Hlavní obsah

Češi byli v hokeji nejlepší v Evropě ještě před tím, než měli vlastní stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pavel Vondra, Seznam Zprávy

Hostem sedmé epizody podcastové série Nosiči ledu byl Miloslav Jenšík.

Hokej je v Česku fenomén. Pohledem do historie přitom není zcela jasné, proč se stal tak populárním sportem. Samotné počátky ledního hokeje u nás popsal v novém dílu podcastové série Nosiči ledu sportovní historik Miloslav Jenšík.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hokejové počátky u nás sahají ještě do dob, kdy ani Československo neexistovalo. Jak je vůbec možné, že se hokej v naší zemi stal tak populárním sportem? Na první pohled to vlastně vůbec nedává smysl. Ve všech zemích, které v hokeji něco znamenají, je buď dlouhá zima, anebo jsou tam aspoň velehory. U nás nic takového nemáme a vzdor dnešním představám to ani v minulosti nebývalo o moc lepší.

„Ještě před tím, než vzniklo samostatné Československo, byl už český hokej v Evropě pojem,“ říká sportovní historik Miloslav Jenšík, jenž v novém dílu podcastové série Nosiči ledu přibližuje samotné počátky zdejšího ledního hokeje.

Projděte si hlavní témata, která v rozhovoru zazněla.

Jak se k nám dostal hokej

Češi byli mistry Evropy už v době, kdy ještě ani neměli vlastní stát a kdy chybělo ještě 20 let, než vybudovali svou první umělou ledovou plochu. „To byla záhada už tenkrát. A pro mě je to, přiznám se, přestože se hokejem zabývám celý život, záhada dodnes,“ odpovídá Miloslav Jenšík na otázku, jak je možné, že se země, kde prakticky není opravdová zima a kde nebyl zimní stadion do roku 1931, už před první světovou válkou stala třikrát mistry Evropy.

Foto: ČTK, Getty Images, Seznam Zprávy

Nosiči ledu

Podcastová série Nosiči ledu hokejového historika a člena návrhové komise Síně slávy českého hokeje Tomáše Kučery, ve které přibližuje nejzajímavější okamžiky bohaté české a československé hokejové historie a v osobních rozhovorech zpovídá ty, kdo tyto dějiny tvořili přímo na ledě. Vychází jako bonusová řada Nosičů vody.

První titul mistrů Evropy

První turnaj proti celkům ze zemí, kde měli ledové paláce a puky už roky, dopadl dle očekávání. Češi prohráli všechny zápasy. Jenže už dva roky poté v roce 1911, kdy se Češi i přes problémy s ledem v Praze odhodlali poprvé odjet na evropský šampionát do Berlína, se stal zázrak. Český výběr hned svůj první turnaj o mistra Evropy vyhrál. A co víc, i další tři šampionáty před první světovou válkou prokázaly, že to nebyla náhoda. Češi získali další dva tituly a jednou skončili o skóre druzí. Hokej u nás tehdy zakořenil neuvěřitelně rychle a neuvěřitelně hluboko. „To byla neuvěřitelná historie. Ve chvíli, kdy vzniklo Československo, tak jeho hokej už byl v Evropě pojem,“ konstatuje Jenšík.

Nedostatek ledu

Náš hokej se od samého začátku potýkal s někdy až děsivým nedostatkem ledu, a přesto dosáhl takových úspěchů. „Byly to průkopnické časy i v jiných zemích, nicméně ty jiné země měly úplně jiné podmínky. Belgičané už měli umělé kluziště, Vídeň měla umělé kluziště, Němci měli jedno v Mnichově, jedno v Berlíně a tak dál, a tak dál,“ vysvětluje Jenšík.

Historky z historie hokeje

Foto: Getty Images

.

Seznam Zprávy připravily seriál článků o historii hokejových šampionátů. Kde se rodila hokejová vášeň, kdy byli Češi šampiony? Neznámé historky z dějin tohoto sportu.

Příchod Mikea Buckny

Miloslav Jenšík zavzpomínal i na příchod Kanaďana Mikea Buckny, který se později stal i klíčovou postavou československé reprezentace. „Přijel sám. On byl syn slovenských rodičů, žil v Trailu v západní Kanadě a lidé, kteří s ním přicházeli do styku už od jeho prvních kroků v Praze, říkali, že se snad dočetl v nějakém krajanském časopise, že Praha by potřebovala takového Kanaďana, který nejenom bude střílet góly, ale který bude rozvíjet schopnosti svých spoluhráčů,“ vypráví Jenšík. Bucknovy slovenské kořeny byly důležité i z toho důvodu, že uměl jazyk. S hráči se dokázal domluvit, a tak se později stal i trenérem reprezentace.

První výhra nad USA

Buckna vedl československý výběr i na mistrovství světa v roce 1938, kdy jeho výběr poprvé v historii porazil tým USA a nakonec vybojoval bronzovou medaili. „Víc se nedalo v té době vůbec dosáhnout,“ konstatuje Jenšík.

Celý rozhovor si můžete poslechnout také v audioverzi v podcastu Nosiči ledu:

Nosiči ledu

  • Autor: Tomáš Kučera
  • Editor: Pavel Vondra
  • Hudba: Martin Hůla
  • Sound design: David Kaiser

Podcastová série Seznam Zpráv, ve které Tomáš Kučera přibližuje nejzajímavější okamžiky naší bohaté hokejové historie a zpovídá ty, kteří byli u těch největších úspěchů osobně.

Každý čtvrtek – od 21. 3. – k poslechu jako bonusová epizoda spřízněného podcastu Nosiči vody na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Zpětná vazba vítána na e-mailové adrese audio@sz.cz.

Foto: ČTK, Getty Images, Seznam Zprávy

Nosiči ledu

Doporučované