Hlavní obsah

Mimozemšťan z Norska. Boe vykročil na cestu biatlonové legendy

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Johannes Thingnes Boe slaví vítězství ve stíhačce v Oberhofu.

Reklama

Johannes Thingnes Boe se už po polovině mistrovství světa v Oberhofu stal nejlepším biatlonistou šampionátu. Zároveň přinejmenším potvrdil pozici třetího nejlepšího biatlonisty všech dob.

Článek

Na MS v Německu zatím famózní Nor vyhrál smíšenou štafetu, sprint i stíhačku. A to před ním jsou ještě mužské štafety a individuální i hromadný závod. Traduje se, že když nepokazí střelbu, ostatní nemají moc šancí.

V Oberhofu prokazuje obrovskou dominanci, která snad nemá v historii mužského biatlonu obdoby. Je suverénně nejlepším běžcem, který si může i na první místo dovolit při střelbě chybovat víckrát než jeho soupeři. Při stíhače ale nechyboval ani jednou a zvítězil s obřím náskokem jedné minuty a 12 sekund.

„Ta dominance je až neuvěřitelná. Jakým stylem vyhrává,“ řekl o něm bývalý špičkový český biatlonista Ondřej Moravec. „Biatlon se posunul dopředu a konkurence je dnes větší, než bývala dřív. Ale stejně takto dominantní dříve nikdo nebýval. Už to vypadá, že je schopen vyhrát závod i se dvěma chybami.“

Norova bilance z posledních let je impozantní. Vyhrál Světový pohár v biatlonu v sezoně 2018/19, 2019/20, 2020/21 a ke čtvrtému vítězství směřuje i letos. K tomu má už pět zlatých z olympijských her a 15 ze světových šampionátů.

Výrazný podíl na jeho úspěších má střelecký trenér Francouz Siegfried Mazet, který dříve trénoval Martina Fourcada.

Mladší z bratrů Boeových zářil už jako mladík, když se stal trojnásobným juniorským světovým šampionem. V 18 letech byl zařazen v sezoně 2012/13 do seniorského týmu. První závod vyhrál za rok – sprint v Le Grand-Bornand – a už tehdy se v celkovém hodnocení umístil na třetí příčce. Od té doby sbírá skoro nekonečný počet vítězství a pódií.

Mezitím se oženil s Heddou Kløvstad Dæhliovou a stal se otcem syna Gustava. Netají se tím, že rodinu staví na první místo před sportovní úspěchy.

Johannes Thingnes se narodil v norském Strynu ve střední části Norska a je druhým nejmladším z pěti sourozenců. V začátcích se učil od Oleho Einara Bjørndalena či Emila Hegleho Svendsena. Ještě v 16 letech přitom přemýšlel, že by malorážku a lyže pověsil na hřebík.

Nestalo se. Místo toho následoval kroky staršího bratra Tarjeiho a později ho zastínil. Na olympijských hrách v Pekingu v roce 2022 se však stali prvními sourozenci, kteří získali individuální medaile ve stejném biatlonovém podniku. Teď v Oberhofu má medaili i veterán Tarjei.

Zajímavým pohledem do biatlonové kariéry bratrů se stala kniha Biatlonové legendy – Johannes a Tarjei Boe, kterou s nimi napsal novinář Lasse Lønnebotn. Kromě úspěchů norští bratři nezapomněli ani na své horší období, kdy se prali se zdravotními patáliemi.

Když Johannes závodí, je naprosto koncentrovaný na výkon. Mezi závody ale umí i rozjet pořádnou party, postavit se k mikronu a slušně zazpívat rockový song s kapelou. Třeba Livin’ on a Prayer od Bon Joviho.

Reklama

Doporučované