Hlavní obsah

Kanadou to skončit nemusí. Juniory táhne za zázrakem velká naděje českého hokeje

Foto: Getty Images, Getty Images

Takhle se poprvé objevil v dresu Buffalo Sabers.

Reklama

aktualizováno •

Čeští hokejoví junioři pokračují v úspěšném tažení na světovém šampionátu juniorů. Odborníci se shodují, že by Kanadu ve čtvrtfinále (3:2) asi nedali bez svého kapitána, útočníka Jiřího Kulicha.

Článek

Tenhle 19letý hokejista z Kadaně není žádný obr, ale je šikovný. Proti Kanadě ve čtvrtfinále nebyl vidět třeba jako střelec dvou gólů Jakub Štancl, ale přesto patřil ke klíčovým českým hráčům.

Na mezinárodní týmové scéně má na co navazovat a o co usilovat. Loni s českými juniory vybojoval stříbro. Padli až ve finále právě s Kanadou. Teď míří znovu vysoko, letos by určitě chtěli vyhrát.

Po roce pak mají čeští mladíci ve svém čele už trochu jiného Kulicha než loni. Evidentně o hodně zkušenějšího. Za špičkový tým AHL Rochester Americans (farmu Buffalo Sabres) včetně play off v sezoně 2022-23 sehrál 74 utkání, dal 31 gólů a na 26 jich přihrál. Letos má zatím bilanci 16+6.

Loni na úspěšném MSJ si připsal 7 branek a 3 asistence. Letos je to dosud 4+4.

Klíčový okamžik v kariéře zaznamenal, když si ho v draftu 2022 jako celkově 28. vybrali Buffalo Sabres, kteří s ním podepsali tříletou smlouvu. Zatím v NHL sehrál jediné utkání, ale nabírá zkušenosti v rezervě AHL a samozřejmě také v národním týmu.

Šikovný centr sbíral velké množství bodů už v mládežnických kategoriích. Dospělý hokej okusil poprvé v 16 letech. V prvoligové Kadani vstřelil za deset zápasů tři góly, osm startů pak posbíral i v české nejvyšší soutěži.

Foto: Profimedia.cz

Kulich s kapitánským céčkem na dresu české juniorské reprezentace.

V 17 letech už si dokázal vybojovat v extraligových Karlových Varech pevné místo v sestavě, když většinu sezony nastupoval na centru druhého útoku. V několika zápasech si to pak zkusil i v jejich elitní formaci.

Už tehdy patřil s plzeňským Davidem Jiříčkem k nejproduktivnějším juniorům soutěže a začali si ho všímat i za mořem. „Kulich je rychlý, přímočarý a defenzivně zodpovědný. Je šikovný a v české nejvyšší lize dal na svůj věk dost gólů. Myslím si, že chytrý tým by ho měl vzít dřív, než nebude k dispozici,“ napsal tehdy ve svém blogu vedoucí videoskautingu NHL Will Scouch.

Kulich reprezentoval už v řadách týmů České republiky na MS do 18 let 2021, kde nastoupil ve čtyřech zápasech. Za rok byl na MSJ do 18 let kapitánem. Na turnaji vedl s devíti brankami a následně byl jmenován turnajovým nejužitečnějším hráčem.

Letos v létě se nechal trenér dospělého nároďáku Radim Rulík slyšet, že dá mladíkovi šanci i on. Jiří Kulich pracoval na fyzičce a za pomocí specializovaného kouče Radka Dudy a hokejistky a olympijské medailistky Karolíny Erbanové zdokonaloval bruslení a další hokejové dovednosti. V Rochesteru mu pak určitě pomůže nový asistent trenéra Václav Prospal.

Už teď je velmi pravděpodobné, že Jiří Kulich má do „velkého“ týmu dobře našlápnuto. Stejně tak jako do ostrých bojů v NHL.

Reklama

Doporučované