Hlavní obsah

Heroická bitva na MS v ragby. JAR přetlačila Francii o jediný bod

Foto: Getty Images, Getty Images

Cheslin Kolbe zatápí francouzským zadákům.

Reklama

Čtvrtfinále Irsko – Nový Zéland označovali mnozí za předčasné finále. Omyl. Zápas Francie–JAR byl napínavější, naprosto nervy drásající. Francouzi nakonec prohráli 28:29 a převahu na šampionátu tak má opět jižní polokoule.

Článek

Semifinále světového šampionátu budou hrát JAR, Nový Zéland, Argentina a jediný zástupce Evropy – Anglie.

Hlavní favorité, světové jedničky Irové a dvojky Francouzi, jsou ze hry. Vypadá to, že o titul si to rozdají obhájci titulu Jihoafričané s Novozélanďany. Ale pozor, tohle MS přineslo už nejedno překvapení.

Vraťme se k víkendovému utkání titánů. Byl to neuvěřitelný zápas. Dramatický, rychlý, tvrdý… Ještě v 64. minutě to vypadalo, že Francie nemůže prohrát a že bude hlavním favoritem celého turnaje. Reprezentanti galského kohouta v čele se zázračně uzdraveným kapitánem Antoinem Dupontem doslova létali po hřišti. Byli výbušní, nezadržitelní, kreativní. JAR se za stavu 25:19 pro Francii zdála bez šance.

Jenže pak přišel zlom. Vlastně už několikátý v utkání.

Najednou Eben Etzebeth pětkou přiblížil JAR k Francii na jediný bod. Handré Pollard následující konverzí, kopem na bránu, poslal „Springboks“ do vedení 26:25. Vzápětí přišel trestný kop a JAR vedla 29:25.

Francouzi věděli, že musejí položit pětku, aby vyhráli, ale to se jim přes obří snahu nepodařilo. Trestným kopem jen snížili na rozdíl jediného bodu a u toho nakonec zůstalo.

Kdo byl nejlepší na hřišti? Těžko určit jedno jméno. Zkusme třeba Jihoafričana Cheslina Kolbeho. Hbité křídlo položilo jednu pětku a v dalším průběhu utkání ukazovalo, co je zač. Jen 170 cm vysoký hráč se stovkou za 10,7 sekundy pronikal dravě do nitra francouzské obrany a neskutečně zatápěl dvoumetrovým a víc než stokilovým soupeřům. Určitě má na vítězství „Springboks“ velkou zásluhu. Stejně jako mlýnová spojka Faf de Klerk, již zmíněný Etzebeth nebo výborný kopáč Pollard.

U Francouzů zářili Cyril Baille nebo Thomas Ramos, ale nestačilo to. Nakonec rozhodla obrovská zkušenost už trojnásobných mistrů světa z Jihoafrické republiky. Trenér JAR Jacques Nienaber naordinoval přísnou taktiku a perfektně v závěru střídal. Bylo to o fous, ale kdo utkání viděl, musí uznat, že JAR bude stát na hraně třetího světového titulu.

Aktualizace: opravili jsme údaj o počtu titulů z MS u týmu JAR

Reklama

Doporučované