Hlavní obsah

Kdo je Matt Petgrave, muž, který zabil hokejového soupeře. A co mu hrozí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images, Getty Images

Matta Petgravea nečekají vůbec snadné chvíle.

Reklama

Rodák z Toronta Matt Petgrave je tragickou hokejovou postavou dnešních dnů. Při utkání v Anglii zabil soupeře Adama Johnsona. Teď začíná trestní stíhání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý hokejista NHL Johnson zemřel 28. října poté, co mu Matt Petgrave prořízl při nešťastné skrumáži během zápasu mezi Nottingham Panthers a Sheffield Steelers bruslí krk. Je to obrovská hokejová tragédie, která ihned vyvolala poplach napříč ligami a zděšení mezi fanoušky.

Jednatřicetiletý obránce Petgrave se přitom v týmu Sheffield Steelers uměl dobře otáčet. V prvním roce vedl týmové bodování, dal devět gólů, získal 48 bodů a měl působivou statistiku +/- 41.

V jeho případu je i česká stopa. Zkušený 185 cm vysoký zadák totiž přešel k Steelers loni v létě 2022 z českého HC Dynama Pardubice, kde si předchozí sezonu rozdělil se slovenskou HK Spišská Nová Ves.

Petgrave je dobrým hokejistou, ale k vrcholu do NHL mu vždy něco chybělo. Po čtyřech letech hraní juniorského hokeje v Owen Sound (OHL) studoval na University of New Brunswick, kde strávil další čtyři sezony.

Od roku 2008 hrál za více než tucet klubů v osmi ligách a pěti zemích. Profesionálem se stal v roce 2017, v Kanadě působil u Brampton Beast z East Coast Hockey League. Za tento klub hrál až do roku 2020 s občasnými výpady do AHL v dresech Laval, Belleville, Syracuse a Utica.

Hlavní trenér Steelers Aaron Fox ho dosud jen chválil. „S Niklasem Nevalainenem loni předváděl výborné výkony. Oba měli ve statistice +/- přes 40. A minulý rok byl zvolen do All Star týmu ligy, což ukazuje, že ostatní kluby viděly jeho důležitost pro náš tým a jeho extrémní talent.“

Nedávnou tragickou událost z ledu už určitě znáte a my ji nebudeme nijak hodnotit. Fakt je, že Matt Petgrave sklidil od fanoušků v prvním domácím zápase týmu od smrtelného zásahu Johnsona potlesk vestoje. To není nezanedbatelné. Je vidět, že část veřejnosti považuje celou situaci za nešťastnou náhodu a vyjadřuje podporu hráči, který si teď musí prožívat peklo.

Sheffield Steelers, kteří před dvěma týdny v nešťastném utkání hostili Johnsonovy Nottingham Panthers, se v neděli vrátili do Utilita Areny v Sheffieldu. Vzdali tam hold Johnsonovi před zápasem Elite Ice Hockey League proti Coventry Blaze položením věnce na střed ledu a dvěma minutami ticha. Jak upozornila BBC, po ní však následovala i minuta potlesku.

Když se pak na velké televizní obrazovce objevila fotka Petgravea, který ale do utkání nenastoupil, více než 8000 přítomných fanoušků 31letého hráče uctilo potleskem vestoje.

Tento týden v úterý policie hrabství South Yorkshire zatkla muže v souvislosti s Johnsonovou smrtí pro podezření ze zabití. Totožnost sice neuvedla, je však na 99,9 % jasné, že jde o Petgravea.

Okamžitě se z toho stává velká mediální událost a pro kanadského hokejistu se situace nevyvíjí dobře. Část veřejnosti proti němu tvrdě vystoupila a objevily se i projevy nenávisti. Žádné slitování se mu nedostane ani od Johnsonovy rodiny.

Johnsonova teta Kari řekla SWNS, že Petgraveův čin byl velmi bezohledný. „Hledáme spravedlnost pro Adama,“ řekla.

Johnsonův spoluhráč z Nottinghamu Panthers Westin Michaud ale Petgravea bránil. „Z celého srdce stojíme za Mattem Petgravem,“ napsal Michaud na síti X dne 30. října. „Nenávist, které se Mattovi dostává, je hrozná a zcela neoprávněná. Byl jsem na střídačce nejblíž nehodě a viděl jsem oba hráče rychle se pohybovat. Neúmyslné postrčení způsobilo, že Petgrave udělal salto. Je mi jasné, že jeho jednání bylo neúmyslné a kdokoli, kdo by tvrdil opak, se mýlí. Pojďme se spojit a nešířit neopodstatněnou nenávist k někomu, kdo potřebuje naši podporu.“

Johnsonova snoubenka Ryan Wolfeová pronesla srdcervoucí smuteční řeč během vzpomínkové akce minulý týden na hokejovém stadionu v Hibbing Minn. „Byl jsi pro mne vším. Byl jsi můj domov, můj nejlepší přítel, moje hudební deska, moje skála, můj bezpečný přístav a láska mého života. Nikdy na tebe nepřestanu myslet, chybíš mi a miluji tě, dokud nebudeme moci být zase spolu. Miluji tě.“

V okamžiku, kdy byl Petgrave zatčen, všechno dostává velmi vážné kontury. Zatímco děsivý incident byl popsán svědky jako podivná nehoda, policie South Yorkshire vyšetřuje okolnosti, aby zjistila, zda by Kanaďan neměl čelit obvinění z neúmyslného zabití.

I to je pro něj velmi vážná věc. Jde o neúmyslné způsobení smrti jiné osoby v důsledku nedbalosti nebo nedbalostního protiprávního jednání. Jak vysvětluje web časopisu Forbes, v takových případech neměl obžalovaný v úmyslu zabít, ale nejednal s náležitou opatrností, což vedlo k nezamýšlené smrti.

Otázka tedy zní, zda měl Petgrave v úmyslu zvednout nohu a byl přitom lehkomyslný nebo nedbalý.

I když je možná nepravděpodobné, že bude Petgrave obviněn z trestného činu, obvinění z neúmyslného zabití není vyloučeno. Ve snaze bránit Johnsonovi v postupu vpřed se mohl Petgrave opřít o pravou nohu, aby získal potřebnou oporu k vytrčení nohy levé. Je to přirovnáváno ke kopu v karate.

Petgrave byl možná lehkomyslný nebo nedbalý, ale nechtěl nikoho zabít. Možná provedl nestandardní obranný zásah, avšak nepochybně bez toho, že by usiloval o smrt protihráče.

Jenže to pořád může být hodnoceno jako neúmyslné zabití. Petgrave při své obhajobě nemůže argumentovat ani tím, že šlo o součást hry – vykopnutí nohy do takové výšky nemůže být hodnoceno jako běžná součást hokeje.

Naopak Kanaďan může argumentovat tím, že to byla nehoda. Nechtěl zvednout nohu. Byl postrčený protihráčem, ztratil rovnováhu, což mělo za následek nekontrolovatelné zvednutí nohy. Možná je to nejlepší obrana, ale nemusí obstát. Poměřeno fyzikálními zákony to spíš vypadalo, že zvedl nohu úmyslně.

Přes všechny nepříznivé tendence je trestní řízení nepravděpodobné. Hned si ukážeme proč.

Šlo by totiž o odklon od podobných typických incidentů označených jako neúmyslné zabití. Podle Forbesu příklady neúmyslného zabití zahrnují náhodné vystřelení ze střelné zbraně, nesprávné předepisování léků, posílání SMS zpráv během řízení auta, řízení v opilosti, pomoc nezletilému při konzumaci alkoholu a neovládání psa, který v minulosti útočil na lidi.

Zároveň panuje všeobecná neochota trestně stíhat incidenty, ke kterým dojde na hřišti. Trestní řízení jsou v kontextu her vzácná, pokud hráč zjevně nezamýšlel zaútočit na jiného hráče. Zde byl Petgrave možná nedbalý, ale určitě neměl v úmyslu způsobit smrt.

Druhý důvod se týká vyhlídek na úspěch u soudu. Žalobci Petgravea obviní pouze v případě, že budou přesvědčeni, že existuje rozumná šance na odsouzení. Už teď je ale zřejmé, že bude těžké uspět u soudu vzhledem k ojedinělé povaze incidentu.

Britská univerzitní profesorka práva Nicola Laceyová uvedla, že je velmi nepravděpodobné, aby byl Petgrave obviněn z neúmyslného zabití.

Jenže to pořád není pro Kanaďana dobrá zpráva.

Vypadá to, že mu sice nehrozí vězení, ale místo toho velmi krkolomná a finančně zdrcující civilní žaloba od rodiny Johnsonových.

Civilní žaloba je něco jiného než trestní oznámení. Občanskoprávní žaloba je soukromý případ, kdy jedna strana žaluje stranu druhou.

Rodina Johnsonových popsala Petgraveův čin jako bezohledný a požaduje spravedlnost. Přesně to jsou slova rodiny připravené zahájit občanskoprávní žalobu.

Rodina Johnsonových má větší šanci na úspěch v civilním soudním sporu, protože úroveň dokazování je nižší ve srovnání s trestním řízením. Vzhledem k tomu, že standard je nižší, není neobvyklé vidět osobu, která není v trestním kontextu shledána vinnou, ale je odpovědná v občanskoprávním řízení.

U Petgravea čas ukáže, jak se věci vyvinou, ale obecně se pro něj situace nevyvíjí vůbec dobře.

Reklama

Související témata:

Doporučované