Hlavní obsah

Carla a její hokejistky. Češky stojí na prahu historického úspěchu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Carla MacLeodová na střídačce českého týmu na loňském MS, odkud Češky přivezly bronz.

Reklama

České hokejistky bojují znovu o medaile na mistrovství světa. Je to už po druhé za sebou a potvrzuje se tím, že definitivně patří do světové špičky.

Článek

Cesta vzhůru nebyla úplně snadná. Spíš dost turbulentní.

Na loňské olympiádě v Pekingu české hokejistky pod trenérem Tomášem Pacinou už mnozí pasovali na černého koně turnaje, jenže to nevyšlo. Nakonec skončily až sedmé a Pacina si pak nebral servítky. Tým tvrdě po americku zkritizoval. Někomu se to nelíbilo, někdo to ocenil.

A i když český trenér vzápětí tým opustil, nepochybně po sobě zanechal dobrou stopu. Takhle o něm ostatně mluvila po olympiádě kapitánka týmu Alena Mills pro isport.cz:

„Česká společnost není zvyklá na pravdu, Tomáš ví, jaký máme potenciál, zatím jsme ho nedokázaly plně využít… Jen jsme poškrábaly povrch toho, co umíme. To jde za námi, za hráčkami. Asi jsme se bály velké změny. V každém případě jsme jí nešly naproti a nebyly dostatečně otevřené.“

Pacinovo dílo se naštěstí nerozpadlo, naopak se podařilo udržet kontinuitu. Jako nový trenér totiž přišla vzápětí na jeho doporučení kanadská hvězda Carla MacLeodová. Žena, která nejenže vybojovala s Kanadou dvě olympijská zlata v Turínu 2006 a ve Vancouveru 2010, ale dokonce pod Tomášem Pacinou hrála. Dodnes jsou oba přátelé a ona ho bere jako mentora.

Byl to nepochybně klíčový moment. MacLeodová nerozprášila tým, nezačínala od nuly. Stačilo budovat dál na pevných základech, které položil Pacina, a doplnit o svůj přístup a trenérské metody.

Mimochodem, i když jí je teprve 40, můžeme říct, že už má za sebou bohaté třináctileté trenérské zkušenosti.

Začínala hned po skončení hráčské kariéry na podzim roku 2010, kdy se stala asistentkou trenéra na Mount Royal University. Hned během další sezony 2011–12 se stala asistentkou trenéra národního týmu do 18 let, který se v srpnu 2011 zúčastnil série tří zápasů proti USA. Od února 2012 pak fungovala jako asistentka trenéra japonského národního týmu a hned uspěla, když se v únoru 2013 japonské ženy poprvé kvalifikovaly na zimní olympijské hry 2014 v ruském Soči.

Na MacLeodovou padala jen chvála – má prý skvělé trenérské schopnosti, sympatické vystupování a také taktické chápání hry. Hráčkám vnukla hokejovou mentalitu a styl hry, který vyvíjí silný tlak na soupeře.

Dařilo se jí prakticky hned i s Češkami, když loni po půl roce u družstva přivezla z MS v Dánsku bronzovou medaili. První medaili v historii českého ženského hokeje.

Přitom byste tohle všechno do ní možná neřekli. Žena ze Spruce Grove v kanadské provincii Alberta měří pouhých 163 cm, možná trochu málo na bývalou oporu kanadské obrany. Jenže ona má kromě dvou nejcennějších olympijských kovů ještě i zlato a tři stříbrné z MS.

Když zapátráte v rodokmenu, přestanete se divit. Hokej mají v krvi. Díky babičce z otcovy strany je MacLeodová spřízněna s legendou Montréal Canadiens Mauricem Richardem. Tenhle pan „Raketa“, jak se mu říkalo, vstřelil jako první hráč NHL 50 gólů v jedné sezoně, v letech 1944–45 to dokázal v 50 zápasech a jako první dosáhl 500 gólů v kariéře.

Jeho příbuzná v sobotu večer (18:00 našeho času) povede český tým do semifinále proti USA.

Reklama

Doporučované