Hlavní obsah

Fenomenální sprinter chce s Astanou velký rekord – 35 vítězství na Tour!

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Takhle umí Mark Cavendish vítězit v závěrečných sprintech závodů.

Reklama

Oznámené spojení se stájí Astana je cyklistickým přestupem roku. Je to jednoduché: pokud veterán Mark Cavendish vyhraje v novém dresu jedinou etapu letošní Tour, stane se nesmrtelným.

Článek

Vtip je v tom, že při Tour de France 2021 „Manxman“ dorovnal nejslavnějšího cyklistu dějin Eddyho Merckxe v počtu 34 vítězných etap na „Staré dámě“. Loni britský rychlík šanci nedostal, a tak letos bude ono magické číslo 35 pro něj hnacím motorem, ale i  magnetem statisíců cyklistických fanoušků.

Kdyby letos tu jedinou etapu Cavendish vyhrál, zařadí se mezi nejslavnější cyklisty historie a vymaže z prvního místa Merckxe. Oslnivá záře toho rekordu by dopadla i na tým Astany. Proto tohle divné a původně vysoce nepravděpodobné britsko-kazašské spojenectví vzniklo.

Že naplnění jejich společného záměru je skoro utopií? Jen si spočítejme argumenty proti.

Astana nikdy nebyla protřelým sprinterským týmem, který uměl rozpumpovat v posledních kilometrech společnou štvanici za vítězstvím. Není jím ani dnes. Prakticky nikdy na Tour nevyhrála klasickou sprinterskou etapu. „Manxman“ těžko dostane takovou podporu, na jakou byl zvyklý z předchozích týmů a bez níž se dnes prakticky neobejde.

Dávno pryč jsou ty časy, kdy v dresech HTC nebo Quick-Stepu sbíral na Tour jedno vítězství za druhým a jeho rozjížděcí vlaky doháněly soupeře k šílenství. Během Tour 2023 mu bude už 38 let, což, zcela otevřeně řečeno, není dobrý věk pro sprintera.

Jenže to už tu všechno jednou bylo. V letech 2017 a 2018 Brit žádnou etapu TdF nevyhrál. V letech 2019 a 2020 závod ani nejel. Jednu chvíli byl na dně, propadal depresím, hrozilo, že s cyklistikou skončí, protože už ho nechtěl nikdo angažovat.

Mark Cavendish nepotřebuje žádnou prezentaci. Je to nejlepší sprinter všech dob a jsem rád, že ho mohu přivítat v týmu Astana Qazaqstan.
Alexandr Vinokurov

Ale pak se stal malý zázrak. Cavendish dostal „poslední“ šanci od šéfa cyklistické stáje Quick-Step Patricka Lefevera, kde už jednou působil a vyhrával. Musel si tehdy dokonce sehnat vlastní sponzory, aby ho tvrdý Belgičan angažoval. A stejně skoro nikdo nevěřil, že to ještě dokáže.

Jenže on to nakonec dokázal. Ne jednou, ale hned čtyřikrát vyhrál sprinterskou etapu na Tour (získal i bodovací dres), a srovnal se tak s Merckxem.

Spojil by se snad i s ďáblem

To nemohla být náhoda. Ukázalo se, jak je sprinter z ostrova Isle of Man věčně hladový po výhře. A spojení s Astanou je důkazem, že Mark Cavendish vítězství č. 35 chce tak moc, že je ochoten spojit se snad i s ďáblem. Koketoval v uplynulých měsících s kdekým – třeba se stájí B&B Hotels, která se však kvůli financím zhroutila. Objevily se zvěsti o spojení s Ineos Grenadiers, Israel-Premier Tech nebo Human Powered Health.

Ale teď je tu Astana, tým, který vyhrál všechny tři Grand Tour, ale v jehož sestavě je momentálně do očí bijící nedostatek lídrů. Po odchodu Vincenza Nibaliho do důchodu a vyhození Miguela Angela Lópeze kvůli údajnému napojení na vyšetřovaného dopingového lékaře bude kazašská stáj nutně potřebovat jakýkoli úspěch.

Proto musí všichni zpozornět. Možná už Cavendish na letošní „Staré dámě“ nic nedokáže, ale v případě tohoto neúnavného Brita nikdy neříkejte nikdy.

„Mark Cavendish nepotřebuje žádnou prezentaci. Je to nejlepší sprinter všech dob a jsem rád, že ho mohu přivítat v týmu Astana Qazaqstan,“ prohlásil šéf stáje a bývalý světový cyklista Alexandr Vinokurov. „Mark má stále velkou touhu po vítězství a my hodláme tento pocit podporovat všemi našimi silami ve všech druzích závodů,“ řekl a dodal, že příchod špičkového sprintera je pro jeho tým výzvou.

Cavendish toho má za sebou už hodně. Kromě výher na Tour je mistrem světa na silnici i na dráze, stříbrným olympijským medailistou a zvítězil i v nespočtu jednorázových klasik.

„Věk v tomto případě může hrát roli, otázka je, jakou. Myslím, že bude záležet, zda mu to balík dovolí. A v jaké situaci bude Astana, zda pojede na celkové pořadí, jaké budou její priority,“ říká sportovní lékař a odborník na cyklistiku Karel Martinek. „Když bude třeba vhodné obsazení nějakého úniku, šance pro Cavendishe vždy bude. Jestliže si Astana vezme takového chlapa do týmu, tak musí mít informace, jak na tom fyzicky je. Šanci na vítězství určitě má. Vezměte si, kolik lidí vyhrálo etapy z úniků i ze spurtu, o nichž bychom si to nikdy předtím neřekli,“ uzavírá Martinek.

Zajímavé je materiálové pozadí celé dohody. Cavendish bude nyní používat špičková kola značky Wilier Triestina. Podle italských novin Gazzetta dello Sport se rodina majitelů Gastaldelli rozhodla podílet se na poskytnutí části dalších finančních prostředků potřebných k přivedení Cavendishe do Astany.

A možná je tu ještě jeden aspekt přestupu. Bude pro Cavendishe a jeho rodinu novým impulzem po složitém období, kterým si prošla. Šlo o soudní proces ohledně přepadení rodiny v jejím domě v Essexu. Prokuratura uvedla, že muži v kuklách se 27. listopadu 2021 vloupali do rodinného domu v Essexu. Podle Cavendishovy manželky Pat maskovaný vetřelec vlekl elitního cyklistu za nohy a držel mu u krku nůž. Podezřelí tehdy utekli s hodinkami v hodnotě 400 000 a 300 000 liber (přes 11 a 8 milionů korun).

Reklama

Doporučované