Hlavní obsah

Řízení pod vlivem, ujetí od nehody. Známý trenér prohrál soud o své přestupky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Hokejový trenér Josef Jandač na snímku z doby, kdy vedl Spartu Praha.

Reklama

Krajský soud zamítl žalobu, kterou podal trenér Josef Jandač. Nelíbilo se mu, že se dlouhých pět let řešilo odvolání kvůli jeho přestupkům. Jandač měl potíže s rychlostí i proto, že nadýchal 0,31 promile alkoholu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Někdejší trenér hokejové reprezentace Josef Jandač neuspěl se svojí žalobou u pražského Krajského soudu. U něj se bránil proti tomu, že Středočeský kraj zhruba pět let řešil jeho odvolání kvůli přestupkům v dopravě.

Trenéra Jandače například přistihla policie, když jel příliš rychle. V dalším případě podle závěru policistů ujel od drobné nehody a také řídil pod vlivem alkoholu. Jandač požadoval, aby bylo jeho řízení zastaveno. Jenže neuspěl.

Loni v srpnu na dvanáct měsíců přišel o řidičský průkaz, podal žalobu, ale soud ji nyní zamítl. „Žádný ze žalobních bodů není důvodný, soud žalobu zamítl jako nedůvodnou,“ napsal soudce Petr Šuránek do rozsudku zveřejněném na úřední desce.

Rychlost, nehoda, alkohol

Josef Jandač způsobil postupně čtyři dopravní přestupky, kterými se zabýval i soud, a to v době, kdy byl trenérem hokejové Sparty nebo české reprezentace.

Nejprve v září 2015 jel na Karlovarsku o 20 km/h rychleji v úseku, kde bylo povoleno maximálně 90 km/h. O zhruba měsíc později mu městská policie Dobříš naměřila v obci rychlost 64 km/h. V obou případech přišel Jandač o dva body.

Vážnější přestupky však hokejový trenér podle rozsudku soudu způsobil v červenci 2016 a lednu 2017. Nejprve v Praze naboural, když při jízdě nedodržel bezpečnou vzdálenost, a poté od nehody ujel. Jandač se bránil tím, že na místě nebylo možné bezpečně zastavit.

Ve druhém případě mu naměřila policie 0,31 promile alkoholu v dechu. Což znamená, že si mohl dát třeba jedno velké pivo. Jandač proto dostal zákaz řízení na půl roku.

Oba přestupky - nehoda i alkohol - ho stály každý sedm bodů.

Městský úřad v Berouně poté potvrdil, že trenér dosáhl hranice dvanácti trestných bodů. Když se ale Jandač odvolal, tak Krajský úřad Středočeského kraje rozhodl až po zhruba pěti letech. A to loni v srpnu. Podle zákona pak na dvanáct měsíc přišel Jandač o řidičský průkaz. Vrácen by mu měl být až nyní - po přezkoušení.

Hokejový trenér podal žalobu. Argumentoval v ní mimo jiné, že mělo být po tak dlouhé době řízení zastaveno.„Zákaz řízení motorových vozidel na dobu dvanácti měsíců je po takovéto době zcela nepřiměřený,“ uvedl Jandačův advokát Emil Flegel do žaloby.

Krajský soudce Petr Šuránek žalobu zamítl. Přitom v rozhodnutí také konstatoval, že Středočeský kraj místo předvídaných třiceti dnů řešil odvolací řízení téměř pět let.

Podle něho zákon počítá s tím, že řidič, který dosáhne dvanácti bodů, přijde brzy poté na rok o řidičský průkaz a nebude tak ohrožovat provoz na silnici. V případě Jandače, kdy k tomu došlo právě až po pěti letech, to už nedává příliš smysl.

„Teprve po uplynutí takto dlouhé doby nastane po pravomocném zamítnutí námitek kýžený výchovný moment, kdy řidič po dobu nejméně jednoho roku pozbývá řidičské oprávnění a jeho následně vrácení je podmíněno přezkoušením, ovšem jeho výchovný účinek se uplynutím takto dlouhé doby mnohdy zcela vytrácí,“ napsal soudce Šuránek.

Jandač se nechtěl o rozsudku bavit. „Já nevím, co je vám do toho,“ řekl pouze Seznam Zprávám v krátkém telefonním rozhovoru. Advokát Flegel pak uvedl, že je vázán advokátní mlčenlivostí.

Ani jeden poté na zaslané otázky zatím nereagoval.

Není tak například jasné, zda Jandač ještě podá kasační stížnost, kterou by případě řešil Nejvyšší správní soud.

Reklama

Doporučované