Hlavní obsah

Jak předčasné finále. Irští ragbisté udolali v nervydrásajícím boji JAR

Foto: Getty Images, Getty Images

Irští ragbisté slaví velmi důležité vítězství proti JAR.

Reklama

MS v ragby zažilo druhý souboj titánů. Střetnutí dvou nejvýše postavených týmů ve světovém žebříčku, Irska a JAR, bylo ještě vyhrocenější a napjatější než úvodní zápas Francie versus Nový Zéland.

Článek

Výsledek zápasu tomu odpovídal – 13:8. Tak málo, mohlo by to vypadat na totální nudu. Ne, byl to ten nejdramatičtější zápas v dosavadním konání MS v ragby ve Francii.

Na začátku drtily rychlé řady JAR irské protějšky. Čím déle ale zápas trval, tím se štěstěna obracela na stranu Irů. Jihoafričtí „Springboks“ navíc ukázali jednu obří slabinu - špatné kopy na branku.

Jihoafrická republika a Irsko jsou v současnosti považovány za dva nejlepší týmy světového ragby a jejich střetnutí ve skupinové fázi mistrovství světa v sobotu večer na Stade de France mohlo být považováno dokonce za předčasné finále.

Irsko nakonec po obrovské bitvě porazilo úřadujícího šampiona Jihoafrickou republiku 13:8 hlavně díky pětce Macka Hansena a následující konverzi (kopu) Johnnyho Sextona. Přitom ze začátku to pro Iry nevypadalo dobře. Měli velký problém s intenzivní hrou Jihoafričanů, v jejichž řadách dominoval malý, ale hbitý Faf De Klerk, mohutný Eben Etzebeth nebo Pieter-Steph Du Toit.

Irsko mělo na začátku potíže se sestavou, a proto už v šesté minutě po trestném kopu Manie Libbeka prohrávalo 0:3. Jenže postupně se stabilizovalo a začalo nenápadně hru otáčet. V 35. minutě po zmíněné akci Hansena a konverzi Sextona to bylo najednou 7:3 pro Irsko.

Na začátku druhého poločasu v 51. minutě ještě Springboks na chvíli otočili, když jejich první pětku položil úžasně rychlý štírek Cheslin Kolbe. Kop se však Jihoafričanům nepovedl, a tak skóre zůstalo velmi těsné 8:7 pro JAR. A vydrželo pouhých osm minut. Pak přišla penalta Sextona a Irsko vedlo 10:8.

Ještě to neznamenalo konec. Tým JAR mohl otočit, krátce po sobě však Manie Libbek a Faf de Klerk promarnili penalty. Mohlo to být 14:6 pro Jihoafričany, jenže na kdyby se ani v ragby nehraje.

Místo toho penalta Jacka Crowleyho na druhé straně zajistila Irsku výhru 13:8, když se Springboks nepodařilo těsně před koncem přejít posledních sedm metrů k brankové čáře.

Vítězství nahrává Irům, protože už jsou prakticky vítězi skupiny B a nemuseli by se tak ve čtvrtfinále střetnout s hostitelskou Francií. Velká výhra to ale pro Springboks stejně nebude, protože když nenarazí na domácí favority, střetnou se s největší pravděpodobností se supersilným Novým Zélandem.

Reklama

Doporučované