu sice fanouškům Ajaxu připomínal, že „zapalování pyrotechniky je zakázáno“, příznivci tuto zprávu ovšem ignorovali. V 56. minutě se problém se světlicemi opakoval, a rozhodčí tak zápas v momentě, kdy hostující Feyenoord stále vedl v Johan Cruyff Areně 3:0, definitivně ukončil.

Fanoušci Ajaxu, šestatřicetinásobného nizozemského mistra, mají k nespokojenosti důvod. V této sezoně Ajax vyhrál pouze jeden ze čtyř odehraných ligových zápasů a nachází se na 13. místě - dva body nad sestupovými pozicemi. Tým prožívá nejhorší start do sezony od roku 1965. Ajaxu se nicméně přestalo dařit již na konci minulé sezony - tehdy skončil na třetím místě a poprvé po 13 sezonách se nekvalifikoval do Ligy mistrů, titul získal Feyenoord.

Ajax nicméně okamžitě jednání svých fanoušků odsoudil. „Takové chování do Ajaxu nepatří,“ uvedl klub Ajax v prohlášení bezprostředně po zápase.

Vedení a dozorčí rada Ajaxu se od jednání fanoušků, které vedlo k přerušení zápasu s Feyenoordem a následným výtržnostem, distancovaly v prohlášení, které zveřejnily na webových stránkách. „Zklamání ze špatného začátku sezony je pochopitelné, ale nikdy nemůže být příčinou výtržností. Omlouváme se všem, kteří se necítili bezpečně nebo se jich výtržnosti jakýmkoli jiným způsobem dotkly,“ uvedl klub.

„Pro celou organizaci je to velmi těžké. Je to jeden z nejdůležitějších zápasů v nizozemském fotbale a jeho odvolání je nesmírně smutné. Je to špatný začátek sezony. Chápeme to zklamání. Ale vyjadřovat ho tímto chováním, to neschvalujeme,“ prohlásil na tiskové konferenci ředitel Ajaxu pro všeobecné záležitosti Jan van Halst.

Feyenoord sice Ajax deklasoval, vítězství je ovšem i podle manažera týmu hořkosladké. „Je obzvlášť nepříjemné, že zápas skončil takto. Vzali nám šanci na něco velmi krásného. Chápeme rozhodnutí, které rozhodčí učinil, ale necítíme pocit vítězství a rozhodně nebudeme nastupovat do autobusu spokojeni,“ reagoval manažer Feyenoordu Arne Slot.

Potíže pokračovaly i poté, co bylo střetnutí, proslulé jako De Klassieker, přerušeno. Hráči a členové realizačního týmu Feyenoordu museli po nějakou dobu zůstat v šatně, dokud nebylo možné bezpečně odejít.

Fanoušci totiž mezitím demolovali stadion zevnitř i jeho okolí, přímo před stadionem pojmenovaném po legendárním nizozemském trenérovi a hráči Johanu Cruyffovi se potom dostali do střetu s jízdní policií.

Výtržníci zdemolovali hlavní vchod na stadion a zničili okna. Amsterodamská policie nakonec musela použít slzný plyn, aby výtržnosti fanoušků před stadionem zastavila. Dva policisté přitom byli zraněni, informovala policie.

Později místní policie podle webu Parool uvedla, že se někteří z domácích příznivců dokonce pokusili vniknout na hřiště a že během utkání a bezprostředně po něm zadržela 15 podezřelých osob.

Ajax na celou záležitost reagoval i interně a s okamžitou platností se rozloučil s ředitelem pro fotbalové záležitosti Svenem Mislintatem. Klub podle webu De Telegraaf původně oznámil, že rozhodnutí bylo přijato po vzájemné dohodě, později ale informoval, že Mislintat byl vyhozen.

Ajax počítá s tím, že zbytek zápasu se bude dohrávat, Feyenoord takový postup odmítá. Rychlé dohrání zbytku utkání je navíc téměř nemožné. Ajax hraje už ve středu proti FC Volendam a Feyenoord má na úterý naplánovaný tréninkový zápas. Rozhodnout by vedení nizozemské Eredivisie mělo v nejbližších dnech.

Reklama

Doporučované